Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенко не проти повернутися на посаду голови НБУ

Віктор Ющенко не проти повернутися на посаду голови Національного банку України. Про це він розповів в інтерв’ю газеті «День». Екс-президент вже обіймав посаду голови НБУ протягом 6 років, починаючи з 1993 року. Тепер Віктор Ющенко називає передумови, за яких готовий подумати про повернення. Депутати та фахівці розповідають, що про такий можливий сценарій іноді говорять в кулуарах. Втім, наголошують, що зміна лише керівника не вирішує всіх економічних проблем.

​«Не робити з НБУ цапа-відбувайла і дати старт новій економічній політиці» – за таких умов Віктор Ющенко готовий подумати про повернення на посаду голови Національного банку України.

«Колись ця інформація гуляла. Але, якщо я не помиляюсь, за Конституцією право подання кандидатури на посаду голови Національного банку має президент. Поки що в кулуарах я не чув інформації про можливу зміну голови Нацбанку», – повідомляє Юрій Соловей із фракції «Блок Петра Порошенка», заступник голови депутатської комісії з питань економічної політики.

Депутат незадоволений роботою Нацбанку і вважає, що зміна керівника установи здатна суттєво вплинути на економічну політику.

Анатолій Максюта, президент Економічного дискусійного клубу, вважає, що сам по собі керівник на посаді голови НБУ не здатен кардинально змінити ситуацію. Із Ющенком, свого часу, працювала сильна команда, тому було багато позитивних зрушень, згадує Максюта, який у ті часи обіймав керівні посади у Міністерстві фінансів.

«Коли Віктор Андрійович був головою Національного банку, відбулися важливі події в економіці України. Тоді, власне і сформувалася банківська система. Трошки пізніше, коли він став прем’єром, було ліквідоване таке явище, як взаємозаліки, які руйнували тоді економіку», – наголошує експерт.

Анатолій Максюта зауважує, що важлива стратегія та цілі, які ставить перед собою очільник. Досі метою було вижити, а важливо націлюватись на розвиток без постійного орієнтування на міжнародні транші.

Банківська система зруйнована майже на 70%, зауважує Олександр Сугоняко, президент Асоціації банків України. Неадекватне управління фінансовими процесами в країні почалося з 2005 року, а з 2010-го відбувалась системна руйнація, наголошує експерт. Олександр Сугоняко називає таку політику вищих ешелонів влади «стратегією власної кишені»

«Хочу повернутися, можу повернутися» – це не те, що сьогодні суспільство чекає. По суті розгромлений Національний банк і банківська система, і економіка. І говорити, що «я готовий повернутися», цього замало для суспільства. З якою метою, які цілі хоче реалізовувати Національний банк під керівництвом тієї чи іншої людини? Там же навіть функції поміняли в Національному банку, там люди сидять, зовсім на інше «заточені», як зараз кажуть, а не на українську економіку», – каже президент Асоціації банків України.

Віктор Ющенко зробив чимало резонансних заяв і щодо політичних процесів в Україні. Зокрема, він наголосив, що «не здав би Крим», якщо був би президентом. На це відреагував політолог Євген Магда, зауваживши, що історія не знає умовного погляду. «Він розумний сьогодні, а треба було ним бути вчора», – резюмував Магда.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ