Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Або окуповані території, або у нас громадянська війна

Українська влада вже давно повинна була ухвалити рішення про припинення вантажоперевезень через лінію розмежування на Донбасі, заявив в коментарі виданню "ГОРДОН" журналіст Сергій Іванов.
Фото - Радіо Свобода

"Почати блокаду і прийняти рішення про заборону товарообміну з ОРДЛО (окремі райони Донецької і Луганської областей. -" ГОРДОН ") держава повинна була дуже давно. Причому блокаду не тільки вантажів, а перекрити до чортової матері взагалі все: світло, газ, воду. Для цього необхідно було на законодавчому рівні визначитися зі статусом окупованих територій. Плюс бойовиків необхідно було відтіснити на великі відстані, щоб вони не могли руйнувати комунікації на підконтрольній Україні території. Особливо це стосується Луганської області ", - зазначив Іванов.

Він акцентував увагу на тому, що переміщення вантажів на окуповані території Донбасу контрабандою назвати не можна.

"Контрабанди як такої у нас не було. Окуповані території - це ж все одно Україна. І ніякої державного кордону там немає. Максимум, що могло загрожувати людям, які переміщують там вантажі, - це адміністративний штраф. Людина може завезти в ОРДЛО вісім тонн вугілля або дві курки - відповідальність однакова. І ніхто її не застосовував. Держава повинна була сама очолити блокаду, до того ж давно. Тільки керуючи процесом, ти зможеш контролювати ситуацію. Зрештою, які можливості в учасників блокади порівняно з можливостями держави? Жодних, фактично. Тобто рішення запізніле, але правильне", - підкреслив журналіст.

За його словами, блокада НЕ відштовхнула від України мешканців окупованих районів Донбасу.

"У нас не було і немає альтернативи. Або ОРДЛО визнаються окупованими територіями, або у нас громадянська війна. У нас громадянської війни немає, тому що я там був і знаю: це типова окупація, участь в якій беруть регулярні війська РФ. Місцеві колаборанти там на десятих ролях, їх функція лише допоміжна. Неправда, коли кажуть, що блокада відштовхнула від України мешканців окупованих районів Донбасу. Ті, хто хотів відштовхнутися, вже давно це зробили. Хто не хотів – досі хочуть повернутися в Україну. Ми можемо повернути людей, якими Росія зараз маніпулює. Все, що для цього потрібно, - просто перемкнути телеканал", - заявив Іванов.

Він вважає, що окупанти розуміють тільки "мову сили і мову грошей".

"Водночас є безліч людей, які працювали в структурах "ДНР" та "ЛНР", займали там конкретні "посади". Відповідно, вони були членами терористичних груп. Навіть якщо людина була якимось помічником-консультантом в "раді міністрів ЛНР". Тобто вона свідомо працювала на окупантів. Вони розуміють дві мови: мову сили і мову грошей. Зараз включається мова грошей, коли вони почнуть втрачати мільйони. Так, ми теж будемо втрачати кошти, але блокада - все одно дуже хороший важіль, щоб натиснути на них. Це, якщо говорити про людей, а території наші нікуди не подінуться", - зазначив журналіст.

На його думку, проросійських бойовиків некоректно називати "терористами".

"Введення блокади - перший крок України до виконання міжнародних нормативно-правових актів. Адже, згідно з ними, відповідальність за умови життя людей на окупованих територіях несе саме окупант. Я не розумію: чому у нас досі розповідають про якихось "терористів"? Ще б про шахтарів розповіли, що вилазять із шахт з  "Градами" і захищають свій улюблений Донбас. Точнісінько як Росія зараз розповідає. Я сам там народився, виріс і об'їздив цей регіон, тому можу з упевненістю сказати, що це маячня", - підкреслив Іванов.

Він зазначив, що Україні необхідно розірвати дипвідносини з РФ.

"Наступним кроком має стати розрив дипломатичних відносин з Росією, висилка з України всіх її дипломатів, а також повний розрив економічних зв'язків з окупантом. І не важливо, які втрати ми понесемо. Досить робити неякісні товари і заганяти їх в Росію. Давайте робити якісну продукцію і продавати її тим же словакам, угорцям і так далі. У нас величезний енергетичний та аграрний потенціал, ось цим і треба займатися. А все інше - від лукавого ", - заявив журналіст.

Він акцентував увагу, що під час окупації Донбасу проукраїнським мешканцям регіону ніхто не надав підтримки.

"Всякі клоуни пишуть, що через блокаду ми повністю втратимо Донбас. Та йдіть ви нах ... р! Коли ми втрачали Донбас, вас там не було. Якби ви свого часу приїхали, може, цього б і не сталося. А так там стояло чотири каліки, таких, як я. Вийшли викладачі, IT-шники, футбольні ультрас. Ось тоді треба було надавати підтримку. На Донбасі повагу можна завоювати тільки силою. Поки ти виглядаєш, як барига, і не маєш власного стрижня, тебе там навіть сприймати не будуть", - резюмував Іванов.

Напередодні президент України Петро Порошенко запропонував РНБО прийняти рішення про тимчасову повну зупинку транспортного сполучення з окупованими територіями Донецької і Луганської областей, за винятком гуманітарних вантажів.

Цю ініціативу підтримала РНБО, яка доручила правоохоронцям невідкладно припинити переміщення вантажів залізничними та автомобільними шляхами.

Рішення про перекриття сполучення з окупованими територіями Донецької і Луганської областей не стосується громадян і їх особистого майна, уточнив глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков.

Як заявили в Держприкордонслужбі, вантажоперевезення через лінію розмежування на Донбасі були припинені 15 березня в 13.00.

Порошенко ввів в дію рішення РНБО про припинення вантажоперевезень через лінію розмежування на Донбасі.

Гордон

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ