Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Караїми, татари, кримчаки: в Україні відзначають Міжнародний день корінних народів

9 серпня у світі відзначають Міжнародний день корінних народів світу. За оцінками ООН, корінні народи зараз налічують близько 370 мільйонів осіб, що проживають в більш ніж 70 країнах.

Україна також є батьківщиною корінних народів — кримських татар, караїмів та кримчаків.

Усі корінні народи України, як зазначають в Офісі Омбудсмана України, мають давню героїчну та водночас трагічну історію. 

Пліч-о-пліч кримські татари та українці протистояли навалам московської орди. Навіть питання релігії не могло стати на заваді спільній боротьбі. Кримські татари були союзниками Богдана Хмельницького під час визвольних змагань.

За період депортації 1944 року та перші роки заслання кримськотатарський народ втратив 46,2% від своєї чисельності.

Окупація Криму в 1783 році російською імперією призвела до майже повної асиміляції караїмів (наприкінці XX століття загальна чисельність представників цього етносу не перевищувала 800 осіб).

Після окупації Криму німцями, восени 1941 року, велика частина кримчаків, що проживала на півострові була розстріляна, народ втратив до 80% від своєї загальної чисельності.

З початком тимчасової окупації Кримського півострова російською федерацією у 2014 році російська окупаційна влада проводить репресивну політику залякування, психологічного тиску, ув’язнення, безслідного викрадення кримських татар.

Відповідно до Закону України «Про корінні народи України»,  від 1 липня 2021 року, корінний народ України - автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України.

Найменшим за чисельністю  корінним народом України є кримчаки, які становлять близько 400 осіб, караїми – 1200 осіб, а кримські татари – 300 тисяч.

Законодавство України гарантує право корінних народів на повне володіння всіма правами людини й основоположними свободами, визначеними у Статуті Організації Об’єднаних Націй, Загальній декларації прав людини, Декларації Організації Об’єднаних Націй про права корінних народів та в міжнародних договорах, які визнала обов’язковими Верховна Рада, а також правами й свободами, передбаченими в Конституції та законах України.

Корінні народи мають право на захист від виселення, позбавлення ознак етнічної приналежності, асиміляції, расової й релігійної ненависті, право на сталий розвиток, культурні, освітні, мовні та інформаційні права.

Тема окупації Криму залишається відкритою та дуже болючою. Після 24 лютого 2022 року репресії проти кримських татар значно посилились, від них потерпають і ті родини, які традиційно мешкали у Херсонській і Запорізькій областях. 

Корінні народи України внесли особливий внесок у відновлення української державності, і продовжують це робити навіть за умов загрози власному життю. 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час брифінгу до Міжнародного дня корінних народів світу зазначив, що у лавах захисників України є й представники корінних народів України, проте нині ці герої не на слуху, оскільки близьким, які залишились в окупації, може загрожувати небезпека.

“Завдяки українському народові, ЗСУ, нам всім вдається стримувати ворога. У лавах захисників України є й представники корінних народів України. Ми намагаємося максимально підтримувати взаємодію. Настане час, коли дуже багато про них буде відомо, бо представники корінних народів у лавах ЗСУ уникають публічності, оскільки близькі їм люди живуть на окупованій території Криму”, – наголосив Рефат Чубаров.

Голова Меджлісу зауважив, що окупований Крим став одним із плацдармів, звідки російські окупанти зранку 24 лютого здійснили штурм і пішли атакою на материкову частину України. З окупованих територій здійснюються ракетні обстріли, злітають літаки, в українських прибережних водах ходять російські кораблі, які атакують українські землі. 

Як повідомляє Qirim.news з посиланням на голову правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендера Барієва, на новоокупованих територіях станом на липень було зафіксовано 197 насильницьких викрадень, з них 74 – стосовно представників корінних народів. Зараз у місцях несвободи перебуває 138 осіб, 99 - це представники корінного кримськотатарського народу, додав Барієв.

Нещодавно Президент України Володимир Зеленський оголосив, що 23 серпня відбудеться другий саміт Кримської платформи. За словами Постійної Представниці Президента в АР Крим Таміли Ташевої, питання тимчасово окупованого Кримського півострова зараз у фокусі міжнародної уваги. І сьогодні роль окупованого Криму у цій війні дуже потужна. 

«Усе це є наслідком недостатньої реакції світової спільноти на російську агресію у 2014 році. Тому для України важливо говорити про тимчасово окупований Крим та відстоювати свою позицію щодо територіальної цілісності нашої держави»,  – наголосила Таміла Ташева.

Блакитний прапор киримли символізує свободу і справедливість. А росія традиційно веде насильницьку політику до всіх народів, які показують свій спротив і воюють за право мати свою ідентичність і державу. 

Усе частіше кримські татари повертаються до композиції «Ant Etkenmen» («Я поклявся») на слова відомого громадського та політичного діяча, поета та першого муфтія мусульман Криму і Східної Європи Номана Челебіждихана (1885-1918). З 1991 року ця пісня є гімном кримськотатарського народу.  
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відзначає, Міжнародний день корінних народів світу – це ще одна можливість для того, щоб віддати належне всім оригінальним культурам й всім корінним народам, які є невіддільною частиною великої української родини та подякувати їх представникам за вагомий внесок в розбудову української держави та розвиток її громадянського суспільства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ