Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З 1 грудня мінімальна величина пенсії становитиме 1247 грн

З 1 грудня мінімальна величина пенсії становитиме 1247 гривень. Максимальну підвищувати не будуть, вона залишиться в межах 10 тисяч 747 гривень. Про це під час прес-конференції на тему: «Зміни в пенсійному законодавстві», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова.

Вона зауважила що 1 січня поточного року мінімальна пенсія становила 1074 гривні, у травні її підвищили до 1130 гривень. І це, нове, підвищення відбувається завдяки підняттю прожиткового рівня.

- Середній розмір пенсії збільшився на 85 гривень і становить 1721 гривню 86 копійок. Зміни будуть різними. Комусь підвищать пенсію на 9 гривень, а комусь – і на 300 гривень, - каже Руслана Іванкова.

Мінімальна пенсія збільшиться на 117 гривень.

За її словами, під час перерахунку пенсій будуть збільшені: надбавки за понаднормовий стаж роботи; мінімальні розміри пенсій за інвалідністю учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи; мінімальні пенсії шахтарям; мінімальні пенсії для інвалідів-учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою; мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни й учасникам  бойових дій; підвищення до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань; надбавки особам, які мають статус Почесного донора України; надбавки за особливі заслуги перед Україною; надбавки на утриманців, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб.

Загалом в області буде перераховано пенсію 578,5 тисячам осіб. Не будуть перераховувати пенсії пенсіонерам, які працюють, дітям війни та додаткові пенсії учасникам аварій та потерпілим від Чорнобильської катастрофи.

- Якщо в складі пенсійної виплати є індексація або щомісячна державна допомога, передбачена постановою Кабміну № 265 до суми 949 гривень, то для цих осіб пенсія також не зміниться, - пояснює заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

Наприклад, якщо особа отримує пенсію за віком з 2014 року, має стаж понад 43 роки, є дитиною війни і мала заробітну плату – 3480,45 грн. Тоді основний розмір пенсії, а це – 2047,79 грн, не змінюється. За статус «дитина війни», а це сьогодні – 66,43 грн, також нічого не додадуть. Змінюється тільки доплата за понаднормовий стаж роботи – 8 років, тобто до 90 грн. 40 коп. додадуть ще 9 гривень 36 копійок.

Або ж якщо особа оформила пенсію за віком у 2001 році, її страховий стаж становив понад 30 років, заробітна плата була 1392 грн, то їй підвищать пенсію тільки до мінімального розміру, на 117 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ