Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Молодий віртуозний дует заграв у Львівському органному залі

Харизматичний скрипаль Орест Смовж і неординарний піаніст Антоній Баришевський. Це справді вибухове поєднання, адже кожен з них неперевершено володіє своїм інструментом і вже підкорив найкращі сцени світу.

Фото Collegium Management

Вони зривають овації у найбільших залах Європи та Америки. Їхня витончена гра, досконалість виконання, неймовірна техніка, майстерність і професіоналізм не залишають байдужими. 5 січня Орест Смовж та Антоній Баришевський виступили у Львові і вразили усіх виконанням творів "батька музичної драматургії" Бетховена, а також творами Антона Веберна, Галини Уствольської.

Концерт приурочено до 250-ліття з моменту народження Людвіга ван Бетховена, тому у програмі концерту три сонати для скрипки і фортепіано великого класика в поєднанні із трьома творами XX століття. Таким чином музиканти об’єднали відомі класичні композиції із рідко виконуваними авангардними творами. Цей контраст став основним акцентом вечора.  

Спочатку прозвучали Чотири п'єси для скрипки і фортепіано А. Веберна. Незвична авангардна музика відразу налаштувала слухачів на містичний настрій та приготувала до особливого сприйняття музики. Виконані на мінімальній динаміці тихі звуки заворожили зал. Музиканти відразу проявили своє тонке розуміння музичних відтінків. Кардинально змінюючи настрій вечора, пролунала Соната №5 Бетховена. Майстерність виконання та довершені динамічні відтінки вражали. Життєрадісний та віртуозний твір геніального композитора сприймався легко та невимушено.

Фото Collegium Management

І знову програма рухається у протилежний стан – Соната для скрипки і фортепіано  Музика Уствольської унікальна і в буквальному сенсі ні на що не схожа, вона надзвичайно експресивна, мужня, сувора і сповнена трагічним пафосом при аскетичності вибору засобів вираження. Музичне мислення Уствольської відрізняється потужним інтелектуалізмом, зміст творів - пронизливої духовністю. Соната наповнена перманентним повторюванням остинатних рухів, що навіює важкі передчуття, навіть страх. Виникають асоціації із людиною, яка заплуталась у проблемах і шукає вихід, але все більше потопає. Продовжує програму весела, активна та наспівна Соната №8 Бетховена. Це ніби розмова скрипки і фортепіано: вони сваряться, миряться і в результаті доходять згоди. Ця музика додала слухачам гарного настрою.

Другий відділ почався із української прем’єри: у Львові вперше прозвучав Діхтас Я. Ксенакіса. Постійний рух, хвилі звуків нагнітали та навіювали тривогу. Композиція сповнена цікавими сонористичними прийомами. На завершення концерту Орест Смовж та Антоній Баришевський виконали Соната №10 Бетховена, яка залишила позитивний слід та різдвяний настрій для наших відвідувачів.

Програма захоплює, адже виконавці презентували абсолютно кардинальні за характером сонати. Слухачі повністю занурились у музику, затамовуючи подих. Неймовірна колористична палітра, та багатство барв говорить про те, що перед нами професіонали. Музиканти проживали кожен момент, кожну ноту, пропускаючи через себе. Загальна концепція зміни сучасних експериментальних творів і класичних сонат Бетховена виявилась надзвичайно вдалою, адже концерт сприймався легко та гармонійно.

По закінченні концерту зал зірвався із гучними оплесками. Усі аплодували стоячи і проявили неабиякий захват від майстерного виконання артистів. Серед слухачів було чимало професіональних музикантів, які змогли сповна оцінити творчу інтерпретацію надскладної програми. Вони відзначили тонкість передачі почуттів та блискучу віртуозність виконавців. Гості поділились своїми враженнями: «Хлопці дуже талановиті, і ми раді, що такі концерти проводяться. Отримали масу задоволення та гарний святковий різдвяний настрій. Виконання дуже професійне»

Фото Collegium Management

Довідка. Антоній Баришевський – лауреат багатьох міжнародних музичних конкурсів, серед яких конкурси Артура Рубінштейна (Ізраїль) та Ферруччо Бузоні (Італія), які дуже цінуються у музичному світі. Навчався у Національній музичній академії України ім. Чайковського у Києві та у Ecole Normale de musique de Paris. З величезним успіхом концертує у Європі та США. Записувався на всесвітньо відомому лейблі класичної музики Naxos.

Орест Смовж – один із найвіртуозніших українських скрипалів, який, до того ж, активно промотує класичну музику в Україні і за її межами. Випускник Національної музичної академії України ім. П. Чайковського та Yong Siew Toh Conservatory of Music в Сінгапурі, навчався у Thornton School of Music (США), а зараз проходить курс Graduate Performance Diploma в Peabody Institute у Балтиморі (США). Переможець міжнародного конкурсу ім. Т. Вронського (Варшава, 2015). Смовж концертує в Європі, Азії, Штатах, Австралії. Він є співзасновником ряду фестивалів та мистецьких проектів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ