Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Гройсману доведеться звільнити або Коболєва, або Насалика - криза "Нафтогазу"

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик негативно оцінив дії керівництва «Нафтогазу» щодо ГТС України: «Я вважаю безглуздою політику «Нафтогазу» щодо газотранспортної системи. Вони для себе її вже закреслили і не розглядають в 2019 році. З такою позицією «Нафтогазу» ми можемо дійти до того, що «Укртрансгаз» може бути технічно не готовий до прокачування газу».

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук:

"Уряд повинен завершити конфлікт Міненерго та «Нафтогазу». Інакше Кабмін ризикує втратити залишки контролю за «Нафтогазом», який за останні роки лише посилив свою монополію на ринку газу. Тому прем’єру Гройсману або доведеться звільнити Коболєва, або знайти заміну Насалику, який не може організувати системний контроль за діяльністю державного підприємства.

Особливо на фоні неспроможності «Нафтогазу» забезпечити сталу виробничу діяльність як самого «Нафтогазу», так і своїх «дочірніх» структур. Провали при затверджені фінансових планів є більш, ніж показовими. Адже «Нафтогаз» пропонує отримувати прибутки лише далі за рахунок подальшого здирницького підвищення тарифів для населення. А всі збитки далі нестиме бюджет, який виплачує 46 млрд. грн. енергодотацій. Також дочірні структури фактично можуть бути втягнуті «Нафтогазом» в афери із купівлею буферного газу («Укртрансгаз») та продажем нафти («Укртранснафта»).

Не менше шулерство проявили у «Нафтогазі», реагуючи на звинувачення міністра Насалика. «У минулому році гучні заяви міністра про недостатність газу в українських ПСГ стали однією з головних причин спекулятивного зростання цін на газ в ЄС, що коштувало Україні кілька десятків мільйонів доларів, на які зросла ціна газу, що імпортується. Тепер заяви про нездатність української газотранспортної системи «прокачувати газ». Є такі друзі, з якими і вороги не потрібні», - заявив голова правління «Нафтогазу» Коболєв.

Вже сам факт визнання Коболєвим переплати за реверсний газ має викликати додаткові питання до «Нафтогазу» у правоохоронних органів. І це на фоні розслідувань закупок газу за так званими реверсним схемам, про що раніше заявляв генеральний прокурор Луценко. На такому фоні твердження Коболєва про те, що заяви Насалика сприяли росту ціни на газ на європейських біржах, змушують задуматися про смислову адекватність нинішнього керівництва «Нафтогазу». Прізвище Насалика і його слова навіть не зрушать ціни на газ у ЄС навіть на 0,001 відсотка.

Більше того, видимість реформи у «Нафтогазі» та в цілому на енергетичному ринку країни вже навіть стали помітні і тим представникам політики і громадськості, які останні три роки вперто підтримували псевдореформаторів. Скоріше за все, можна говорити про часткове розуміння того, що «реформатори» у «Нафтогазі» виявилися такими ж корупціонерами і їх відрізняє лише напрямок, куди вони направляють фінансові потоки.

Безмовно, що одним із важливих складових конфлікту Міненерго і «Нафтогазу» стала компанія «Укртрансгаз», яка стане основою для майбутнього спільного підприємства України і ЄС (ПАО «Магістральні газопроводи України»). Саме тому «Нафтогаз» та його європейські консультанти намагаються оформити одноосібний контроль за «Укртрансгазом» і відтіснити державу (уряд) від майбутнього процесу переговорів".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ