Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Аби не пересохло Трускавецьке джерело

Дивні речі кояться у Трускавці. Колишня всесоюзна оздоровниця, яка за часів Незалежності стала туристичною перлиною держави, ризикує позбутись свого статусу. І коли б причина полягала в бізнесових розбірках, то достатньо було б листа в прокуратуру і все б вирішилося за місяць-два. Але все відбувається через банальну недалекоглядність, намагання групи окремих осіб зробити собі піар на скандалі.

Отож, у неділю в тому ж самому залі, де засідають місцеві депутати, Народному домі, зібрались небайдужі громадяни. Як розповіли очевидці, небайдужими вони були більше до власних персон, аніж до проблем і турбот трускавецької громади. Ініціатори роздали присутнім декілька документів, які рясніли юридичними, граматичними та орфографічними помилками. З іншого боку, як кажуть у народі, декому варто хоч щось робити, коли руки сверблять, щоб не творити «дурного».

Одразу ж на зборах оголосили, що наприкінці створять важливу для міста громадську раду і – найцікавіше – висловлять недовіру діючому міському голові. Забігаючи наперед, зауважимо, що «червоної картки» (якщо говорити футбольною термінологією), меру не показали, обмежившись карткою «жовтою» - озвучивши «останнє китайське попередження». Та й голосування було проведено на слух, тобто, організатори читали рішення, а із залу лунало «так». Тож юридичної сили воно не матиме. Зрештою, не в тому суть.

А суть у тому, що деякі особи і політичні сили використовують місцеві проблеми, зокрема, питання використання мінеральних джерел, для власного піару. Цілком можливо, що теперішня форма обслуговування і плекання рекреаційно-оздоровчих форм Трускавця далека від ідеальної. Також безсумнівно, що місту є куди рости і розвиватись. Та для цього має бути хоча би якийсь план чи дорожня карта, де буде розписано всі необхідні дії і заходи, а головне – куди і для чого рухатись місту. Якщо цього немає, то очевидно, що насправді опозиційні діячі не зацікавлені у вирішенні проблем: для них чим більше проблем, тим краще. Адже «рибку ловити краще у мутній воді», і на цьому фоні легше потрапити в крісло мера.

Водночас, виключно протестними діями і закликами вони можуть лише нашкодити місту-курорту, завдати кривду національного масштабу. Закликаючи до передачі управління й експлуатації мінеральних родовищ від ПрАТ «Трускавецькурорт» до громади міста, ініціативна група свідомо чи, можливо, через низький рівень компетентності, забуває про дуже важливі фактори. По-перше, не розроблено правовий механізм, як родовища перевести під юрисдикцію місцевої влади. Усі законодавчі та регуляторні акти розроблено на рівні Києва не просто так. Держава має контролювати й облікувати використання природних надр. Це лише на перший погляд є суттєва різниця між золотою рудою і Нафтусею. По факту, одне та інше має бути під контролем, нехай часом і бізнесу, але з дотриманням усіх вимог та нормативів. По-друге, не вирішено, хто саме від імені громади буде здійснювати експлуатацію. Обслуговуванням джерел займається Трускавецька ГРЕС, у штаті якої є досвідчені та кваліфіковані спеціалісти. Залучивши сторонніх осіб, джерело мінеральної води може як мінімум втратити частину своїх якостей. Та й у міста немає в достатній кількості спеціалістів для здійснення управління та експлуатації. Це не кажучи про те, що громада не має відповідного обладнання. По-третє, а може й найбільш важливо, на організацію всіх цих процесів немає окремих фінансових ресурсів.

Допустимо, що за найбільш сприятливих факторів усі ці зауваження вдасться вирішити. Тут виникає критичний чинник: якщо видобування води припиниться хоча би на тиждень, це завдасть незворотної шкоди курорту. Причому, як фінансової, так і репутаційної. Прийдуть відпочивальники до бювету, а їм скажуть: чекайте, ми ще не готові. Прийдуть раз, прийдуть другий, а тоді плюнуть і поїдуть раніше, чим закінчиться їхня путівка. А незадоволений клієнт, як каже статистика, відверне ще 10 потенційних клієнтів. І так за якийсь місяць-другий Трускавець почне тисячами втрачати ключове джерело прибутків – відпочивальників.

Таким чином, заклики до депутатів Трускавецької міської ради та міського голови негайно починати процес передачі джерел в управління громаді є звичайнісіньким популізмом. Це лише на перший погляд може здатися, що підбурювачі дбають про громаду. Якби дбали, то б думали, що, як і коли робити. Без плану і без дорожньої карти усі ці заклики межують зі злочинним умислом. Зрештою, якби б вони хотіли щось змінити в рідному місті, а власних сил та кадрів бракує, то могли б налагоджувати діалог якщо не з місцевою та обласною владою, то з усіма іншими сторонами процесу. Але подібних кроків немає, що ще раз доводить те, що ініціативній групі потрібне не рішення проблеми, а піар.

Цікаво буде спостерігати за сесією Трускавецької міськради, 1 березня, на якій мають продовжити оренду джерел. Ініціативна група вже оголосила, що блокуватиме сесію з метою неприйняття рішення. На цих емоціях депутатів спробують втягнути до прийняття небезпечних для Трускавця рішень. Є надія, що у Трускавці обрали до ради достойних мужів, які не купляться на політичні цирки. Бо деякі локальні рішення можуть бути небезпечним для всього регіону і навіть для всієї країни, зважаючи на статус курортного міста Трускавця.

Мирон Ківан.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ