Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Асад назвав хіматаку в Ідлібі фабрикацією

Президент Сирії Башар Асад назвав хімічну атаку в провінції Ідліб, у відповідь на яку США завдали ракетного удару по сирійській авіабазі, "стовідсотковою фабрикацією", - BBC Україна.

Атака США не мала впливу на бойову міць сирійської армії, заявив пан Асад в своєму першому інтерв'ю агентству AFP після удару ракетами "Томагавк" по аеродрому Шайрат.

"У нас склалося враження, що Захід, передусім Сполучені Штати, діє пліч-о-пліч з терористами. Вони зфабрикували всю цю історію, щоб отримати привід для атаки", - заявив сирійський президент.

За його словами, Сирія знищила всі свої запаси хімічної зброї.

Атака на Хан-Шейхун

Вранці 4 квітня місто Хан-Шейхун в провінції Ідліб здійснили авіаудар. Одразу після бомбардування люди на землі почали задихатися.

Внаслідок розпилення високотоксичного газу зарин, за останніми даними, загинули 89 людей, зокрема 33 дитини та 18 жінок.

США, Британія і Франція вважають Дамаск винуватцем газової атаки.

Офіційний Дамаск заперечує свою причетність до хімічної атаки.

Росія, яка підтримує режим Башара Асада, після атаки припустила, що сирійська авіація могла розбомбити склад хімічної зброї повстанців.

Через три дні після нападу на Ідліб, в ніч проти 7 квітня, два американських есмінця, що знаходяться в Середземному морі на південь від Кіпру, випустили 59 крилатих ракет "Томагавк" по аеродрому Шайрат на заході сирійської провінції Хомс.

Президент США Дональд Трамп назвав цей ракетний удар відплатою за хімічну атаку в провінції Ідліб.

У Кремлі засудили дії США і заявили, що удари по сирійській авіабазі де-факто завдали в інтересах екстремістських угруповань "Ісламська держава" та "Джебхат ан-Нусра".

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ