Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Музей писанкового розпису в Коломиї та Gucci

Місто Коломия - серце Покуття. Воно також відоме не лише в Україні, а й далеко за межами, унікальним місцем - Музеєм писанкового розпису філії Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського.

Цей музей єдиний у світі, в якому  зберігаються писанки, які використовувались в національних обрядах. 

Зазначимо, для багатьох народів світу яйце було предметом культу. Про це свідчать легенди стародавніх персів, індійців, візантійців, греків, римлян та інших. В експозиції музею представлено виготовлені декоративні яйця з Індії, Шрі-Ланки, Єгипту, Ізраїлю, Алжиру, Китаю. Європейський континент представлено писанками  та великодніми яйцями з Франції, Німеччини, Чехії, Словаччини, Польщі, Румунії, Хорватії, Угорщини.

Журналістка Гал-інфо відвідала музей, де поспілкувалася з науковою співробітницею Іриною Блонською. Як розповіла Ірина, музей було створено у 1987 році. Нова будівля Музею писанкового розпису побудована у 2000 році. Архітектурним задумом була споруда у формі яйця висотою 13 метрів, яку збудували за 100 днів. Ззовні Писанка розмальована традиційними писанковими символами, а всередині розташована виставкова зала. У фондах музею налічується понад  12 тисяч творів, але в експозиціях представлено понад 4 тис. експонатів. Зокрема, представлені писанки української діаспори, а також екземпляри з різних країн світу. 

“Орнамент кожної писанки є неповторним”, - зазначила Ірина Блонська.

Одним з унікальних експонатів та гордістю музею є Писанковий килимок, створений водієм автобуса з міста Миколаїв, який налічує 1008 писанок. 

"Володимир Бонк захопився писанкарством на пенсії, використовував звичайний цвях і харчові фарбники. Тому результат восьмилітньої праці став розкішний килим з писанок, створених шпильковою технікою", - зазначає Ірина Блонська

Також науковиця поділилася цікавою історією виникнення всесвітньо відомої дитячої іграшки. Дерев’яна точена писанка, прикрашена олійним розписом, яка і стала прообразом популярного у світі “кіндер сюрпризу”

"Перший кіндер-сюрприз, створений в 50-х роках минулого століття Василем Петруком. Він виготовляв скриньки-писанки, всередині яких зберігались солодощі, щоб дарувати дітям. Є версія, що цю ідею могли використати німецькі підприємці в створенні популярного Kinder", - розповіла Ірина Блонська.

Особливе місце в музеї займають писанки коломиянина Олега Кіращука, який зараз захищає країну від агресії рф. Як зазначив 24 канал, його унікальними писанками надихається відомий бренд Gucci, який у 2009 році представив зимову колекцію, окремі вбрання з якої перегукувалися із писанками українця.

Підготувала Еліна Гоян

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ