Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Прокуратура Львівщини не змогла забезпечити анонімність єдиному свідку у справі вибуху на базі «Беркуту»

Сьогодні, 2 жовтня, громадські активісти та журналісти прийшли на зустріч з прокурором Львівщини Миколою Гошовським для того, щоб почути результати розслідування у справі вибуху на базі БМОП «Беркут», який стався 20 лютого. В результаті вибуху загинуло двоє працівників «Беркуту».

Прокурор Львівщини повідомив, що остаточну крапку у розслідуванні поставлять після проведення повторної експертизи у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз.

На зустрічі був присутній свідок тих подій, який у день вибуху перебував на базі «Беркуту», Роман Дракус.

«В прокуратуру я звертався не один раз. Мої керівники, які можуть бути причетними до цього вибуху, як ходили на роботу, так і ходять, а хлопці, які загинули, їх вже не повернеш. Ще о 15.00 я дізнався, що базу будуть палити. Я відповідав за матеріально-технічну частину і свою працю вкладав у це приміщення. Я намагався завадити цьому». – розповів Роман Дракус.

Він пояснив, що особисто дзвонив і викликав підмогу.

«Зі сторонніх осіб ніхто на територію бази не заходив. База під охороною УДО, у нас є пульт охорони, 14 камер відеоспостереження, але територію цього дня ніхто не охороняв. Як можна було не охороняти режимний об’єкт?», - сказав він.

Роман Дракус зазначив, що тепер йому погрожують і питають, чи не боїться він, що із ним може щось статися.

«Я запитував у слідчих прокуратури, а коли б загинули ваші товариші, то як би вони вчинили? Я хочу, щоб була правда і вона має бути! Хоч я і розумію, що тільки дурний не боїться смерті», - сказав він.

Роман Дракус також наголосив, що на території бази не могло бути проблем з витоком газу чи інших запалювальних сумішей.

За його словами, після того, як він дав свідчення в прокуратурі Львівської області, йому обіцяли програму захисту свідків і що його ім’я не буде розголошено, але при виході з прокуратури його вже чекали, а керівництво БМОП «Беркут» почало тиснути на нього.

Більше того, за словами бійця, були й інші свідки, які готові були давати свідчення в прокуратурі, але після того, як прокуратура не дотримала обіцянки анонімності свідчень Романа, вони відмовились.

Прокурор Микола Гошовський заявив, що вперше про це почув і дав доручення провести службове розслідування та виявити винних посадових осіб, які причетні до розкриття імені свідка.

Активісти наполягли на тому, щоб прокурор задав чіткі часові рамки проведення такого розслідування.

Прокурор пообіцяв, що розслідування проведуть протягом 10 днів та поінформують громадськість.

Також він запевнив, що свідку буде надана охорона. Згодом прес-служба прокуратури Львівської області поширила таку новину:

"Сьогодні, 2 жовтня, прокурор Львівської області Микола Гошовський провів зустріч з представниками громадських організацій та журналістами. Під час зустрічі прокурор області поінформував присутніх про хід досудового розслідування за фактом загоряння приміщення бази БМОП «Беркут» у м. Львові, яка мала місце 20 лютого поточного року.

Зокрема, Микола Гошовський вкотре наголосив, що у вказаному кримінальному провадженні проведено всі необхідні слідчі дії, додавши, що нарізі очікуються висновки пожежно-технічної, технічної та електротехнічної експертиз, які призначені слідчими прокуратури у липні цього року. «Є певні досягнення у цьому питанні. Ми намагаємося домовитися з Київським НДІ судових експертиз, щоб пришвидшити терміни їх проведення. Лише після того, як у нас будуть ці висновки буде вирішено питання щодо відповідальності винних осіб»,- зауважив прокурор Львівської області. При цьому він зазначив, що вказане кримінальне провадження прокуратурою Львівської області розслідується лише з червня поточного року. До цього часу досудове розслідування проводилося органами внутрішніх справ у Львівській області.

В ході зустрічі окремі громадські активісти озвучили інформацію, яка на їх думку, буде корисною і може допомогти розслідуванню. Відтак, з урахуванням отриманої інформації прокурором області дано доручення слідчим перевірити наведені факти та вжити додаткових заходів захисту свідка у цьому кримінальному провадженні. Водночас прокурор області додав, що слідчі неодноразово звертались до громадськості, а також працівників спецпідрозділу «Беркут» з проханням активнодолучитись до розслідування та надавати слідству інформацію про відоміїм обставини цієї події.

Микола Гошовський наголосив: «Я зацікавлений у швидкому, всебічному та об’єктивному розслідуванні даного кримінального провадження. Повторюю. Там загинули люди. І винні особи обов’язково понесуть покарання».

На завершення зустрічі прокурор області подякував усім присутнім за їх активну позицію та запевнив, що органи прокуратури зацікавлені у системному та конструктивному діалозі з громадськістю".

Фото - zik.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ