Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Книга Поліська Січ Бульби-Боровця - доступна он-лайн
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Книга "Поліська Січ" Бульби-Боровця - доступна он-лайн

У науково-популярному нарисі Ігоря та Наталії Марчук, розрахованому на широкі кола краєзнавців, істориків, студентів, учнів шкіл, розкриваються маловідомі сторінки діяльності Тараса Боровця – отамана «Тараса Бульби» на Рівненському та Житомирському Поліссі у 1941 році.

 Історія українського національно-визвольного руху у 40-50 рр. ще й досі містить багато «білих плям». Пов’язано це з об’єктивними процесами, що тривають сьогодні в українському державотворенні та історичній науці. Довгий час багато документальних джерел були недосяжними для українських істориків. Документи зберігалися у відомчих архівах МВС та СБУ під грифом «цілком таємно». Тільки нещодавно завдяки тому, що 9 квітня 2015 року Верховна Рада України прийняла рішення ухвалити всі 4-ри так звані «декомунізаційні» закони за основу та в цілому, серед яких Закон «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», з’явилась можливість вільно опрацьовува ти раніше недоступні джерела, відшуковувати інформацію про українських патріотів, які боролися з німецьким та радянським тоталітаризмом.

 На теренах Рівненщини сприяв цьому також масштабний державний науковий проект «Реабілітовані історією», який діє ще з початку 90-их рр. минулого сторіччя. Зокрема, науково-редакційній групі «Реабілітовані історією. Рівненська область» вдалося виявити та опрацювати значну кількість архівних кримінальних справ на колишніх учасників бульбівського руху, віднайти оригінальні матеріали про постать керівника цього руху Тараса Боровця, більше знаного як отаман «Тарас Бульба».

 В загадій книзі вперше детально висвітлено обставини створення військового формування «Поліська Січ», його чисельність та структура, бойові дії та командний склад. Видання присвячене 75-річчю створення «Поліської Січі».

Завантажити книгу можна за лінком.

Центр досліджень визвольного руху

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ