Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Микола Іщук: Львів потребує радикальних змін

Розмова з головою Львівської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка Миколою Іщуком.

Миколо, що спонукало Вас, ще донедавна успішного державного службовця, зайнятись політикою?

Все було просто і складно одночасно. У 2015 році мені запропонували спробувати себе як політика на місцевих виборах 2015 року – балотуватись у Львівську обласну раду за списком Радикальної партії Ляшка у Бродівському районі. Йшлося про сільський виборчий округ. 

Я ніколи до того не займався політичною діяльністю, але добре орієнтувався в ситуації на Львівщині. Спочатку було просто щось нове і цікаве. Я взяв відпустку на службі та почав працювати з громадою Бродівського району. Побачив ті ж самі проблеми, що й у селі в Рівненській області, де живуть мої батьки: дві треті хат вже пустки, а мої батьки – матері 63, а батькові – 72 роки, наймолодші з тих, хто залишився. Таких сіл багато й на Львівщині, а люди в них чекають на вирішення власних проблем. 

Я пообіцяв своїм виборцям піклуватись про них й після виборів, незважаючи на те, що я не потрапив до Львівської облради і не міг захищати їхні інтереси як депутат. Це був емоційний крок з мого боку, який поступово переріс в усвідомлення того, що ця обіцянка має бути підкріплена кропіткою постійною роботою. Тому я заснував благодійний фонд, який вже понад два роки працює не лише в Бродівському районі, але й сусідніх районах, допомагає пенсіонерам, дітям, ветеранам тощо. 

Після парламентських виборів я, як фахівець з земельних та майнових питань, отримав пропозицію стати на громадських засадах помічником нардепа Амельченка, а приблизно півроку тому мені запропонували очолити виборчий штаб Радикальної партії на виборах в ОТГ на Львівщині. 

Ось так політика мене затягнула і почала в моєму житті займати більше часу і місця, ніж моя основна робота. В лютому мене обрали головою обласної партійної організації на громадських засадах. А в березні я звільнився з основної роботи у ФДМУ і зараз викладаю в МАУП.

Тобто Радикальна партія – це перший в Вашому житті політичний проект і перша партія, членом якої Ви стали?

Формально я вступив в партію цього року, хоч заяву на вступ був готовий подати вже давно, ще рік тому, з моменту, коли усвідомив і переконався на власному досвіді, що ідеї, які пропагують радикали, правильні, а люди довіряють Олегу Ляшку та його команді. 

Сподіваюсь і вірю, що це надовго, адже я прийшов в команду, яка має колосальний ресурс і здатність не лише продукувати ідеї, але й добиватись їхньої реалізації. До того ж я звик вибудовувати відносини з людьми на довгу дистанцію, відчуття плеча і довіри для мене важливо. Складних проблем не боюсь, бо долати їх будемо разом.

Хто конкретно запропонував Вам очолити Львівську обласну партійну організацію? 

Радикальна партія – це команда, яка має свого лідера. Олег Ляшко особисто багато разів за цей час відвідував Львівщину, добре знає специфіку регіону. Разом з тим він прислуховується до думки народних депутатів, які також часто відвідують Львів, це Ігор Мосійчук, Василь Амельченко, Андрій Лозовий, який є куратором Львівської області. Вони доносять до лідера інформацію про ситуацію на місцях, людей в регіонах.  

Тобто пропозиція поступила від Олега Ляшка? 

Звичайно, але повідомив мені про це Андрій Лозовий після наради з лідером. 

Ви сказали, що поділяєте ідеологію Радикальної партії, чи можна детальніше про це, бо зазвичай Ляшка вважають популістом?

Насправді багато політиків заздрять ораторському мистецтву Олега Ляшка, його вмінню доносити до людей свою позицію, і відповідно, його популярності. А це в жодному разі не є популізмом. Радикальна партія має чітку і зрозумілу ідеологію, яка отримала своє вираження в програмах економічних та політичних реформ, що пропонуються її народними депутатами в парламенті. Радикали послідовно заявляють і добиваються створення в країні умов для розвитку національної економіки, реформ, які забезпечать українцям гідну працю та пенсію, освіту і медичні послуги. Наша партія також відстоює україноцентристські принципи розвитку державності та активно протистоїть російській агресії. 

Звісно, далеко не все, що пропонується радикалами, вдається реалізувати в парламенті, в якому більшість представляє інтереси олігархів. Але саме завдяки ініціативам радикалів у Верховній Раді ухвалили закони про заборону вивозу лісу-кругляка закордон, що дало поштовх розвитку деревообробної галузі в Україні, про подвійне оподаткування вивозу металобрухту, завдяки чому українські підприємства забезпечені сировиною.  А зараз в парламенті розглядається закон про преференції для національного товаровиробника "Купуй українське, плати українцям", який допоможе українському бізнесу вийте з кризи. 

Але кажуть, що Радикальна партія лобіює інтереси олігарха Ахметова?

Не варто вірити в чутки, які поширюють конкуренти Радикальної партії. Радикали добиваються усунення олігархів зі всіх сфер життя українського суспільства, зокрема, повернення у державну власність підприємств, що сьогодні належать олігархам і які мають стратегічне значення для оборони та економіки нашої держави. 

Такі чутки народжуються через те, що радикали активно захищають українського товаровиробника. Не складно здогадатись, що ця вимога не подобається лобістам іноземного капіталу в Україні. Однак це правильна об'єктивна вимога, хоч під визначення українського товаровиробника сьогодні поки що потрапляють і підприємства, які поки що належать олігархам. Маю на увазі стратегічно важливі об'єкти, які радикали обов'язково повернуть державі, як тільки здобудуть владу.

Повернемось до ідеології Радикальної партії, бо в багатьох виникає питання, а що є радикального в діях парламентської партії?

Радикали виступають за негайні корінні та рішучі зміни в українському суспільстві, за повний розрив зі старою олігархічною системою та її інститутами. І в цьому наша відмінність від інших парламентських партій, які за своєю суттю є угодовськими і де-факто працюють на збереження олігархату. Радикальний – це відчутне покращення життя наших людей, це непримирима боротьба з несправедливістю і корупцією, зрощенням політики, олігархату і криміналітету. Ми виражаємо інтереси народу, а не олігархів. 

Щоб досягти цього потрібна команда не лише в парламенті, але й на місцях?

Саме так, і така команда є на Львівщині. Сьогодні наша парторганізація нараховує близько двох тисяч членів, зокрема, 120 депутатів місцевих рад. Радикали Львівщини приймають участь у місцевих виборах в ОТГ і активно працюють у всіх районах області. 

Своє завдання, як керівника обласної парторганізації, бачу сьогодні в активізації роботи, формуванні дієвої комунікації на всіх рівнях, підготовці до виборів, донесення до мешканців області програми партії та інформації про те, як радикали послідовно відстоюють їхні інтереси в центрі та на місцях. 

Лідер партії Олег Ляшко, у виступі на конференції у Львові, наголосив, що наступним президентом стане той кандидат, якого підтримає Львівщина. Тому наше завдання очевидне – це 22-25% підтримки виборців на президентських виборах кандидату від Радикальної партії і не менше 10-15% – підтримки для радикалів на парламентських виборах.

Складне завдання, якщо врахувати теперішні рейтинги радикалів в області?

Не погоджуюсь. Сьогодні всеукраїнський рейтинг лідера Олега Ляшка 15%,  партії – 8-10%.  На місцях є багато ресурсів, які до цього часу не задіяли. 

Але радикали у Львівській обласній раді займають невизначену позицію, навіть за результатами деяких голосувань виникає питання, яку саме політичну силу вони реально представляють? 

Розумію, що Вас цікавить моя думка щодо ситуації у фракції Радикальної партії в Львівській облраді та останнім голосуванням депутатів за звіти про роботу голови Львівської облради Ганущина і голови Львівської ОДА Синютки.  

Радикальна партія є в політичній опозиції до чинної влади, бо ми не можемо підтримувати тих, хто продовжує грабувати свій народ. Разом з тим на місцевому рівні таке позиціонування є достатньо умовним з огляду на питання, які є в компетенції місцевих рад. Інтереси громади тут на першому місці. І завдання нашої фракції підтримувати ініціативи на розвиток громад. Можна критикувати і є що критикувати, але разом з тим було би неправильно ігнорувати успіхи, які вдалось Львівщині досягти завдяки процесам децентралізації.

Разом з тим наше завдання – поглиблювати реформи на місцях, створювати передумови для того, щоб у всіх куточках області були відчутні зміни на краще. Саме таке завдання сьогодні партія ставить перед депутатами обласних рад, які повинні відігравати роль локомотиву в цих процесах.  І це завдання я, як лідер партійної організації, ставлю перед депутатами фракції радикальної партії у Львівській облраді. 

Його успішне виконання залежить від декількох чинників. Так склалось, що сьогодні  у Львівській облраді серед депутатів радикальної фракції немає жодного члена партії, але лише її симпатики. Тому сьогодні переді мною стоїть завдання їх залучення до роботи партійних структур задля досягнення цілей партії. Сподіваюсь, що є взаємне бажання до більш тісної інтеграції. Важливо, щоб депутати усвідомили, що вони представляють в Львівській облраді не лише виборців власних округів, а потужний осередок однодумців-радикалів. 

Які існують механізми вирішення цього завдання? 

Вони прописані в статуті партії, в рамках якого дію я, як керівник парторганізації.  

Окрім активізації роботи депутатів облради, які ще є ресурси підсилення роботи радикалів на Львівщині? 

Це перш за все підсилення роботи районних і молодіжних парторганізацій, розбудова потужної міського партосередку у Львові.  У планах створення координуючого дорадчого органу, який об’єднає активістів Радикальної партії на Львівщині, як партійців, так і симпатиків, з метою вироблення дорожньої карти спільних дій задля радикальних змін в регіоні. 

Повернемось до ситуації у Львові. Чи збирається Радикальна партія висувати свого кандидата на посаду мера, як це було на минулих виборах?

Звісно, що ми будемо мати свого кандидата в мери Львова, адже місто вкрай потребу мера-радикала. На минулих виборах це був народний депутат Віктор Галасюк. На жаль, львів'яни, які завжди обережно ставляться до немісцевих політиків, не мали можливості в короткій проміжок виборчої кампанії роздивитись всі позитивні якості нашого кандидата, хоча очевидно, що досвід Галасюка – відомого економіста-реформатора був би не зайвим для нашого міста. 

Хто буде нашим кандидатом на майбутніх виборах – наразі зарано озвучувати, адже Львівська міська організація зараз знаходиться в стадії бурхливого розвитку і модернізації. Нещодавно виконуючим обов'язки її голови призначили відомого львівського юриста  Володимира Марусяка.  

Єдине, що можу зараз сказати, Радикальна партія не підтримувати ні в першому, ні в другому турі виборів чинного мера Андрія Садового. Вважаємо, що він задля своїх президентських амбіцій закинув господарку та соціальні проблеми мешканців Львова, що є злочином, наслідки якого львів'яни відчувають на собі щодня: колапс громадських перевезень, невирішеність сміттєвої проблеми, інфраструктура, яка не встигає розвиватись за бурхливим ростом незаконних хмарочосів, черги в дитячі садки і школи, які натомість не будуються роками, проблеми забезпечення соціальних гарантій для ветеранів АТО. Отож, повторюсь, Львів потребує мера-радикала.    

Як часто Вас тепер будуть бачити Ваші виборці в Бродівському районі, бо тепер потрібно дбати за всю область? 

Як керівник обласної парторганізації я не робитиму преференцій ні для кого, бо розумію, що допомоги чекають всюди і всюди є першочергові проблеми до розв'язання. Так, нами було складено і передано народним депутатам від Радикальної партії перелік об'єктів у всіх районах Львівщини, на розвиток яких необхідно виділити кошти з державного бюджету. Йдеться про додаткову субвенцію з держбюджету для регіонів, у кілька мільйонів гривень, як і минулого року. У цей перелік за пропозицією наших представників в районах потрапили дитячі садочки, школи, лікарні.  

Щодо Бродівського району, то там продовжує працювати мій благодійний фонд, а також вже незабаром відкриють громадську приймальню, яка надаватиме юридичні консультації і допомагатиме людям у вирішенні складних питань.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ