Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Війна на Сході очима мешканців Донбасу, - опитування

На думку 38% мешканців Донбасу, успішна відбудова нормального життя на територіях, контрольованих Україною, є ключем до припинення конфлікту. Такими є результати опитування, проведеного на підконтрольних Україні територіях в Донецькій і Луганській областях фондом «Демократичні ініціативи».

Водночас, на думку опитаних, примушення Росії піти з Донбасу (посилення міжнародних санкцій, тиск міжнародних структур на Росію) вважають дієвим 22% опитаних (значно більше таких у Донецькій області – 32% ніж у Луганській – 12%).

Менш популярними опціями на шляху до миру для опитаних  є надання  «ДНР» та «ЛНР» особливого  статусу в межах України – 14%,  надання російській мові статусу другої державної – 14%, відмова від перспективи членства в НАТО – 12%.

Крім того, зауважили соціологи, на Донбасі, більше, ніж в інших регіонах України, спостерігається готовність прийняти мир за будь-яку ціну – так вважають 41% опитаних. І Донецькій, і в Луганській області кількість осіб, які виступають за будь-які компроміси (44% і 38%, відповідно), трохи більша, ніж частка тих, хто переконані, що можна йти не на будь-які компроміси (39% і 34%). Водночас на Донбасі також найменша частка тих, які вважають, що мир може встановитись лише з позиції сили.

Довідка.

Опитування в Луганській і Донецькій областях (на контрольованій Україною території) було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (із залученням мережі фірми «Ukrainian Sociology service») протягом 1–11 липня 2017 р. у Донецькій області і 8–26 липня у Луганській області. Загалом у кожній з областей було опитано по 500 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення  областей (за винятком окупованих територій). Вибірка  репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, освіта та місце проживання. Похибка вибірки становить 4.6%.

Опитування було проведено в рамках проекту "Реінтеграція Донбасу шляхом посилення громадської участі у вирішенні місцевих проблем" за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

Для порівняння наводяться результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  у червні 2017 р. (за фінансування програми «МАТРА» Посольства Королівства Нідерландів в Україні).   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ