Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд міжнародних подій за 7 серпня

Огляд важливих міжнародних подій за 7 серпня від агенції інформації та аналітики Гал-інфо.

Україна виходить зі совкового бараку

Прес-служба Фонду держмайна повідомила про продаж на аукціоні державного пакета акцій у статутному капіталі ПрАТ «Спільне українсько-казахстансько-російське підприємство з виробництва ядерного палива». До продажу на аукціоні пропонується 33,333% статутного капіталу товариства, початкова ціна – 921 тис. гривень. А ще на початку літа Казахстан заявляв про наміри затягти Україну в совковий барак, залучивши у будівництво українського-казахстанського заводу ядерного палива на території Казахстану. Не склалось.

ПрАТ «Спільне українсько-казахстансько-російське підприємство з виробництва ядерного палива» створили наприкінці 2001 року з метою розвитку кооперативних зв'язків між підприємствами атомно-промислових комплексів України, Казахстану і РФ. Його акціонерами в рівних частках були ФДМУ, «Казатомпром» і ТВЕЛ.

Німеччина пришле в Україну капо

Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко повідомив, що децентралізація в Україні відбувається настільки успішно, що ЄС дуже щасливий, а Німеччина з великої радості навіть пришле свого наглядача, який буде стежити за українськими успіхами. Водночас урядовий чиновник переконаний, що трішки німецького досвіду не завадить додати до українського реформаторського поступу.

Істерика лицемірної Європи

У так званій демократичній Європі дуже обурені санкціями США, які перешкодять європейцям заробляти статки. Зокрема ділки Австрії обурені, що їх позбавлять багатомільярдних контрактів із терористичним Кремлем.

Раніше невдоволення санкційними заходами Вашингтона висловлювали високопоставлені представники уряду ФРН і вище керівництво Євросоюзу. Вони перейнялись тенденцією обмеження експорту руского газу в країни Центральної і Східної Європи та протестують проти його заміни американським скрапленим газом. Річ у тім, що в американських контрактах не передбачені «відкати» європейським бізнесменам і високопоставленим політикам за лобіювання газових інтересів.

Особливо європейців лякає перспектива розширення санкцій не тільки на ключові галузі економіки РФ – металургію, гірничорудну промисловість, залізниці, судноплавні компанії – а на фінансовий сектор, оскільки на РФ працію ціла низка австрійських банків та фінансових установ інших країн. Насправді США не забороняють європейцям провадити бізнес на РФ, а надають право добровільно вибору: або цивілізований ринок для бізнесу, або ринок на території, керівництво якої оголошене злочинним і корумпованим.

Товариш Ин впав у шал

Лідер КНДР погрозив США «тисячократною помстою» за американську ініціативу запровадження жорстких санкцій ООН проти північної частини Країни ранкової свіжості. У заяві північнокорейського уряду сказано, що санкції ООН є «насильницьким порушенням суверенітету» й мають на меті «ізоляцію та придушення Північної Кореї». КНДР попереджає, що санкції ніколи не примусять Пхеньян розпочати переговори щодо нейтралізації ядерної програми або відмовитись від намагання зміцнити свою ядерну спроможність.

Далай-Лама дожився до атеїзму

Тибетський уже не релігійний лідер написав на своїй сторінці у Facebook: «Сьогодні світова реальність така, що прив’язка етики до релігії більше немає сенсу. Тому я все більше переконуюсь, що настав час знайти спосіб обходитись без релігій взагалі».

У квітні 1917 року ентузіасти облаштувати суспільне життя без релігії прибули на Москву зі Швейцарії у трьох опломбованих вагонах. І який сьогодні результат, окрім мільйонних жертв і концентраційних таборів на одній шостій земної суші? Попи московські, попри усталені безпробудні оргії й грошолюбство, взялись активно освоювати навички сутенерства і наркоторгівлі.

Блукаючи завідомо духовними манівцями ламаїзму, нобелівський лауреат Далай-Лама передбачувано зайшов у глухий кут, на стіні якого написані віщі слова: «Тут пристанище людського егоїзму, який користолюбці вважають найвищим благом».

Знаки часу

На Москві остаточно позбулись здорового глузду. Сергей Рябков, заступник Лаврова, заявив, що у відповідь на санкції, які легалізував Дональд Трамп, Кремль йде війною на валюту США. Вічнозелений американський долар потрапить у програму національного імпортозаміщення на руский рубль. Тому що він дерев'яний, а значить не потоне у бурхливих біржових хвилях неспокійного валютного моря.

***

Віднедавна Путін взяв собі за правило носити під піджаком бронежилет. У соціальних мережах з'явилось фото, на якому чітко видно обриси цього захисного засобу на спині руского лідера. Юзери кажуть: якщо більшість населення РФ  схвалюють війну в Україні та вважають тебе кумиром, саме час захистити себе від гарячого подиху всезагальної любові.

***

Після 2 серпня, коли Дональд Трамп підписав наступний пакет санкцій, на Москві оніміли. Не видно багатослівних текстів, не чути бравурних промов. Невеличку стайку банкірів ЦБ РФ, які знають реальний стан справ у фінансах і розуміються в економіці, помітили в аеропорту зі сім'ями. Можливо, вони вирішили провести відпустку на Заході, відпочити від цифр і калькуляторів, а можливо – поселить там назавжди. А ще цілком можливо, що восени такі невеличкі рускі зграйки перетворяться на численні емігрантські зграї. Видання «Вloomberg» пише, що заможні персони РФ почали інтенсивно купляти паспорти ЄС.

***

Народні політологи переконані, що демонстративні зображення оголеного Путіна під час рибальства в Тувинській тайзі може бути агентурною операцією з привчання руского електорату до відсутності лідера. Одного разу – залежно від пори року – подасться Путін на риболовлю або полювання з усім кооперативом «Озеро», і вже не повернеться. Зникнуть кооператори, розтануть ранковим серпанком у прозорому повітрі північнокорейського чучхе. А золотий запас РФ – не менше 300 тонн – уже там. Що іще потрібно кооператорам на схилі буремних літ?

Напрям думок народних експертів правильний, проте висновок невірний. Путін не настільки недалекоглядний, щоби осісти на гарячій пательні, в яку Трамп має намір перетворити КНДР. У травні 2016 року Путін мав зустріч у Сочі з Джоко Відодо, президентом Індонезії, під час якої обговорили питання щедрих московських інвестицій – майже  $20 мільярдів – у цей регіон.

Навіщо забезпеченим учасникам «Озера» вкладати кошти у таку далеку тихоокеанську глушину? Щоби забезпечити внуків і правнуків. Ймовірно не дарма Путін оснащує зброєю острівну країну Фіджі, а інвестиціями – Індонезію. Піди й знайди потім пітерських кооператорів серед понад півтисячі островів тихоокеанського басейну.

***

Після запровадження американських санкцій Путін зібрав нараду й доручив перепрофілювати безкоштовні ритуальні послуги РФ у конвеєрний режим «служби одного вікна» і стандартизувати формат державних похоронів. Крім того, Путін дав доручення створити комерційні приватні кладовища. У контрольному управлінні президента РФ переконані, що комерціалізація кладовищ посприяє вирішенню проблеми резервування місць для поховань, чимале зростання яких очікують у найближчій перспективі.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ