Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Рибалка та Гонтарева навзаєм вимагають відставки один для одного

Сергій Рибалка вважає грубою маніпуляцією звинувачення НБУ на адресу профільного комітету в гальмуванні реформи фінансового сектору. Про це повідомила прес-служба голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергія Рибалки.

Зокрема, під час прес-конференції зауважив, що намагання керівників НБУ звинуватити профільний комітет у гальмуванні реформи фінансового сектору є грубою маніпуляцією. За його словами, на кожному засіданні Погоджувальної ради він наполягає на включенні законопроектів задля розвитку фінансового сектору до прохідної частини порядку денного і направив лише за останній період 14 відповідних листів із цією вимогою. «За інформацією Голови Верховної Ради, нарешті, в наступний вівторок у нас відбудеться фінансово-банківський день у парламенті, коли ми зможемо розглянути наші законопроекти у сфері фінансового сектору, на яких наполягаю ще з квітня цього року», – повідомив Сергій Рибалка.

В ході прес-конференції він розповів про результати законотворчої роботи фінансового комітету під його головуванням. Так, парламентом було ухвалено Закон про фінансову реструктуризацію, в ході роботи над яким було опрацьовано понад 400 поправок до другого читання. Також прийнято закон щодо валютних позичальників, але на нього було накладено вето Президента України і комітет продовжує працювати над проблемою, яка поки що залишається не вирішеною. Окрім цього фінансовим комітетом було підготовлено пакет законопроектів, які досі залишаються без розгляду парламентом. Зокрема, законопроекти про стимулювання кредитування, про споживче кредитування, про захист прав споживачів фінансових послуг,  про страхування, про регульовані ринки та деривативи, про системну підтримку вітчизняного експорту та створення Експортно-кредитного агентства та інші. За словами Сергія Рибалки, у більшості цих законопроектів співавторами є члени фінансового комітету.

«Над законопроектом про регульовані ринки та деривативи у комітеті було проведено титанічну роботу. Було більше 70-ти засідань робочої групи та опрацьовано близько 700 поправок. Загалом прийнято у першому читанні – 7 законопроектів, враховано та повернуто на доопрацювання – 4 законопроекти, прийнято в цілому – 10 законів», – розповів Сергій Рибалка. Він додав, що в парламенті зараз перебуває 21 законопроект, які підготував фінансовий комітет до розгляду депутатами в сесійній залі.

За словами голови комітету, в рамках реалізації Стратегії розвитку банківської системи на 5 років, яку ухвалив фінансовий комітет, вже зареєстровано декілька нових законопроектів, а саме щодо забезпечення прозорості діяльності Національного банку та підвищення його відповідальності перед суспільством, а також щодо вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та процедури виведення банків з ринку.

Додамо, що голова Нацбанку Валерія Гонтарева днями звинуватила голову фінансово-банківського комітету Верховної Ради Сергія Рибалку (члена радикальної партії Олега Ляшка) в непрофесійності, політичній заангажованості та нездатності забезпечити ефективну роботу комітету. Гонтарєва зажадала від голови парламенту Андрія Парубія змінити керівництво та склад цього комітету, який нещодавно звернувся до Президента з вимогою відправити саму Гонтареву у відставку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ