Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Будь-яка реформа покликана покращити життя людей, - Володимир Квурт

Будь-яка реформа покликана покращити життя людей, - Володимир Квурт про важливість прийняття Закону про агломерацію для малих міст:
Володимир Квурт

"Будь-яка реформа покликана покращити життя людей. Тобто створити умови, щоби мешканці могли стати господарями в себе в місті чи селі. Закони по децентралізації не побачили інтересів малих міст. Це стосується не тільки Винник, це стосується усієї України. Сьогодні готуються певні пропозиції, зміни, в тому числі від Асоціації міст України, щоби врахувати ці речі.

В нас ситуація ще більш унікальна, бо ще в далекому 1964 був Указ Президії Ради УРСР про те, що утворюється обласний центр Львів з містами Винники, Рудно, Брюховичі. Відповідно з того часу ми вважаємося одним єдиним великим цілим. Львівська обласна рада побачила нас в перспективному плані, як частину агломерату, об’єнання громади з містом Львовом. Це логічно, ми є частиною великого Львова, але проблема наступна: законодавець не побачив, що при такому об’єднанні  не можна об’єднати місто з містом, хтось має зникнути і відповідно так виглядає, що ця доля може чекати місто Винники. Звичайно, погодитися з цим ми не можемо. Місто, яке має 700-літню історію має право на життя. Мешканці повинні зберегти історичні традиції,  бачення і перспективу, які були від діда-прадіда, якісь свої особливості . В Винниках живе багато відомих мешканців, які поклали своє життя заради України і я думаю, що не правильно було би зігнорувати їхні інтереси. Який вихід є з цього ? 

Спільно зі Львовом ми напрацювали законопроект про агломерацію і я вважаю, що це крок, який дозволить дати шанс розвитку не лише місту Винники, а дозволить розвиватися і Львову. Йдеться про «великий Львів» , про 30-кілометрову зону довкола Львова , при цьому не будуть зникати містечка і селища, вони будуть зберігати свою історичну ідентичність, але отримають додаткові можливості. Спільно зі Львовом буде збудована інфраструктура, з’являться нові інвестиційні можливості і ми зможемо говорити не про 700-тисячний, а про мільйонний Львів – найбільше україномовне місто світу буде мати  шанс на розвиток.

Закон про агломерацію дозволить створити умови не тільки для Львова , він зможе створити такі передумови і для Києва, і для Житомира, для всіх українських великих міст. Децентралізація має дати шанс цим містам розвиватися.

Міста – це точки розвитку, які дозволять економіці України рухатися більш швидко. Якщо ми хочемо ставати багатими, ігнорувати цей шанс ми не маємо права. Тому Закон про агломерацію має бути прийнятий найближчим часом, в інакшому випадку зникнення міст ні до чого доброго не приведе. Цим шляхом йшов Париж, Нью-Йорк. Агломерація Парижу, до прикладу, включає багато префектур з мерами, але це єдине велике ціле і сьогодні це – потужний економічний, культурний центр Європи, який диктує політику. Якщо ми хочемо, щоби Україна йшла таким шляхом – ми повинні брати приклад з провідних країн Європи", - зокрема зазначив мер міста Винники Володимир Квурт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ