Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Готується захоплення державного телерадіомовлення?- лист ТРК «Львів»

«Трудовий колектив ТРК «Львів» (Філія НТКУ «Львівська регіональна дирекція), підтримуючи Звернення профкому та профспілкової організації НТКУ до Голови Верховної Ради України (№72 від 20.10.2016), у свою чергу висловлює занепокоєння ситуацією, що складається навколо створення Національної суспільної телерадіокомпанії України», - про це йдеться у листі, який надіслав трудовий колектив ТРК «Львів»Президенту України, п. Порошенку П.О., Голові Верховної Ради України, п. Парубію А.В. та прем’єр-міністру України, п. Гройсману В.Б.

Далі у листі сказано: "Насамперед нас хвилює доля колективу із майже 300 осіб, яка залишається невизначеною, як і правовий статус нашої телерадіокомпанії у майбутній структурі НСТУ, майбутня структура регіональної дирекції та можливі зміни умов праці її колективу.

Первинна  профспілкова організація НТКУ на конференції трудового колективу висловила недовіру Голові комісії з перетворення НТКУ. Підставою для такої позиції стала абсолютна відсутність пояснень з боку тенеджменту НТКУ щодо умов діяльності компанії та її статусу з січня 2017 року. Така ж мовчанка і з приводу фінансування, виплати зарплат та комунальних видатків, оплат трансляції теле- та радіопрограм.

Колектив Філії НТКУ «Львівська регіональна дирекція» вже має гіркий досвід цьогорічної затримки у виплаті зарплат працівникам нашої (та й не лише нашої) філії майже на два місяці, яка виникла з досі незрозумілих для нас причин. Зарплати журналістів в нашій системі залишаються принизливо низькими – практично на рівні мінімальної.  Після об’єднання в систему НТКУ нас позбавили ще й можливості матеріального стимулювання працівників за рахунок коштів, зароблених компанією додатково.  До слова, питання зарплат неодноразово порушувалися як менеджментом Філії, так і профкомом Філії безпосередньо перед Головою комісії – генеральним директором НТКУ п. З.Г. Аласанією. Востаннє це відбулося під час зустрічі з колективом .

Про оновлення техніки, транспорту, проведення необхідних ремонтів в приміщеннях менеджмент НТКУ і чути не хоче. Складається враження, що свідомо обрано курс на знищення регіональних філій шляхом «перекриття фінансового кисню», аби згодом було зручніше розпорядитися їх майном.

Але що найважливіше. З боку керівництва НТКУ (і під час зустрічей із нашим колективом, і у відкритих джерелах) ми так і не змогли знайти його позиції щодо програмної політики суспільного мовника. Це небезпечно в країні, яка провадить війну та кардинальні реформи. Відсутні також виразні відповіді на питання про формування сітки мовлення, взаємин центру з філіями, філій між собою. Досі незрозуміло, який теле- радіопродукт вироблятиме НСТУ та філії, які мовні пріоритети національного мовника, які маркери національної ідентифікації будуть притаманні новому телебаченню.

Усе, що зараз відбувається, скидається на грандіозну авантюру, результатом якої може стати те, що держава, перебуваючи у стані війни, в тому числі й інформаційної, може втратити найважливіший інструмент  донесення правдивої  інформації до населення. Схоже, що люди, які взялися за створення суспільного мовлення в Україні, або переоцінили свої здібності, або свідомо готують під цієї завісою рейдерське захоплення системи державного телерадіомовлення.

Парадоксально, але під час децентралізаційної реформи, яку та ж таки НТКУ пропагує і пояснює, її менеджмент вдався до жорсткої, небаченої навіть за комуністичних часів централізації, коли регіональні філії позбавлені і права голосу, і права найменших господарських операцій без згоди центру. Фактично такий рабський статус паралізує нормальну робою і творчого, і технічного персоналу.

   Просимо Вас взяти під контроль ситуацію зі створення НСТУ. До обрання керівних органів НСТУ вважаємо за доцільне пропонувати залишити  керівництво системою за Державним комітетом України з питань телебачення та радіомовлення.

Голова профкому ЛОДТРК М.В. Уханський.

Ухвалено на конференції первинної профспілкової організації ЛОДТРК працівників Філії НТКУ «Львівська регіональна дирекція» 24.10.2016".   

Фото - glavcom.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ