Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Олег Ляшко - корови в села, месник з вилами та любитель караоке

Олег Ляшко на минулих виборах дебютував із третім результатом, що для багатьох стало сенсацією. Цього року політик знову побореться за крісло президента. Хто такий Ляшко і що він обіцяє українцям, розповідаємо у своєму матеріалі.

Олег Ляшко

Політична програма:

Вибором назви для своєї програми Олег Ляшко не надто переймався – вона отримала просте та зрозуміле ім’я "План Ляшка". Текст, за його словами, написаний ним власноруч. Перед створенням програми Ляшко об’їздив країну і тепер "знає, чим живе кожен українець".

Отож, перший пункт плану "Досить хаосу і бардак". Тут Олег Ляшко візьметься за вертикаль влади – депутатів стане 250, а міністерств – 10. Посади прем’єр-міністра не буде – вся відповідальність лежатиме на плечах президента. Для того, щоб глава держави не міг узурпувати влади, Ляшко доб’ється законів про імпічмент та Тимчасові слідчі комісії, що стане "запобіжником від нових "януковичів".

"Справедливість у життя – заможні громадяни". Ляшко обіцяє встановити тотальну справедливість, щоб прості українці подолали бідність. Він планує зробити державне регулювання цін на ліки і продукти та запровадити програми доступного житла для молоді

"Повагу людині праці". Кандидат у президенти наголошує на дефіцит робочих професій в Україні – "скоро з Китаю будемо комбайнерів виписувати". Тому ставши президентом, він збільшить фінансування робітничих спеціальностей у навчальних закладах.

"Українцям – роботу, зарплату і гідне життя". Олег Валерійович гарантує відновити українську промисловість, розгорнути будівництво, знизити тарифи та підняти соціальні стандарти. Для цього він пропонує змінити підходи до державної економіки. Наприклад, підтримувати національного виробника, створювати робочі місця, заборонити продаж сільгоспземель тощо. Результатом таких змін мають стати 100 млрд доларів інвестицій, 2 млн робочих місць, 8-10-відсотковий ріст економіки.

"Земля і природні багатства служитимуть людям". Ляшко-президент зробить Україну аграрною країною із сильними фермерськими господарствами. У села повернуться корови. Для цього Олег Ляшко виділить мінімум 5 тис. гривен дотації на сім’ю, а земля назавжди закріпиться в Коституції за селянами – продавати її не можна буде. Крім того, він обіцяє покласти край корупції в "Нафтогазі", що на його думку, дозволить знизити ціну на газ вдвічі.

"Сильна армія – сильна країна". Тут, як і всі кандидати в президенти, Олег Ляшко обіцяє зупинити війну. Але йому не потрібна капітуляція, а потрібна перемога. Один із шляхів до перемоги – сильна економіка. Другий варіант – відстоювання національних інтересів на міжнародній арені. Ляшко вимагатиме гарантій безпеки від учасників Будапештського меморандуму, в іншому випадку заявить про відновлення ядерного статусу.  

Коментар політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Політик, який впродовж багатьох років одноосібно посідав статус головного політичного клоуна країни, несподівано дістав серйозного конкурента в особі Зеленського – й одразу ж потрапив у його тінь. Утім, амплуа у них все-таки різні. Зеленський експлуатує кіношний образ дотепного президента-вчителя Голобородька й мирську славу ефективного менеджера, а Ляшко – крикуна, тобто радикального борця за справедливість і щастя народу. Відтак, – про це свідчать останні соціологічні дослідження – базовий електорат лідер радикалів таки зберіг й може розраховувати на 6-7% підтримки серед тих, хто уже визначився й має намір піти на вибори. Його ставка, ясна річ, працює не на президентські, а на парламентські вибори. Зберегти фракцію й одержати "золоту акцію" при формуванні коаліційної більшості – головна мета Рината Ахметова".

Вболівав за "Шахтар" до того, як це стало мейнстрімом

Що відомо про особу Олега Ляшка?

Ім’я Олега Ляшка практично тотожне до понять "скандал", "епатаж" чи "популізм". Він часто суперечить сам собі, обіцяє неможливе, провокує та поливає брудом інших політиків. Проте Ляшко для багатьох українців є народними улюбленцем. Люди обожнюють Олега Валерійовича за його "радикальність" і близькість до людей. Він регулярно обіцяє навести порядок, власноруч карає порушників і звинувачує у всьому владу, яку от-от розжене з вилами. Кому ж може не сподобатись кандидат, який так добре вгадує настрої населення? У крові кожного українця є ненависть до влади, схильність до самосуду та манія порядку й стабільності, а Ляшко прекрасно використовує ці маркери у своїй діяльності.  

У 2014 році Ляшка облили зеленкою у Львові. Політику звинуватив партію "Свобода".

Він чудово відчуває, де потрібно погасити полум’я, а де підлити масла у вогонь. Наприклад, "євробляхери" бунтують – Ляшко стає на їх захист, а владу називає злочинцями; в Україні поширюється кір, Ляшко сіє паніку і говорить, що вакцини треба діставати "по блату"; парламент голосує за введення воєнного стану – Ляшко заявляє, що це заслуга його фракції.

Лідер Радикальної партії сформував собі стійкий образ народного месника з вилами. Він обов’язково захистить незахищених і завдасть кривди кривдниками. Проте лише на словах. Радикальність Ляшка починається і закінчується у коментарях та виступах на телебаченні, де частіше за нього з’являється лише прем’єр-міністр Гройсман. Наш кандидат у президенти геть не цурається гарних слів, щоб потрапити в сюжет чи заголовок ЗМІ. Уже кілька років він є одним із найбільших популістів в українській політиці. Попри це Ляшко має не лише абстрактну народну популярність, а й конкретні результати. Найбільшим досягненням радикала можна впевнено вважати третє місце на попередніх виборах президента. Тоді за Ляшка проголосувало 8,3% українців. Для багатьох це стало несподіванкою. На думку Любомира Мисіва із соціологічної групи Рейтинг, головний радикал просто з’явився у правильний час:

"Це був яскравий персонаж, який виник завдяки своїй харизмі та скандальних речах, які він робив. У суспільстві в будь-якому випадку є запит на такий тип політичних персонажів. Поява Ляшка на тих виборах – це добре вибраний час, щоб почати позиціонувати себе, як політика національного масштабу. Тому нічого дивного в цьому не було. Велику роль відіграла мілітарна тема Ляшка (батальйон Ляшка) та його образ патріота, який нічого не боїться в час війни".

На цих виборах за Олег Валерійовича збираються проголосувати близько 5-6% виборців, але знову розраховувати на третє місце йому не варто. Перед Ляшко у рейтингу ще троє кандидатів – Гриценко, Бойко та Порошенко.

Ляшко та Тимошенко. Він її називав "московською зозулею", а вона його "чухуахуа".

Щодо біографії Ляшка та його полічного шляху, то вони повні труднощів та скандалів. До того, як стати головним обличчя українського радикалізму, наш герой пережив дві погашені судимості – першу за афери з машиною та квартирою, а другу – за наклеп під час роботи журналістом у газеті «Політика» та був під патронажем як мінімум двох олігархів. У 2011 Ляшка вигнали із фракції БЮТ за підтримку закону "регіоналів" про продовження каденції президента і парламенту. Неодноразово лідер Радикальної партії брав участь у бійках, але найчастіше постраждалим був саме він. До слова, Ляшко бився із двома своїми суперниками за президентське крісло – Юрієм Бойко та Олександром Шевченко.  Зате більш впевнено Олег Валерійович себе почував, маючи за спиною т.зв. "чорних чоловічків" із Батальйону Ляшка.

Ляшко та його батальйон

Із підрозділом імені себе кандидат у президенти гастролював по Донбасі навесні та влітку 2014 року, затримуючи сепаратистів і вихваляючись цим у Facebook. Медіаексперт Отар Довженко розповідав, що разом із батальйоном їздила людина з телеканалу ІНТЕР, щоб створювати сюжети про героїзм бійців Ляшка. З’являлися навіть новини, що радикала взяли в полон сепаратисти, проте це були чутки. Окремо можна виділити конфлікти з іншими політиками. Ще у 2006 Ляшко звинуватив Мороза в отриманні 300 млн доларів за утворення коаліції з «регіоналами» та комуністами. Згодом суд зобов’язав його спростувати цю заяву. У 2015 Ляшко поширював інформацію про купівлю посади прем’єра для Ігоря Шевченка. Останній подавав у суд. Трьома роками раніше на Ляшка також подала до суду Інна Богословська, яку він назвав "чорноротою відьмою"

Чи багато політиків можуть позихуватися власною вулицею?

Декларація Олега Ляшка:

За минулий рік кандидат у президенти заробив 18,7 млн гривень. Найбільше Ляшко отримав від відчуження нерухомого майна – майже 16 млн гривень. Ще 1,6 млн йому надійшли як проценти від "Ощадбанку", від банку "Аркада" він також отримав 108 тис. гривень відсотків. 1,8 млн гривень радикалу надійшли від надання майна в оренду. Самої зарплати в Ляшка 259 тис. – за роботу депутатом у Верховній Раді. Крім того, Ляшко виграв 571 045 грн у лотереї "Фаворит Спорт". Його дружина задекларувала 559 тис. гривень від відчуження рухомого майна.

У банках Ляшко тримає 4 450 067 гривень та 713 444 доларів. Готівкою в нього  484 тис. доларів, 70 тис. євро, 839 тис. гривень. Його дружина Росіта має готівкою 209 тис. гривень, 15 тис. доларів і 20 тис. євро.

Згідно з декларацією, у власності Олега Ляшка є житловий будинок у Козині Київської області площею 357,1. Його він придбав у 2017 році за майже 10 млн гривень. У тому ж місці в нього земельна ділянка на 6 539 м кв. У столиці в Ляшка офіс на 182 м кв., квартира на 95 м кв. та садовий будинок на 296 м кв. А в дружини – земельна ділянка на 605 м кв. Також у Ляшка кілька земельних ділянок у Княжичах, що на Київщині. Крім, того супутниця кандидата в президенти орендує частину будинку (75 м кв.).

Серед цінного рухомого майна в Ляшка кілька годинників (Audemars Piguet, Breguet, Ulysse Nardin, Vacheron Constantin), колекція монет Нацбанку, селянські вила, бігова доріжка та меблі. Дружина задекларувала 5 позицій ювелірних виробів.

Ляшко їздить на автомобілі Toyota Land Cruiser 2004 року випуску та орендує такий самий, але 2013 року. Дружина має Mercedes Benz GLE 250 2017 року, вартістю понад 1 млн гривень.

Також кандидату в президенти задекларував видатки. Серед них є: купівля земельних ділянок на 300 тис., 164 тис. та 600 тис. грн відповідно, а також купівля житлового будинку вартістю 2 237 600 грн.

Політична кар’єра:

Уперше Ляшко спробував увійти в політику в 2002 році. Тоді він балотувався до Верховної ради за одномандатним округом №217, але не пройшов.

У 2006 році став народним депутатом Ради V скликання від Блоку Юлії Тимошенко. У парламенті Ляшко був головою підкомітету з питань організації роботи Верховної Ради Комітету ВР з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР.

Через рік на позачергових виборах до парламенту Ляшко знову пройшов від БЮТ. Став заступником голови Комітету ВР з питань бюджету.

У 2011 році Ляшко очолив Радикальну партію Україну. За рік пройшов від партії до Верховної Ради по одномандатному округу №208. Був заступником голови Комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності.

У 2014 Олег Ляшко балотувався у Президенти України як єдиний кандидат Радикальної партії. На виборах одержав 8,32% голосів, зайнявши третє місце в країні. Найбільше його підтримали на Чернігівщині, Рівненщині та Волині.

Пізніше на парламентських виборах його партія ввійшла до Верховної Ради. "Ляшківці" отримали 22 мандати. У 2015 році парламентська фракція Радикальної партії виходить із коаліції.

Відео, яке запам'яталось: 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ