Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна може відмовитися підписати "неамбітний" документ на саміті в Ризі, - Єлісєєв

Україна очікує від саміту Східного партнерства у Ризі обриси певних стратегічних перспектив - яким чином надалі буде розвиватися ця спеціальна програма.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявив постійний представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв. 

"Ми вважаємо, що рішення Ризького саміту має не тільки повторювати те, що було сказано у Вільнюсі, а бути розвитком. Адже для всіх очевидно, що за цей час сталися шокуючі зміни — і позитивні, і негативні, і вони, безперечно, мають бути враховані", - зазначив дипломат.

Але, за його словами, остання зустріч міністрів закордонних справ у рамках Східного партнерства, що відбулася в понеділок, "свідчить, що не всі країни - члени ЄС поділяють такий підхід". 

"Мають місце спроби деяких країн (і ми знаємо, яких саме) максимально знизити рівень амбіцій і зробити так, щоб Рига стала лише повторенням сигналів Вільнюського саміту", - висловив упевненість він. 

Єлісєєв зазначив, що майбутній саміт СП мав би стати "самітом мобільності". 

"Йдеться про рішення щодо безвізового режиму з Україною і Грузією та просування щодо Угоди про спрощення візового режиму з Білоруссю. Але це питання до окремих держав Євросоюзу. На жаль, деякі країни, які ми справді вважаємо своїми друзями, коли тривають обговорення всередині Євросоюзу, не завжди підтримують нашу позицію, зокрема в питанні візової лібералізації", - сказав постпред України в ЄС. 

"На сьогодні мені складно відповісти, які конкретно будуть рішення чи досягнення саміту в Ризі. Переговорний процес усе ще триває. Іде робота над текстом Спільної декларації за результатами Ризького саміту. Якби ви поцікавилися моєю особистою позицією, то в разі, якщо декларація, яка готується, не відповідатиме нашим амбіціям, я не бачу трагедії в тому, якщо взагалі ніякого підсумкового документа за результатами саміту не буде. Ми не можемо йти на зниження рівня амбіцій програми Східного партнерства", - резюмував він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ