Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Джазмен та органіст Бернар Струбер імпровізуватиме в Органному залі

Органіст, джазовий піаніст і рок-гітарист – усі ці ролі вдало поєднує француз Бернар Струбер, який виступить у Львові 22 березня у рамках ІІІ Міжнародного фестивалю органної та камерної музики.

Бернар Струбер народився у Страсбурзі 1950 року у родині водія трамваю. Але разом із сестрами з дитинства займався музикою. У 9 років хлопець почав грати джаз на піаніно, в 13 виступав як рок-гітарист та джазовий піаніст. Одночасно з цим Бернар грав на органі під час богослужінь у місцевій церкві. За його словами, жодного дисонансу через різні музичні культури він не відчував, навпаки, все це збагатило його майстерність.

У 16 років Струбер вступив у Страсбурзьку консерваторію по класу органа. Під час навчання отримував багато музичних нагород, у тому числі – Національний приз від найвідоміших французьких органістів. Після закінчення консерваторії залишився у ній в якості викладача. У 1979-му створив один із перших у Франції факультетів імпровізації та джазової музики. Струбер – автор оригінальної методики навчання музиці через імпровізацію. “Імпровізація – це писати музику без ручки”, – каже Струбер.

У 70-ті Струбер працював також як гітарист, аранжувальник, регулярно відвідував паризькі студії звукозапису, де записав понад 40 дисків. У віці 37-ми років Струбер заснував Регіональний джазовий оркестр Ельзасу, який з 1998-го року має назву “Джазтет” Бернара Струбера. Зі своїм оркестром музикант об’їздив півсвіту та отримав безліч нагород. “Джазтет” з 2010 року регулярно приїжджає в Україну на джазовий фестиваль в Одесі.

Але й улюблений орган француз не забуває. Струбер виконує як класичний репертуар – Й.С. Баха, Дж. Фрескобальді, так і власні органні транскрипції творів Дж. Верді, Дж. Бізе, І. Стравінського. У 2014-му Струбер дебютував як композитор органного концерту під час святкування 1000-річчя Страсбурзького собору. А його імпровізації на органі нікого не залишать байдужим. Чого лише вартують варіації на теми “The Beatles”, які маестро виконав під час одного з останніх перебувань в Україні!

На концерті в Органному залі, який відбудеться у рамках ІІІ Міжнародного фестивалю камерної та органної музики у Львові, Бернар Струбер виконає хорали Баха, Бергамську сюїту Фрескобальді, Фантазію фа мінор Моцарта, а також імпровізації на теми з “Кармен” Бізе.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ