Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

З 1 січня вживані авто подорожчають на 45 тисяч гривень та більше

Ставки утилізаційного збору, прийняті Верховною Радою минулого тижня в першому читанні, спрямовані на знищення легального ринку б/в автомобілів в Україні. Про це заявив заступник голови партії «Україна – Вперед!» Володимир Ткаченко у колонці на сайті партії. За його словами, захоплені розмовами про 15-тивідсотковий податок з продажу валюти, ніхто не помітив інших «сюрпризів», підготовлених владою «під новорічну ялинку».

Так, якщо зміни до Податкового кодексу будуть прийнятий в цілому, вже з початком наступного року українці будуть змушені або купувати автомобілі втридорога, або шукати варіанти в обхід закону, щоб купити б/в подешевше. «З 1-го січня 2013 за покупку б/в автомобіля доведеться додатково платити утилізаційний збір у розмірі від 45 тисяч (!) гривень. Це передбачено ухваленим минулого тижня парламентом у першому читанні законопроектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів», – сказав він.

За словами Володимира Ткаченка, практично немає сумнівів, що на найближчому пленарному засіданні депутати «нишком» спробують прийняти закон в цілому . Він відзначив, що ініціатори цього документу готували його як симетричну відповідь на введення утилізаційного збору Росією на українські авто, однак тепер це стосується будь-яких авто.

«Раніше лобісти цього законопроекту заявляли, що він є «відповіддю» на аналогічні дії Росіїщодопродукції українського автопрому. Тільки відповідь вийшла, м'яко кажучи, глобальною. Я тільки «за», коли чиновники відстоюють інтереси вітчизняного бізнесу та симетрично відповідають. Тут же відповіли так відповіли – краще б промовчали...», – сказав він.

У разі набуття чинності відповідних змін до Податкового кодексу, з 1 січня 2013 року, зокрема, утилізаційний збір на б/в автомобілі незалежно від країни та року виробництва з об'ємом двигуна від 1000 до 2000 см3 дорівнює 45430 грн., від 2000 до 3000 см3 – від 88 660 (!) грн. За нові автомобілі від 1000 до 2000 см3 збір становитиме 7370 грн., а від 2000 до 3000 см3 – 14080 грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ