Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львіввугілля може втратити ще один ринок збуту

Станом на сьогодні ДТЕК Добротвірська ТЕС працює мінімальним складом обладнання, 50% обладнання простоює. При цьому станція забезпеченавугіллям понаднормово – на 26 лютого на складі було майже 100 тис. тонн і блоки та турбогенератори технічно готові нести навантаження. Однак є загроза, що робота Добротвірської ТЕС взагалі може бути припинена. Які негативні наслідки це може мати, окрім усього іншого, для містечка Добротвору годі говорити.

Річ у тому, що, як випливає із повідомлення прес-служби ДТЕК Західенерго, до не передбачуваних наслідків може призвести  скасування правила енергоринку про роботу ТЕС нижче технологічного мінімуму. Про бажання відмовитись від цього правила останнім часом заговорили у високих кабінетах. Власне, така легковажність і може призвести до аварійної ситуації для селища Добротвір та різкого зменшення закупівлі вугілля Львівсько-Волинського басейну.
 
Але про все за порядком. Стабільність і безперебійність роботи ДТЕК Добротвірської ТЕС – це не тільки надійне забезпечення електроенергією селищаДобротвір і прилеглих сіл, а також подача централізованого опалення і гарячого водопостачання мешканцям. Повноцінна робота теплоелектростанції є стратегічно важливою для Львівської області. За січень 2016 року станція отримала 101,7 тис тонн палива, з яких майже 40% (36,3 тис тонн) – вугілля шахт Львівсько-Волинського басейну. Залежно від графіка навантажень ДТЕК Добротвірська ТЕС за добу в середньому спалює 2,0 - 4,0 тис тонн вугілля. Всю вироблену електроенергію ДТЕК Добротвiрська ТЕС постачає в об’єднану енергосистему України, а диспетчер системи  ДП «Укренерго» розподіляє її споживачам. У 2015 році ДТЕК Добротвірською ТЕС вироблено 2,2 млрд. кВт∙год. Для відома, за даними НЕК Укренерго Львівська область спожила  у 2015 році -  4,4 млрд. кВт∙год.
 
За останній рік ситуація в об'єднаній енергосистемі України принципово змінилася. Частка базового завантаження ТЕС зменшилася на 35% на користь збільшенняАЕС. Питання про скасування правила по мінімально допустимому складу працюючого обладнання ТЕС, ініційований НЕК «Укренерго», ще більш шкодитьманевреній тепловій генерації і, як результат, може стати загрозою для всієї об'єднаної енергосистеми.
 
Гнучке ручне регулювання диспетчера енергосистеми може спричинити за собою неприпустимі наслідки - виведення з ладу основних ТЕС, які забезпечуютьпокриття піків і провалів в добовому регулюванні. Мінімальний склад обладнання для ТЕС – це мінімально допустима кількість енергоблоків, яка повинна бути вмережі, щоб забезпечити надійність роботи, безперервність виробництва електроенергії і тепла навіть при аварійних ситуаціях.
 
Правило про мінсклад для всіх українських ТЕС було прийнято в 2005 році спільно всіма учасниками енергоринку. До цього протягом року експерти Львівського і Донецького ОРГРЕС провели величезну роботу з вивчення абсолютно всіх параметрів роботи всіх українських ТЕС. Щоб забезпечити надійність кожної станції на ній завжди повинні працювати не менше, ніж два енергоблоки влітку і 3 або 4 енергоблоку взимку в залежності від морозів. Повна зупинка станції, як кажуть енергетики - «посадка на нуль», – це дуже серйозна проблема, яка в умовах мінусових температур може призвести до катастрофи.

«Наша компанія навіть в умовах величезної заборгованості за вже вироблену електроенергію змогла забезпечити готовність своїх ТЕС до роботи в осінньо-зимовий період. Борг ДП Енергоринок тільки перед ДТЕК Добротвірською ТЕС – майже 242 млн грн, що співрозмірно з вартістю 3 щорічних ремонтних кампаній, –зазначив директор ДТЕК Добротвірської ТЕС Олег Таращук. – Коли блоки простоюють, у нас немає можливості заробляти гроші, щоб оплачувати в повномуобсязі витрати на виробництво. Це означає не просто зниження вироблення електроенергії теплової електростанцією. Це по ланцюжку веде до зниження обсягівзакупівлі вугілля Львівсько-Волинського басейну, зменшення виплат у бюджет і ризиків з теплозабезпечення селища. Адже якщо станеться аварія, то при роботі тільки одним блоком ми не зможемо одночасно подаючи тепло в теплосистему запускати ще один енергоблок чи турбогенератор».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ