Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У "Шевченківському гаю" хочуть знищити інші хати?

Хата зі с. Шилівці Хотинського району Чернівецької області (споруджена в кінці ХІХ ст.), яка експонувалася в секторі «Буковина».
Хата зі с. Шилівці Хотинського району Чернівецької області (споруджена в кінці ХІХ ст.), яка експонувалася в секторі «Буковина».
Спалення хати зі с. Шилівці Хотинського району Чернівецької області (споруджена в кінці ХІХ ст.), яка експонувалася в секторі «Буковина».
Спалення хати зі с. Шилівці Хотинського району Чернівецької області (споруджена в кінці ХІХ ст.), яка експонувалася в секторі «Буковина».
1/2
Сьогодні, 23 березня, під час засідання сесії Львівської міської ради до міського голови Львова Андрія Садового звернувся керівник фракції "Народний контроль" Валерій Веремчук з приводу знищення у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького за рішенням так званої науково-методичної ради музею унікальної хати ХІХ ст. зі с. Шилівці Хотинського району Чернівецької області, яка експонувалася у секторі "Буковина". Про це повідомив кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

Валерій Веремчук нагадав, що вже порушував питання стану справ у музеї.

"Було рішення виконкому про те, що потрібно напрацювати стратегію розвитку музею. Думаю, що колеги-депутати підтримають виділення коштів для реставрації пам'яток. Але в цей же час з'являється інформація, що унікальну хату із с. Шилівці, яка єдина була покрити очеретом, розібрали та спалили. Ми маємо тривожну інформацію, що така ж доля чекає на кілька інших об'єктів. Дирекція пояснює цей вчинок двома рішеннями так званої науково-методичної ради музею. Куди дивилася всі ці роки ця рада науковців? Замість того, щоб рятувати об'єкт вони одним розчерком пера перетворили пам'ятку на купу дров", - сказав Валерій Веремчук.

Він наголосив, що статус пам'ятки є підтверджений у відповіді президента УНК ІКОМОС Миколи Гайди.

"Хата внесена до переліку пам'яток архітектури місцевого значення під номером 160. Саме тому має бути відповідальність за такі дії і не лише адміністративна. Напевно, треба створити комісію, яка проведе службове розслідування", - сказав Веремчук.

Своєю чергою міський голова Львова Андрій Садовий заявив: "Я сам був подивований. Думаю, що треба залучити фахівців з ЛНУ ім І.Франка та Академії мистецтв, з числа депутатського корпусу. Створити комісію, яка б це питання дослідила і дала б кінцевий вердикт. Я був обурений тим випадком. Якщо є невеликий шанс врятувати, то треба рятувати".

Валерій Веремчук відповів: "Погоджуюсь. Саме тому має бути публічне службове розслідування".

Він також попросив долучити експертів ІКОМОС та експерта із збереження пам'яток Андрія Салюка.

"Якщо вже сьогодні хтось дозволяє собі такі дії одним розчерком знищити пам'ятку, то маємо прийняти рішення про заборону знищення та розбору пам'яток без проведення публічного обговорення", - заявив Валерій Веремчук.

Андрій Садовий Дав доручення своєму заступнику Андрію Москаленку звернутися з листом до ЛНУ імені Франка та Академіі мистецтв, ІКОМОС, та інших експертів.

"Підготуйте все, щоб сьогодні я підписав доручення і щоб комісія приступила до роботи і заслухала членів науково-методичної ради найближчим часом", - сказав Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ