Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Микола Іщук: Уряд повинен підняти зарплати, а не тарифи на газ

Саме з такою вимогою Радикальна партія та її лідер Олег Ляшко скликають 31 жовтня новий тарифний майдан у Києві.

До протестної акції долучилися й львів’яни, обурені рішенням уряду щодо підняття тарифів на газ на 25 відсотків і відповідним зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги. Це шахтарі, лікарі, викладачі, представники малого й середнього бізнесу тощо. Всі ті, хто не покинув Батьківщину та продовжують чесно виконувати свою роботу та сплачувати податки з зарплат та заробітків.  Саме цих трудяг, які, по-суті, сьогодні є опорою української економіки, реформ та державотворення, влада вирішила остаточно перетворити на злиднів внаслідок своєї антинародної політики, яка проводиться в угоду Міжнародному Валютному Фонду.   

Прем’єр-міністр, президент та їхня клієнтелла стверджують, що підняття тарифів на газ є економічно обґрунтованим, що цього вимагають міжнародні організації-кредитори, що це станеться в останнє.

Ми ж переконані: такі заяви є цинічною маніпуляцією. Підняття цін на газ вмотивоване бажанням втриматись при владі будь-якою ціною. Воно робиться з метою приховати повний провал економічних реформ, в тому числі поразку в боротьбі з корупцією в державній сфері. Підняття цін на газ – це відверта експропріація владою останніх заощаджень пересічних громадян, безсоромна спроба вкотре їхнім коштом  залатати дірки держбюджету. Забираючи у своїх громадян останні заощадження, влада не соромиться в той же час призначати своїм вірним клеркам мільйонні зарплати та премії. Грабіжницька політика, яка проводиться в угоду МВФ, призвела до того, що сьогодні населення України, за даними того ж таки МВФ, перетворилось на найбідніше серед держав Європи.

Правдою ж є те, що зростання вартості споживання газу з 1 листопада потягне за собою зростання тарифів не лише на всі житлово-комунальні послуги, але й цін на продукти харчування, послуги освіти та медицини тощо.

Правдою також є те, що вже сьогодні державний бюджет має значні проблеми з виконанням власних зобов’язань. І ці проблеми нікуди не дінуться наступного року, а лише накопичуватимуться. На практиці це означає скорочення можливостей з боку держави захищати тих, хто потребує її допомоги. Візьмемо, до прикладу, Львівщину. За даними Держстату, якщо в 2017 році субсидії на житлово-комунальні послуги та газ отримували щомісячно майже 400 тис домогосподарств, то у вересні 2018 року їх було призначено лише  90,1 тис. Це 11% від усіх домогосподарств області, а також в 4,4 разів менше, ніж минулого року.

Правдою, зрештою, є те, що покинуті державою, наші краяни змушені масово виїжджати закордон в пошуках роботи й  гідних заробітків, які б дозволили їм утримувати сім’ї в Україні, доглядати дітей, батьків, сплачувати за їхню освіту, лікування, проживання. Бо навіть висококваліфіковані працівники престижних професій в Україні в міжнародних корпораціях отримують значно меншу зарплату за аналогічну працю, ніж їхні колеги закордоном.

Поступлення в державний бюджет від відрахувань на грошові перекази українських заробітчан вже сьогодні сумарно перевищують розмір іноземних інвестицій в економіку України. Не хотілось би, щоб в майбутньому вони склали основу статтю надходжень. Бо це б означало остаточну втрату Україною  свого головного ресурсу - населення.

Ляшківці - не популісти. Ми вміємо дивитись в очі труднощам та вирішувати проблеми. Викриваючи хибні дії влади, ми пропонуємо конкретні шляхи виходу з тарифної кризи. В нас є чітка і зрозуміла для кожного програма дій, в центрі якої стоять інтереси і розвиток пересічних людей, їх благополуччя та соціальний захист.

Ми закликаємо владу встановити мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, збільшити вже у 2019 році мінімальну зарплату до 6 тис. грн та перерахувати у відповідності до неї всі пенсії. Також, на мою думку, важливо перерахувати в бік збільшення прожитковий мінімум, адже саме цей показник враховується при нарахуванні зарплат працівникам держустанов та муніципальним службовцям та пенсій. Необхідно відновити соціальну норму споживання газу не менше 2 тисяч кубометрів та попередню систему нарахування субсидій.  Держава також зобов’язана забезпечити встановлення індивідуальних газових лічильників, гарантувати «тепли кредити» для громадян, ухвалити та впровадити вже наступного року загальноукраїнську програму енергомодернізації.

З такими вимогами ми, разом з нашими прихильниками, виходимо на акцію проти нових тарифів на газ. Наша фракція на чолі з лідером партії Олегом Ляшком у парламенті продовжить відстоювати інтереси простих громадян при затвердженні державного бюджету 2019 року у Верховній раді. Відповідно, всім нашим депутатам у Львівській обласній раді, місцевих та районних радах Львівщини  дано доручення вжити заходи для максимального  соціального захисту верст населення, які потребують допомоги при формуванні бюджетів 2019 року. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ