Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Наша стратегія – окопатися й чекати, поки пропливе труп агресора, – Казарін

Завтра, 12 серпня, минає рік, відколи у Мінську було підписано так званий «Мінськ-2», або Комплекс заходів з імплементації мінських домовленостей від 5 вересня 2014 року. Більшість експертів одразу назвали документ мертвонародженим й прогнозували, що він не буде виконуватись – передовсім російською стороною.

З точки зору відомого публіциста та політолога Павла Казаріна, саме в цьому й полягає сенс «Мінська-2»: змусити Путіна знов зірвати невигідні для Росії домовленості й наразитися на ще дужчі санкції. «Час працює проти російської економіки», – зауважив експерт у коментарі «Гал-інфо». 

Публіцист висловив переконання, що Мінські угоди невигідні для Росії та грають на користь Києва.

«Якщо повністю імплементувати Мінські угоди в тому вигляді, в якому вони прописані на папері, то це означатиме, що Україна відновить контроль над кордоном, що з території «днр» і «лнр» будуть виведені всі іноземні війська і що ці території житимуть під українським прапором. Очевидно, що Росія не може піти на імплементацію Мінських угод, бо це означатиме втрату контролю над створеним нею осередком нестабільності на сході України», – зазначив Павло Казарін.

На його думку, стратегія Києва полягає у тому, щоби дотримуватися букви Мінських угод і чекати на той момент, коли Москва з власної ініціативи почне своїми руками – або руками підконтрольних їй бойовиків – зривати імплементацію Мінських угод. Одним з кроків, що провокує Москву до таких дій є, зокрема, й критиковані багатьма зміни до Конституції у частині особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, що були запропоновані президентом.

«Багато хто в Україні сприймає ці зміни фактично як зраду, як здачу цих областей бойовикам. Але насправді це близькозорий підхід. Згадаймо, що слідом за цим пунктом у Мінських угодах йдеться про те, що Москва повинна повернути Україні контроль над кордоном. Пофантазуймо, як довго протримаються в українському правовому полі режими Захарченка й Плотницького без підживлення зброєю, боєприпасами та бойовиками з боку Росії?» – поставив риторичне питання Павло Казарін.

З точки зору експерта, зрив угоди з вини Путіна стане підставою для підсилення санкцій проти Росії та надання додаткової фінансової підтримки Києву. Сьогоднішня економічна кон’юнктура така, що час працює проти російської економіки. З кожним днем низьких цін на нафту, з кожним днем продовження дії санкцій скорочується кількість доступних Кремлю ресурсів, в тому числі тих, що йдуть на дестабілізацію ситуації на сході.

Під цим кутом огляду Україна демонструє абсолютно слушну конфуціанську етику поведінки.

«Вона сидить на березі й чекає, доки повз неї пропливе труп агресора. Бо у військовий спосіб перемогти Росію Україна, ясна річ, не може – й не випадково українська армія на Донбасі не наступає, але окопується. Власне, окопатися та чекати – це саме та стратегія, яка з великою долею ймовірності здатна принести Україні перемогу у цій війні», – висловив переконання Павло Казарін.  

На його думку, якщо Росія зірве виконання Мінських угод, Україна матиме змогу порушувати питання про інші формати переговорів, залучити до обговорення США та Велику Британію, а також вимагати світ покарати Росію за невиконання своєї частини зобов’язань.

«Якщо Мінські угоди будуть зірвані з вини Росії, то м’яч буде на українському полі, й Україна зможе передавати його, куди їй заманеться. Головне питання в тому, щоби український політичний популізм, який демонструють різні гарячі і, судячи з усього, нерозумні голови, не взяв гору над політичною далекозорістю», – резюмував експерт.

Розмову вів Сергій Стуканов. 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ