Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - презентовано персональний комп'ютер Apple

24 січня 1984 року американська корпорація Apple представила новий персональний комп'ютер із графічним інтерфейсом Macintosh

В цей день Стів Джобс виступив перед представниками ЗМІ і представив світу Macintosh. Запускаючи Macintosh, який пізніше отримав позначення 128K, компанія Apple сподівалася докорінно змінити ринок ПК, зробивши комп'ютери доступними та зручними для людей без спеціальних технічних навичок.

Оригінальний Macintosh був пристроєм у форм-факторі моноблок і включав у себе неймовірну на ті часи "начинку" з процесора з тактовою частотою 8 МГц і 128 КБ оперативної пам'яті DRAM із 16-розрядною шиною даних, але без слотів розширення. Також в ньому було встановлено 3,5 дисковод і чорно-білий дисплей з діагоналлю 9. У корпусі навіть було передбачено зручні ручки для перенесення з пункту А в пункт Б. Додавали фірмову клавіатуру і мишу, якими комплектувався кожен яблучний комп'ютер.

На той час його вартість склала 2495 доларів. Вона була "підйомною" не для такої значної кількості користувачів, як сподівався на те Стів Джобс. Однак із появою мишки, графічних іконок, MacPaint, MacWrite і системи HyperCard для зберігання цифрового контента ПК отримав небачену популярність.

У презентаційному ролику Macintosh 128K було використано мотиви роману-антиутопії Джорджа Оруелла "1984". У ролі "Великого Брата" побічно фігурувала компанія IBM та її комп'ютер IBM PC як засіб поневолення" людей. "Ви побачите, чому 1984 рік не буде таким, як 1984", - заявила Apple, відводячи "маку" роль руйнівника стереотипів і шанс проявити свою індивідуальність, яких не могло бути у тоталітарному світі роману Оруелла.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ