Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні кожен другий офісний працівник ледь дотягує до зарплати

Кожен другий «білий комірець» інколи замислюється про звільнення, а кожен п’ятий рішуче налаштований змінити роботу. Головна причина зміни роботи — незадоволеність зарплатою. При цьому тільки один з семи впевнений, що зможе знайти роботу з підвищенням окладу в своїй галузі. Такі дані опитування hh.ua.

У зв’язку з інфляцією і постійним зростанням цін на товари і послуги матеріальне становище українців погіршується з кожним днем. Офісні співробітники стали частіше відчувати складнощі з плануванням бюджету й ледве дотягують до наступної зарплати. Згідно з опитуванням hh.ua, кожен другий щомісяця витрачає гроші раніше, ніж на банківську карту надходить нове зарахування, а отже, з місяця в місяць живе в умовах жорсткої економії.

Кризові явища відобразилися і на українському бізнесі. За даними опитування роботодавців, шість із десяти компаній змогли підвищити зарплати своїм співробітникам у 2015 році. Проте зростання заробітних плат було швидше формальним і не перевищувало 15%. Це означає, що дохід офісних співробітників практично не змінився.

Незадоволеність зарплатою є головною причиною пошуку нової роботи. Про це заявила половина опитаних. Ще третина незадоволені умовами праці на поточному робочому місці, а один з чотирьох — відсутністю можливостей для особистісного зростання. Кожен восьмий офісний співробітник підшукує варіанти на випадок скорочень. Серед інших найбільш поширених причин пошуку роботу: скорочення, що вже відбулося, звільнення у зв’язку з призупиненням діяльності або ліквідацією підприємства, переїзд із зони АТО.

Незважаючи на те, що низька зарплата є головною причиною пошуку нової роботи, лише кожен сьомий впевнений, що зможе заробляти більше в своїй галузі. Дві третини допускають, що знайти роботу з підвищенням зарплати можна, але складно. А кожен п’ятий відзначив, що інколи доводиться погоджуватися на зарплату нижче попередньої.

На думку «білих комірців», легко працевлаштуватися з підвищенням зарплати ІТ-спеціалістам, представникам сфери телекомунікацій, а також медикам і фармацевтам. Імовірно, але досить складно автотрейдерам (варто зазначити, що рік тому автотрейдери були серед тих, кому знайти роботу з підвищенням окладу найскладніше). І практично неможливо працівникам консалтингових компаній, що надають послуги населенню.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в серпні 2015 року. В опитуванні взяли участь 5283 респонденти із різних регіонів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ