Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Стрию вшанували жертв енкаведистського свавілля

У м. Стрию 26 червня на території меморіального комлексу «Борцям за волю України» відбулася панахида та мітинг-реквієм біля могили невинно вбитих українських патріотів. Стрияни двічі на рік: у червні та останньої неділі листопада, на подвір’ї колишньої тюрми проводять велелюдні зібрання, де священики різних конфесій правлять Молебень, вшановуючи закатованих жерв енкаведистського свавілля, повідомила прес-служба Стрийської організації Української партії.

Меморіал у Стрию було відкрито 19 червня 2005 року і він став першим в Україні колишнім репресивним закладом реорганізованим у музейний комплекс. Розкопки у 1990 році виявили на цьому подвір’ї 255 кістяків, з них 96 обезголовлені. У планах музейників відкрити для широкого загалу експозиції камер, кабінету слідчого. Місцеві митці виготовляють макети в’язнів, зібрано одяг, речі побуту сімдесятирічної давності, які яскраво відтворюватимуть дух тих років. До ремонтних робіт й відповідного технічного забезпечення взявся благодійний фонд «Добре серце», президент якого Олег Канівець. Також за кошти фонду, а це понад 30 тисяч гривень вже проведено ремонт будівлі та прилеглої території Меморіалу.

Під час виступу на мітингу-реквіємі президент Благодійного фонду «Добре серце», заступник голови Політради Української партії Олег Канівець зазначив, що, людина, яка поважає себе, має знати не тільки історію своєї нації в цілому, а й історію тих маленьких фрагментів, з яких складається велика розповідь про свій народ. Колишня стрийська тюрма – це частина історії, де переплелися героїзм і трагедія українського народу. Стрияни зуміли зрушили з мертвої точки історичне забуття тоталітарної доби. «Я впевнений, що ця тюремна територія ховає ще не одну страшну таємницю. Тому, ми, не маємо права забувати ці криваві злодіяння проти справжніх українських патріотів. Склонімо нині голову над могилами загиблих наших героїв. Нехай поминальний церковний дзвін сколихне в душі кожного з нас – скорботу! Хай не заростає ніколи народна стежина до меморіального музею на цьому подвір’ї, а пам’ять про героїв ретельно зібрана працівниками Меморіалу за допомогою небайдужих людей Стрийщини – запалить вогонь звитяги до нових справ на славу нашої багатострадальної України» - наголосив Олег Канівець.

Довідка:

Стрийську тюрму було збудовано наприкінці XIX століття. Тоді вона була розрахована на 300 місць. З 1919 по 1939 рік слугувала для польської окупації і вже тоді набирала характеру політичної тюрми. З 1939 по 1941 рік тут «господарювало» НКВД. Під час німецької окупації та після другої світової війни й аж до 1963 року вона була кримінально тюрмою. Відтак, тут організували виправну колонію для дівчат, яку було закрито влітку 1990 року. У 1991р. після розкопок – споруджено Стіну скорботи і могилу-саркофаг. Протягом наступних 13 років приміщення тюрми перейшо у підпорядкування податкової інспекції та інших міських служб. І тільки у 2005 році тут було відкрито меморіальний комлекс «Борцям за волю України».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ