Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ми отримали офіційний документ – Томос. І це головне, - Епіфаній

Ми отримали офіційний документ – Томос. І це є головне, - сказав Епіфаній в ексклюзивному інтерв'ю "Прямому".
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній в ексклюзивному інтерв'ю "Прямому" розповів про юридичний механізм переходу парафій до Єдиної помісної православної церкви, формування апарату Київської митрополії, інтронізацію та перше засідання Священного синоду.

Розкажіть, будь ласка, наскільки активно відбувається саме перехід парафій під крило, так би мовити, матінки-церкви, яка зараз відбулася у нас в Україні.

Зараз поступово відбуваються ці переходи. Ми чуємо практично кожного дня і фіксуємо, що та чи інша громада в певній області України виявляє своє бажання, вільно на зборах визначається і приєднується до Єдиної помісної православної церкви. А зараз ведуться відповідні процедурні моменти, юридичні моменти. Ми реєструємо центральний керівний орган – Київську митрополію. І, відповідно, до цієї митрополії будуть долучені всі інші єпархіальні управління по Україні і та чи інша громада на місці в певній області матиме можливість юридично правильно оформитись і доєднатися вже до нової православної церкви.

Що для цього потрібно? Цього зараз не вистачає для того, щоб приєднувалися? І які треба ще зробити, можливо, формальні речі для того, щоб офіційно була зареєстрована саме Православна церква України?

Зараз залишилось практично декілька днів. Ми опрацьовуємо всі юридичні механізми. Бо до цього часу в історії української держави не було подібних прецедентів. Тобто не було об’єднання релігійних громад, не було об’єднання взагалі структур такого масштабу церковних. І тому виникають певні юридичні колізії. І ми повинні це все правильно обладнати, правильно запустити, щоб в майбутньому ми не мали жодних юридичних проблем і не було якихось непорозумінь.

Чи слідкуєте ви за роботою Верховної Ради і за цим законопроектом? Чи роздивлялися його, так би мовити, впритул?

Це робота наших парламентарів. Є відповідний комітет. Я дізнався із преси, що було прийнято на комітеті відповідне рішення про те, що цей законопроект вже розроблений і направляється у Верховну Раду. І завтра ми побачимо чи в наступні тижні, що цей законопроект повинен бути прийнятий вже в повній редакції і буде застосовуватися на практиці при переходах громад до Єдиної помісної православної церкви.

А щодо саме ієрархії в Православній церкві України? Чи сформовані повністю, так би мовити, ваш помічники, чи як це правильно називається, в церкві?

Зараз ми формуємо весь апарат Київської митрополії. Це процес нешвидкий. Тобто поступово ми зараз працюємо над тим, щоб запустити весь механізм, тобто щоб церква запрацювала повністю. Ми об’єдналися. Але працюємо над тим, щоб все було зроблено в подальшому правильно.

Коли буде засідання Синоду, і коли вже буде ваша інтронізація?

Інтронізація буде на початку лютого місяця.

На ваш день народження.

Це буде оголошено офіційно. Поки що оголошення як такого немає офіційного. Ми оголосимо це офіційно. І, відповідно, вже після офіційної інтронізації буде перше засідання Священного синоду.

Чи визначилися вже, хто саме буде членами Синоду на перший рік? Наскільки я розумію, тепер будуть члени Синоду обиратися лише на один рік. А потім через рік ще раз переобиратися.

Так. Згідно нового статуту, який був прийнятий на Об’єднавчому соборі 15 грудня в Софії Київській, є постійних три члени Священного синоду – це колишні предстоятелі церков, які об’єдналися. Це Його святість Філарет, митрополит Макарій і один з архієреїв з боку Московського патріархату.

Це владика Симеон?

Так, владика Симеон. Він старший за хіротонію, тому він буде мати постійне місце у Священному синоді. А відповідно, інші члени, змінні члени на перший рік будуть обиратися і, згідно вже указу предстоятеля, призначатися, як чітко вже прописано в новому статуті Православної церкви України

Зараз є критики, які не підтримують створення автокефалії в Україні. І наголошують на тому, що нібито у Вселенському патріархаті вже оновлено інформацію на сайті, але там досі немає нашої Православної церкви України. Що ви можете сказати з цього приводу?

Я взагалі не знаю, хто займається сайтами та інформаційною діяльністю у Вселенській патріархії. Але я вважаю, що це не є проблемою. Ми отримали офіційний документ – Томос. І це є головне. Відбулася перша спільна служба, богослужіння предстоятеля Української православної церкви і предстоятеля Вселенської православної церкви, Константинопольського патріархату, Його Всесвятості патріарха Варфоломія. І це головне – що ми вже маємо євхаристійне єднання. Це перший крок на шляху до єднання з іншими помісними православними церквами, від яких ми в найближчий час чекаємо визнання.

Ви написали листа? Чи, можливо, ви збираєтесь відвідати особисто саме ці церкви?

Так. Після свого обрання на Соборі 15 грудня я звернувся з відповідними листами на адресу всіх православних предстоятелів з так званою мирною грамотою з проханням про те, що після мого офіційного обрання ми звертаємося до них, щоб вони внесли ім’я предстоятеля новоствореної церкви в диптихи і визнали нашу автокефалію

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ