Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Відставка уряду, дострокові парламентські та ізоляція Донбасу

Директор центру прикладної політики «Стратагема» та головний редактор аналітичного порталу «Хвиля» Юрій Романенко в інтерв’ю «Гал-інфо» зробив політичний прогноз на другу половину 2015 та початок 2016 року. Йшлося про розвиток інституційної кризи української влади та розвиток (чи пак замороження) ситуації на Донбасі.

Відставка Яценюка й дострокові парламентські вибори

«Ми є свідками кризи уряду, яка завершиться відставкою прем’єра. Спочатку, вочевидь, відставкою кількох міністрів, афілійованих із прем’єром, а тоді й самого прем’єра», – заявив експерт.

Політолог припустив, що чинний прем’єр-міністр втратить посаду ще до місцевих виборів, і на зміну йому прийде технічна фігура, яка влаштовуватиме всіх олігархів. Одним з вірогідних кандидатів, із його точки зору, є чинний міністр фінансів Наталія Яресько. Втім, кадрові зміни не здатні зарадити там, де йдеться про системні зміни. Юрій Романенко відзначив, що після місцевих виборів інституційна криза лише поглибиться.

«Внаслідок осінніх місцевих виборів, на яких колишнім регіоналам вдасться здобути частковий реванш, системна криза української влади – як виконавчої, так і законодавчої гілок – лише поглибиться, що спричинить проведення навесні 2016 року дострокових парламентських виборів. Позачергові вибори навесні 2016 року будуть для Порошенка єдиним шансом зняти з порядку денного питання невдоволення його власною фігурою. Втім, питання президента й надалі стоятиме на порядку денному», – сказав експерт.

На його думку, 2016 рік, як і кінець 2015, характеризуватиметься потужним розхитуванням інститутів української влади, яке, врешті, спричинить цілковите переформатування системи влади. Він зазначив, що понад усе олігархи побоюються повторення 1917 року (що виглядає не таким уже нереальним у світлі люмпенізації політичних процесів на сході), тому підуть шляхом призначення технократичного уряду.

«Очевидно, що зростатиме запит на появу уряду технократів, який буде рівновіддалений від усіх впливів, бо в чинного уряду цього не вийшло. Саме неможливість виступати в якості арбітра як президента, так і прем’єра призвела до збільшення втрат олігархів від політичної боротьби», – зазначив Юрій Романенко.

За словами політолога, до цього штовхатиме не лише внутрішня мотивація, але й тиск зовнішніх акторів, яким набридла балаканина ні про що.

«Від 2017 року почнуться повноцінні реформи», – резюмував експерт.

Ізоляція Донбасу

На думку Юрія Романенка, всі світові актори зацікавлені в заморожуванні конфлікту на Донбасі. Консенсус з цього питання відповідає інтересам всіх політичних гравців, в тому числі й Росії. Таку думку у коментарі «Гал-інфо» висловив директор центру прикладної політики «Стратагема» та головний редактор аналітичного порталу «Хвиля» Юрій Романенко.

За його словами, Росія усвідомлює, що наступного року економічна криза в країні поглибиться.

«Про те, що в Росії це усвідомлюють, свідчить рішення про перенесення виборів до Державної Думи з грудня на вересень 2016 року. Тобто вони квапляться закрити питання до того, поки економічна криза не досягне апогею», – зазначив експерт.

На його думку, на цьому тлі Російська Федерація шукатиме консенсусу зі Сполученими Штатами та Європейським Союзом.

«Російське керівництво починає розуміти, що збитки збільшуються, тому починає приставати на консенсусні пропозицій з боку Штатів та Європи з приводу того, як заморозити конфлікт в Україні. З цим пов’язане пом’якшення риторики з боку Росії. Я думаю, що консенсус буде досягнуто вже в липні-серпні, а в кращому разі навіть у червні», – припустив він.

Результатом згоди між політичними акторами стане ізоляція окупованої частини Донбасу. Підтримка цієї ідеї зростатиме і в Україні.

«Думаю, зрештою ми прийдемо до того, що Донбас залишиться за межами України. Тобто буде ізольований, в певному невизнаному статусі, як це відбулося із Придністров’ям чи Північним Кіпром. Росіяни, звісно, будуть старатися повісити його на нас, але навіть якщо спочатку це вийде, згодом з’являтиметься дедалі більше прибічників ідеї, щоб його ізолювати», – заявив політолог.

Невизначений статус Донбасу зберігатиметься аж до кардинальної зміни політичної конфігурації на світовій шахівниці.

Розмову вів Сергій Стуканов.

Фото: bbc.co.uk

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ