Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Українські шахісти звернулися до Верховної Ради з проханням підтримати програму "Інтелект нації"

​Вчора в Києві відбулася прес-конференція провідних шахістів України, присвячена успіхам українських гросмейстерів на міжнародній арені, а також проблемам з фінансуванням цього виду спорту.

Як повідомляє Цензор.НЕТ, у ній взяли участь призери останньої Олімпіади в Баку: Павло Ельянов, Андрій Волокітін, сестри Анна і Марія Музичук, Михайло Бродський (тренер жіночої збірної) і президент Федерації шахів Віктор Капустін.

Учасники поділилися своїм баченням проблем шахів в Україні та презентували звернення шахової громадськості до Верховної Ради з пропозицією обговорити і прийняти Національну програму з розвитку шахів в Україні "Інтелект нації".

Тренер жіночої збірної Віктор Капустін наголосив: "Після великих успіхів наших шахістів з'явилася ідея реанімувати програму, яка була запропонована ще в 2012 році. Наші спортсмени й наші шахові діячі підписали відповідний лист голові Верховної Ради Андрієві Парубію з метою розглянути цей проект у відповідному комітеті ВР. Ми сподіваємося на відповідне розуміння, і ми готові в найкоротші терміни представити таку програму. Ітиметься про не такі великі гроші - кілька мільйонів гривень на рік, а то й на кілька років. У порівнянні з багатомільярдними бюджетами інших видів - це просто ніщо. А результат буде суттєвий. Особливо, якщо ми зробимо цей вид спорту привабливим".

За словами спортсменів, українська влада мало приділяє уваги розвитку шахів. У західних країнах є державні програми фінансування цього виду спорту. У деяких країнах шахи викладають у школах як окремий предмет.

"Успіхи в нашому виді спорту на високому рівні сприяють тому, щоб повернутися до цієї програми. Адже кожна копійка, вкладена державою в шахи, повернеться сторицею", - наголосив лідер українських шахів Павло Ельянов.

Зліва направо - Михайло Бродський (тренер жіночої збірної), президент Федерації шахів Віктор Капустін, Павло Ельянов, Анна і Марія Музичук, Андрій Волокітін

Гросмейстер та олімпійський чемпіон Андрій Волокітін зазначив: "Незважаючи на те, що шахісти не вимагають дуже великих витрат, все ж деякі витрати потрібні і шахістам. Наприклад, я замовив спеціальний ноутбук у Канаді вартістю 4300 доларів. Щоб показувати хороші результати, потрібно мати хорошу техніку. Для проведення зборів, оплати тренерів - гросмейстерів високого рівня - потрібне фінансування, як мінімум кількох тисяч доларів. Навіть поїхати на особистий чемпіонат Європи обходиться в понад 1000 євро".

"Фінансування шахістів - це не тільки шахові дошки і годинник, - наголосила 15-а чемпіонка світу Марія Музичук. Ми пропонуємо прирівняти шахи до олімпійських видів спорту, просто для того, щоб можна було вести підготовку до найважливіших турнірів у нормальних умовах".

Сестра Марії Музичук Анна розповіла про проблеми фінансування українських шахів порівняно з іншими провідними в цьому виді спорту країнами: "Якщо порівняти нашу збірну з конкурентами - то це просто небо і земля. У нас проводяться збори тільки два-три дні перед командними змаганнями. Якщо порівняти зі збірними Грузії та Росії, то такі збори проводяться кілька разів на тиждень-два. І в значно кращих умовах. Наприклад, на останніх наших зборах у Конча-Заспі в двох номерах зламалися ліжка. Та й проблеми харчування. Самі розумієте, що означає харчуватися на 100 гривень в день. Також преміальні за успіхи на змаганнях в Азербайджані, Росії. Вірменії та Грузії "значно вищі".

Нагадаємо, що троє з учасників прес-конференції стали кілька днів тому переможцями Кубка європейських Клубів - це Павло Ельянов, Анна і Марія Музичук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ