Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Доки в Яворові за парканом сидітиме кінескопівська собака на сіні?

На Львівщині у середмісті Яворова роками бовваніють без діла споруди колишнього заводу «Явір», який належав до львівського "Кінескопу".

Як передає сьогодні, 9 вересня, власкор Гал-інфо, яворівчани не лише сумують за цим, колись успішним, підприємством, а й дивуються, чому досі тут не створено якесь нове виробництво.

Cпоруди колишнього заводу
Cпоруди колишнього заводу "Явір"
Cпоруди колишнього заводу
Cпоруди колишнього заводу "Явір"
1/2

"Коли молодь розмалювала "яворівкою" довжелезний паркан колишнього заводу, а цей орнамент був зафіксований у Національному реєстрі рекордів України, – ми так надіялися, що це приверне увагу до мертвого заводу. Думали, запрацює нове підприємство, і вже нашим дітям не доведеться з горілкою у Польщу їздити", – каже колишня працівниця заводу "Явір" пані Валентина.

Люди в Яворові бідкаються, що в районній та обласній владі досі не знайшлося керівника, який би зміг вплинути на тих, кому свого часу вдалося приватизувати майже в центрі Яворова таку велику територію зі ще добротними будівлями, оснащену інженерними спорудами.

Cпоруди колишнього заводу
Cпоруди колишнього заводу "Явір"
Cпоруди колишнього заводу
Cпоруди колишнього заводу "Явір"
Cпоруди колишнього заводу
Cпоруди колишнього заводу "Явір"
1/3

"Сидить той львівський кінескопіський олігарх на нашій яворівській земельці, як собака на сіні. Сам нічого не робить і іншим не дає. А ширяться чутки, що він "Явір" за безцінь "прихватизував". А тепер ніби хоче за нього мільйони – зелених", – висловив міркування пан Степан.

Журналіст обійшов довкола всю територію колишнього кінескопівського заводу "Явір" по вулицях Лесі Українки та Маковея, і на власні очі переконався, що від "мертвих" будівель віє пусткою.

На вул. Маковея, не так давно відремонтованій за євро-стандартами, з-за сітки-огорожі, зверху отороченої колючим дротом», на перехожих вишкіряють зуби злі собаки.

Cпоруди колишнього заводу
Cпоруди колишнього заводу "Явір"
Cпоруди колишнього заводу
Cпоруди колишнього заводу "Явір"
1/2

Колишні працівники знищеного заводу в Яворові, який належав до львівського "Кінескопу", згадують, яке колись тут було порядне виробництво з продукування ламп для обігріву сільськогосподарського молодняка. Добре оплачувану роботу в просторих цехах з професійними інженерними спорудами мали понад три сотні людей. Під час вихідних та відпусток виїжджали на власні бази відпочинку, що у Віжомлянському лісі та біля Одеси. А тепер тут – пустка.

"Цей "шанхай" у центрі міста – ганьба перед іноземцями, які часто приїжджають в Яворів. Невже яворівська районна та львівська обласна влади не можуть поставити на місце тих львівських варягів, які занехаяли таку велику територію? І куди дивляться екологи, санстанція? До епідемії через це жахіття – один крок", – ставить питання руба юнак.

Довідка Гал-інфо.

4 листопада 2016 року в місті Яворові Львівської області керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова (Київ) урочисто зафіксувала найдовший "яворівський розпис", здійснений молодими ентузіастами. Цей унікальний візерунок протягнувся на металевій огорожі недіючого заводу "Явір" – підрозділу львівського "Кінескопу", завдовжки – 154,4 м, висотою – 2 м, загальною площею – понад 300 м кв.

Львівські власники колишнього "Кінескопу" не брали участі ні в розписі цієї огорожі, ні в урочистостях з нагоди фіксації цього яворівського орнаменту-гіганта в Національному реєстрі рекордів України, хоча "добро" на цю акцію дали.

За Енциклопедією сучасної України, "КІНЕСКОП" – підприємство електронної та радіотехнічної галузей промисловості. Розташоване у Львові. Засноване 1953 року. Окрім основної продукції – кінескопів і електроламп (випуск ламп припинено 1976), підприємство виготовляло сувенірні лампи, ялинкові прикраси і гірлянди "Сюрприз", лампи "Мерехтливе полум’я", інгалятори, приставки "Квант", малогабаритні телевізори "Електроніка ЛЦ-430", термостати, термоси тощо; будувало житло для своїх робітників, будинки і бази відпочинку. Від 1976 – ВО "Кінескоп", створило на базі заводу низку суміжних підприємств, до складу яких увійшли завод кінескопів, Львів. СКБ, заводи "Універсал" (м. Червоноград), "Явір" (м. Яворів), "Темара" (м. Стрий; усі – Львів. обл.) та "Колер" (м. Рогатин Івано-Франківська область). У 1990-і р. р. через перехідний економічний період "Кінескоп" розпався на невеликі самостійні підрозділи і 1999 року припинив своє існування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ