Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині в рази зросла захворюваність на кір: вірус «косить» дітей

За 10 місяців 2017 року у Львівській області зареєстрували 61 випадок кору проти 4 випадків за такий же період торік, повідомили в ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Небезпечний вірус атакує в першу чергу дітей – 54 випадки із 61.

Крім того, більш, ніж половина хворих (35) не мали щеплення від кору.  

Серед жертв хвороби – немовля віком менше року. Водночас найбільше ризикують підхопити вірус діти від 1 до 9 років. У цій віковій групі зафіксували 31 випадок захворювання.

Епідеміологи зауважили, що серед тих, хто підхопив хворобу, понад 60% дітей не мали щеплення від кору або ж отримали його з порушенням календаря щеплень.

За результатами Регіональної референт-лабораторії ВООЗ з діагностики кору та краснухи (Люксембург) щодо досліджень зразків сечі від хворих з діагнозом «кір», зареєстрованих на території Львівської області у 2017 році, визначено циркулюючий генотип вірусу кору D8.

Захворюваність кором реєструвалася на 11 адмінтериторіях із перевищенням середньообласного показника (2,42) у Жидачівському (25,37),  Самбірському (16,35), Стрийському (10,74) районах та містах Самборі (16,31) та Трускавці  (9,76). 

Зареєстровано 3 спалахи кору в населених пунктах Стрийського, Самбірського та Жидачівського районів. 2 вогнища спалаху були у побуті, 1 – в дитячому будинку. Всього захворіло 20 дітей. 18 осіб лікувались в стаціонарі, 2 особи - амбулаторно.  Стан щепленості захворілих: не щеплені 8 дітей (40%), щеплені 1 раз – 9 дітей. У 2 вогнищах мало місце завезення інфекції з Івано-Франківської області.   Поширенню інфекції серед інших захворілих сприяло відсутність або проведення щеплень з порушенням  календаря профілактичних щеплень.

Довідка.

Кір – інфекційна хвороба, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання. Кір реєструється у багатьох регіонах України, з найвищими показниками  в Івано-Франківській, Одеській, Закарпатській та Тернопільській областях.

Це – небезпечне вірусне захворювання. Саме ця інфекція є однією із основних причин дитячої смертності у світі.

Як можна заразитись кором?

Вірус дуже швидко поширюється – він передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим. З потоком повітря вірус може навіть поширитись у сусідні приміщення, наприклад через вікна, вентиляцію тощо.

 Як тільки у людини з’являються перші ознаки вірусу – вона вже поширює інфекцію. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів.

При цьому інфекція дуже швидко поширюється, тож 

Симптоми у дітей і дорослих

Найчастіше кором хворіють діти та підлітки, однак, якщо щеплення не було, то заразитись може і дорослий.

Перші тривожні ознаки небезпечного вірусу – людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит. Пізніше з'являється нежить та кашель, а також підвищується температура.

Однак, вже через кілька днів температура знижується, а от кашель та нежить не проходять, а навпаки посилюються. В цей період в людини стають чутливими очі - важко дивитись на світло, інколи доходить до запалення ока (кон'юнктивіт). Часто ці симптоми можна сплутати зі звичайною застудою чи грипом. При цьому на внутрішній стороні щік, а іноді й губ, вже з’являються дрібненькі цятки. Це вже одна із основних ознак, що в хворого таки кір.

Вже на 4-5 день після перших симптомів температура знову підвищується до 39-40 градусів, а на шкірі з'являється помітний висип червоних цяток. У цей момент посилюється нежить, набрякають повіки та все обличчя.

До симптомів може додатись ще й пронос, може посилитись головний біль, інколи хворі навіть непритомніють.

Якщо хвороба проходить без ускладнень, то вже до тижня часу хворому має стати краще. Тоді у людини нормалізується температура, проходять кашель та нежить, а верхній шар шкіри, на якій був висип, починає відлущуватись.

Ускладнення

Цей вірус небезпечний  тим, що ускладнення після хвороби можуть бути не безпечнішими за саму недугу. Інфекція понижує імунітет, і організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції.

Ускладнення можуть торкнутись  дихальної системи — це пневмонія, бронхіт. Також  після перенесення хвороби може виникнути запалення середнього вуха, часто це трапляється у маленьких дітей.

Кір наносить відбиток і на нервову систему, в деяких випадків може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку).

Профілактика

Основний спосіб профілактики – щеплення, яке можна зробити  дітям, так і дорослим.  Згідно Календаря профілактичних щеплень в Україні (затв. наказом МОЗ від 16.09.2011р. №595 “ Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних і імунобіологічних препаратів”) щеплення проти кору відноситься до обов’язкових  і проводяться у лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання  з метою запобігання захворюванням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ