Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У шпиталі ім. Шептицького для військових відкрили Центр психологічного здоров’я

У шпиталі ім. митрополита Шептицького запрацював Центр психологічного здоров’я, де військовим, родичам загиблих на Майдані, волонтерам, які їздять в зону АТО допомагатимуть долати посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Крім того, бійці АТО та їх родини можуть пройти повне медичне обстеження безкоштовно.

Адміністратор благодійної установи «Шпиталь імені Митрополита Андрея Шептицького», о. д-р  Анрій Логін зазначив: «Центр психологічного здоров’я створений у зв’язку  з тим, що сьогодні чимало військових переживає посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Це не просто психологічне навантаження, це психотравма, з якою людина самостійно справитися не може. Завдяки кваліфікованій допомозі у центрі багато людей зможуть повернутися до звичного життя».

У Центрі працюють психіатр, психолог, соціальний працівник і священик.

За словами о. Андрія Логіна, такий  Центр є  пілотним проектом, бо модель, яку взяли за основу, базується на досвіді  діяльності реабілітаційних центрів для військових  у США.

Видатки за медичне, психологічне обстеження  та лікування бійців АТО та їх сімей взяла на себе Фундація Духовного Відродження, котра співпрацює зі шпиталем. Створення Центру психічного здоров'я відбулось завдяки співпраці комісії УГКЦ у справах душпастирства та охорони здоров'я МБФ «Карітас», Єльського університету (США) та української діаспори з американських міст Нью-Хейвен та Хардфорт.

Директор Фундації Духовного Відродження, о. Тарас Милян розповів: «На сьогодні до шпиталю вже звернулись за медичною допомогою 5 військових та їх родичі. Ми намагаємося  реагувати на потреби тих, що звертаються, та покрити видатки на лікування найближчих родичів воїнів. Але найбільша наша робота скерована на потреби хлопців, які лікуються».

Водночас присутня на презентації психологічного центру  завідувач медичної частини «Шпиталю імені Митрополита  Андрея Шептицького» Юлія Конанець повідомила як проходить медичне обстеження у військових.

«Спочатку я оглядаю пацієнта. Тоді, залежно від того, на що він скаржиться, проводяться усі обстеження. Серед найосновніших рентген, УЗД, ехокардіографія, електрокардіографія… Після того направляємо військовослужбовців у Центр психологічного здоров’я, де їм надають кваліфіковану психологічну допомогу», – сказала завідувач медичної частини.

За ці вихідні за медичною та психологічною допомогою до Шпиталю  звернулось всього 7 пацієнтів. Серед них бійці АТО  зі сходу України, які приїхали до Львова та реабілітацію  та  військовослужбовців зі своїми сім’ями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ