Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Дніпрі встановили памятник воякам Армії УНР
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Дніпрі встановили пам'ятник воякам Армії УНР

99 років тому у Катеринославі (Дніпро) планували встановити пам'ятник воякам Армії УНР, що загинули в боях із більшовиками за звільнення міста. Тоді цьому завадив наступ червоних. Цього року Україна відзначає 100-річчя Української революції і пам'ятник таки встановили.

Об'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки відбулося 22 січня 1919 року - в цей день було проголошено злуку двох республік в єдину державу.

«Відтепер на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю», - було сказано в тексті Універсалу про єдність двох республік.

На згадку про цю подію в Дніпрі на Соборній площі було встановлено пам'ятний знак у вигляді петлюрівського хреста - військової нагороди УНР.

«Мені дали завдання зробити хрест, присвячений подіям 1919 року. Я вирішив, що це повинен бути архаїчний хрест, оскільки дата така - без двох років століття. Робота велася з літа і по сьогоднішній день. Були, звичайно, труднощі - як і завжди при такій роботі. Але коли все вже закінчено і встановлено, дивишся наскільки гармонійно пам'ятник вписується - всі труднощі забуваються », - поділився автор пам'ятника, скульптор, член національної спілки художників України, заслужений художник Граник Хачатрян.

За словами активіста Юрія Фоменко, місце для установки було обрано не випадково - поряд поховані 14 воїнів УНР, які загинули в бою з більшовиками.

«14 героїв полку« Січових стрільців - Вільних козаків », сформованого з наддніпрянців і галичан. Вони майже сто років тому боролися і віддали своє життя за нашу Соборну Українську Державу », - пояснив Юрій Фоменко.

Навколо пам'ятного знака з часом буде встановлено додаткове освітлення, а територія навколо - упорядкована. Офіційне відкриття пам'ятника заплановано на 22 січня.

dnepr.info
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ