Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

НБУ продовжує позбуватися непрофільних активів

Національний банк України продовжує виводити непрофільні активи за межі центрального банку. Це відповідає логіці внутрішньої організаційної трансформації центрального банку та збереженні фокусу на ключових функціях НБУ, закріплених мандатом, передає прес-служба НБУ.

27.04.2017

прес-реліз

Так НБУ прийняв низку рішень щодо відчуження об’єктів нерухомої власності шляхом приватизації, продажу на аукціоні, передачі іншим державним органам.

1)   Зокрема, 1 грудня 2016 року Правління Національного банку прийняло  рішення № 451-рш про відчуження оздоровчого комплексу «Прикарпаття» шляхом приватизації. Відповідна пропозиція про надання Фонду державного майна України (далі – ФДМУ) пропозиції стосовно включення цього об’єкта незавершеного будівництва до переліку об’єктів для приватизації також міститься у цьому рішенні Правління. Зі свого боку ФДМУ уже включив оздоровчий комплекс «Прикарпаття», розташований за адресою: Івано-Франківська область, м. Яремча, вул. Грушевського, 7, до цього переліку (Наказ ФДМУ№404  від 15 березня 2017 року). Національний банк зараз готує необхідні довідки і акти  стосовно об’єкту, які потрібні для підготовки наказу ФДМУ про приватизацію оздоровчої бази.

Як наголосив директор Департаменту забезпечення діяльності Національного банку України Ярослав Ільницький, кошти, виручені від приватизації будь-якого об’єкту центрального банку, спрямовуються  до Державного бюджету України у повному обсязі.

«Узяти участь у аукціоні з продажу  об’єкта усі бажаючі зможуть після того, як ФДМУ публічно оголосить про його приватизацію. Зі свого боку НБУ сподівається, що процес приватизації  буде проведено на основі принципів відкритості та прозорості. Цьому також має сприяти Закон України  «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процесу приватизації», прийнятий в лютому минулого року»,- сказав  Ярослав Ільницький.

2)   НБУ також відчужуватиме власні непрофільні адміністративно-виробничі будівлі у м. Вінниця (вул. Генерала , 2-А) та будівлю в  м. Яремче Івано-Франківської області (вул. Курортна, 1А). ФДМУ уже погодив відчуження цих об’єктів шляхом продажу на аукціоні (погодження ФДМУ від 13 квітня 2017р.). Національний банк  спільно з акредитованою ФДМУ біржою вже проводить організаційні заходи з підготовки проведення аукціону.

3)   Крім того, НБУ планує продати на аукціоні будівлі та споруди бази відпочинку у с.  Волинської області (Пісочне озеро, 76) та у с. Генічеська Гірка Херсонської області (вул. Набережна, 32). Погодження відчуження цих об’єктів шляхом продажу з аукціону направлено до ФДМУ. Кабінет Міністрів України  вже повідомив про опрацювання ФДМУ вибуття цих об’єктів нерухомості (відповідний лист №38995/13/1-16 від 20 квітня 2017 р.).

4)   Бюджетний комітет НБУ 6 лютого цього року погодив рішення про відчуження шляхом продажу на аукціоні гаражів, які  не використовуються центральним банком у чотирьох регіонах, а саме:

у м. Івано-Франківськ (вул. Дудаєва, 33);

у м. Чернівці (вул. З. Космодем'янської, 14);

у м. Миколаїв (вул. Будівельників, 5А/1);

у м. Запоріжжя (вул. Східна, 9А).

Незабаром  відбудеться незалежна оцінка цього нерухомого майна для подальшого подання інформації на погодження ФДМУ.

5)   Національний банк також погодив проект розпорядження Кабінету Міністрів України про передачу фізкультурно-оздоровчого комплексу в м. Київ та бази відпочинку «Південні зорі» в Одеській області до сфери управління Міністерства оборони України для реабілітації учасників АТО.

6)   З метою зменшення витрат на утримання нерухомого майна НБУ, яке не використовується, Бюджетний комітет НБУ прийняв низку рішень про передачу наступних об’єктів нерухомості до сфери управління інших державних органів:

будівлі Національного банку України в Одеській області (м. Одеса, вул. Розумовська, 37Б) – до сфери управляння Міністерства юстиції України;

адміністративної будівлі НБУ – будівлі Центру інформатизації (м. Тернопіль, вул. Листопадова, 3) – Державній казначейській службі України;

будівлі пожежного депо Банкнотно-монетного двору НБУ з адміністративно-господарськими приміщеннями (м. Київ, вул.Пухівська, 7) – Державній службі з надзвичайних ситуацій;

гуртожитку НБУ (м. Харків, вул. 23 Серпня, 66) – до комунальної власності міста.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ