Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Карпати не на експорт. Скандальний суд Москаля у Львові

Сьогодні, 31 серпня, у Львівському окружному адміністративному суді відбувся розгляд позову Старосамбірського лісомисливського господарства Львівської області до Закарпатської митниці ДФС. Оскільки суд задовольнив клопотання про залучення до розгляду справи Закарпатської ОДА, як третьої сторони, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль особисто взяв участь у судовому засіданні. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.
 

Засідання вів суддя Ростислав Кузан. На запитання судді, чи можливе примирення між сторонами відповідь була негативною і від позивача, і від відповідача. Натомість дискусія між сторонами вийшла на підвищених тонах.

Для розуміння зазначимо, що позов стосується затримки на митниці одного вагону з деревиною, яка, за словами позивача, належить до категорії паливних дров. Натомість представник Закарпатської митниці ДФС наполягає, що затримка на державному кордоні України вантажу є обґрунтованою, адже під час перевірки були виявлені порушення, зокрема невідповідність заявленої ваги.

На початку судового засідання голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль надав суду письмові докази на 26 аркушах з проханням долучити їх до матеріалів справи. У тому числі, висновки Торгово-промислової палати Закарпатської області щодо невідповідності деревини вказаним кодам і державним стандартам. Незважаючи на заперечення позивача, суддя матеріали долучив.

У своєму поясненні представник позивача Старосамбірського лісомисливського господарства Лілія Рождественська заявила, що за товар заплатила угорська фірма «Мультикемія», і саме вона є фактичним власником експортованого продукту.

За її словами, у вагоні була ялиця (довжина 2 м) і фірма за цей продукт зробила 100% передоплати, а валютна виручка підприємства буде оподаткована. Внаслідок того, що вагон зупинили і покупець не отримав товар, фірма нараховує підприємству пеню та штафні санкції.

Рождественська додала, що зупинка вантажу на митниці відбулася ще у травні, відповідно минуло три місяці, тоді коли митниця, згідно із законодавстом, має право затримати вантаж на 30 діб.

Вона наголосила, що Закарпатська митниця, мовляв, порушила Митний кодекс: «Продукція більше як три місяці стоїть під сонцем, а відтак може бути втрата у вазі. Окрім того, на вказану експертизу ніхто представників підприємства не запрошував».

Представниця позивача також зачитала лист від голови ДФС України Романа Насірова щодо того, що такі дії митниці не сприяють розвитку торгівлі.

Як зазначив представник Закарпатської митниці ДФС, справді ще 19 травня було подано до здійснення митного контролю у залізничному вагоні деревину, яку везли в Угорщину.

«Виникла підозра, що у вагоні під виглядом паливної деревини намагаються вивезти деревину, яка заборонена для вивозу з України», - сказав представник митниці.

Він наголосив, що після проведення експертизи Торгово-промисловою палатою було виявлено, що у вагоні 20% деревини віднесені до іншого коду товару, який є прямо заборонений законодавством України до експорту.

Окрім того, він наголосив, що при зважуванні було виявлено, що об’єм продукції не відповідає задекларованому об’єму.

«Ми маємо не лише порушення митних правил, але й переміщення через кордон забороненої для експорту деревини, а також подачу неправдивих документів», - сказав він.

Своєю чергою голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що особисто вивчав суть справи і керуючись навичками криміналістики почав самотужки розбиратися у всіх її нюансах.

«Одразу було видно, що це афера. Паливна деревина – це дрова, які можуть бути використані для обігріву, у промисловості чи спалюванні на шашлику. Оскільки це не сезон для дров, то виникла підозра, чому на Закарпатську митницю одночасно зайшло 200 вагонів з деревом однакового призначення», - сказав він.

За словами Москаля, при зважуванні деревини з вагону, який є предметом судового спору, було виявлено, що бракує 11 т 060 кг.

«Як митниця могла пропустити такий вагон? Ми зважили всі 200 вагонів. Коли я приїхав на місце, то там навіть неозброєним оком було видно ділову деревину, яка не є дровами для спалювання, для того, щоб це зрозуміти, не треба бути експертом», - сказав він.

Геннадій Москаль наголосив, що підозру викликали і розбіжності в митній декларації та інших документах. Позивач називає покупцем деревини фірму «Мультикемія», але у митній декларації одержувачем вказана інша фірма – «Ердерт Турзерс».

Представник позивача заявила, що вказана фірма просто має доручення від «Мультикемії» для перевезення для неї вантажу.

Натомість Геннадій Москаль заявив, що спеціально поїхав в Угорщину, щоб розібратися із цим.

«Як виявилось, вказана фірма є лише фірмою-прокладкою для відмивання грошей, а реальним одержувачем продукції є вказаний у митній декларації «Ердерт Турзерс», яка займається целюлозо-паперовим бізнесом. Директор дав мені офіційні пояснення, що з України очікував товар за іншим кодом 4301. Це інші платежі залізниці, це інші митні платежі. Тим більше, що вказаний код з 1 листопада минулого року є забороненим для експорту і не відноситься до паливних дров. А фірму-прокладу навіть не знайшли в Угорщині. Фірма є лише на папері, але не має ні складів, ні колій. Через це в Угорщині органи поліції вже порушили кримінальну справу. Зараз деревина рішенням Ужгородського суду є арештованою і зберігається на складі конфіскату Закарпатської митниці», - сказав Москаль.

Він наголосив, що на Закарпатській митниці ДФС стоїть ще два вагони деревини від Старосамбірського лісомисливського господарства і там теж виявлена нестача у вазі.

«За висновками проведеної експертизи було виявлено, що у вагоні намагалися перевезти 75 колод ділової деревини. Це можна будинок в Брюховичах збудувати. Ми виявили від 20% до 100% забороненої до експорту деревини у всіх 200 вагонах, які одночасно зайшли на Закарпатську митницю. Директор фірми «Ердерт Тужер» підтвердив, що він очікував на деревину за кодом 4301, який є забороненим для експорту. От він чекав і йому відправили, але прикрасили дровами», - сказав Москаль.

Він додав, що зараз загалом є 32 судові процеси щодо затримки 200 вагонів з деревиною на Закарпатській митниці ДФС.

«Повірте, я об’їду всі 32 процеси, але виведу всю цю банду Державного агентства лісових ресурсів та ДФС, чиїми листами ви прикриваєтесь, на чисту воду. Ви обкрадаєте Україну і нищите Карпати!», - сказав Москаль.

Суддя оголосив перерву у роботі суду до 15.00 6 вересня, для того, щоб вивчити усі подані матеріали справи. До того часу Закарпатська митниця повинна надати суду результати зважування продукції.

Гал-інфо після суду поцікавилося у представниці Старосамбірського лісомисливського господарства щодо висновків експертизи, яка виявила заборонену до експорту деревину, адже на ці закиди в залі суду сторона позивача не відреагувала.

Як пояснила Лілія Рождестверська, що про таку експертизу позивачі дізналися лише у залі суду.

«Ми дізналися про це вже в самому процесі судового засідання. Коли ця палата проводила свої експертизии нам невідомо. Чому не викликали представників підприємства, також не зрозуміло. Долучають ці документи в ході судового засідання. Чому ці документи були складені без посадових осіб підприємства, Геннадій Москаль не говорить», - сказала вона.

На прохання Гал-інфо, вказати чим саме займається фірма «Мультикемія», яка згідно з контрактом придбала деревину, вона сказала: «Це продаж продукції для ЄС, а саме дров паливних».

Як пояснив у коментарі Гал-інфо Геннадій Москаль, одночасно протягом 10 днів у травні на Закарпатську митницю було скеровано близько 200 вагонів з деревиною. Він переконаний, що це зробили спеціально, щоб паралізувати роботу митниці.

«Як можна одночасно оглянути 200 вагонів з деревиною? У всіх була написана одна і та ж позиція «паливна деревина». Така деревина може використовуватись лише для спалення і виготовлення деревеного вугілля, але не для технологічних цілей. Ми поїхали в Тужер до директора, і він пояснив, що займається виробництвом картону, паперу для Угорщини і Європи, тобто, це целюлозно-паперовий комбінат. Він чітко вказав, що використовується деревина під кодом 4301, тобто ту, яка під забороною вивозу з України і яка була вкладена у вагони і прикрашена для відводу очей дровами. Оскільки 200 вагонів прийшло за 10 днів, то це спланована операція», - переконаний Геннадій Москаль.

Він заявив, що і тепер навала судових позовів щодо дій Закарпатської митниці є теж спланованою операцією.

«Нині нас спеціально завалили адміністративними позовами. Напевно, думали, що ми впадемо, розгубимось. Набрали горластих жінок. Їхній захист виглядав, як у Висоцького «Баби по найму ридають сквозь сльози». Загалом для цих позовів близько 80 адвокатів набрано Державним агентством лісових ресурсів, от вони зараз по усій Україні горлають. Поки жодного вагону ми не віддали і не відпустили. Вони вже у юрисдикції кримінального судочинства. Тепер ми їздимо на суди, а на жовтень усі держлісгоспи тут зберуться в один день і будуть з нами судитися. Ще єдине що мене рятує, це те, що я маю горло і мене не перекричати», - сказав Геннадій Москаль.

На додаткове запитання він сказав, що усі 200 вагонів їхали по однаковій схемі.

«Тільки одні їхали в Австрію, інші - в Угорщину та Чехію. Щодо фірми «Мультикемія», про яку говорить позивач, то ця фірма легальна. Просто це такі ж шахраї, як і у нас. У цій фірмі працює одна людина. Їм перераховують за товар по 24 євро/м.куб, а вже фірмі «Тужер» продають по 600 євро, а решту ділять по-справедливості», - пояснив Москаль.

За його словами, якби ця афера вдалася, то нажива становила б десятки мільйонів доларів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ