Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Газові угоди поставили Україну на коліна перед Росією, - Гриценко

Газові угоди, підписані 17 січня у Москві, поставили Україну на коліна перед Російською Федерацією. Про це сьогодні на прес-конференції у Тернополі заявив Анатолій Гриценко, голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони, кандидат на пост Президента.

 

Головною проблемою газових контрактів Гриценко вважає їхню несиметричність, адже вони <<передбачають величезні штрафні санкції для України за недобір газу, і жодних - для російської сторони>>.

 

Голова парламентського Комітету пояснив, що Україна, згідно контракту, взяла зобов'язання купувати певну кількість газу в Росії. Україна не має потреби у такому обсязі газу зараз і не матиме надалі, підкреслив Гриценко. Але за кожен недобраний кубометр Україна сплачуватиме штрафи, які сягають до 4х кратної ціни.  

 

<<Якщо ми їх не заплатимо - нараховуватиметься пеня>>, - пояснив Гриценко, звернувши увагу на те, що Росія не має жодних зобов'язань щодо кількості транспортування газу та, відповідно,  жодних штрафів.

 

<<На щастя, прем'єр-міністр Путін пообіцяв, що за 2009 рік з України такі санкції стягуватися не будуть. Але де гарантія, що так буде і надалі?>>, - питає Гриценко.

Саме тому він вважає, що ці угоди <<ставлять Україну на коліна перед Росією, тримають нас на гачку>>.

 

<<Адже, коли Україна буде не в змозі заплатити величезні штрафні санкції, що становитимуть кілька мільярдів, Росія у судовому порядку може претендувати на газотранспортну систему України>>.

 

Гриценко вважає, що чинний прем'єр-міністр України має докласти зусиль задля перегляду газових контрактів, та передати новому голові уряду вже змінений, прийнятний для України документ.

 

<<Тимошенко має це зробити також і тому, що особисто візувала газові контракти до їхнього підписання, - пояснив Гриценко. - Саме Тимошенко та голова НАК <<Нафтогаз України>> Дубина несуть персональну відповідальність за ці газові угоди>>.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ