Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Несправжні інтернет-магазини: як захиститися від шахраїв

Згідно з даними Департаменту кіберполіції, група шахраїв родом з Києва та Дніпра, яка була викрита правоохоронцями, від початку року змогла ошукати українців на суму понад один мільйон гривень.

Про це повідомило видання «Факти», посилаючись на прес-секретаря Департаменту кіберполіції Юлію Квітко. За інформацією слідства, злочинне угрупування займалося створенням фальшивих інтернет-магазинів, які приваблювали покупців низькими цінами. Псевдо-підприємці створили 23 фіктивних торгівельних заклади в мережі. Після замовлення товару у покупця вимагали передплату, а після здійснення грошового переказу виявлялося, що товару у наявності немає.

Всього від дій зловмисників потерпіли понад 150 співвітчизників. На місці злочину було виявлено комп’ютерну техніку з доказами незаконної діяльності, 25 банківських карток, на які здійснювалася оплата, а також частину незаконно отриманих коштів. Сайт кожного з фіктивних магазинів був виконаний на достатньо професійному рівні, містив достатню кількість інформації по товарах, а тому не викликав підозри. У зв’язку з цим для багатьох українців стає актуальним питання, як же саме можна не потрапити на гачок шахраїв. Допомогти у цьому може каталог товарів на Прайс юей.

Price.ua – це всеукраїнський майданчик, який дозволяє порівнювати ціни в інтернет-магазинах, оцінювати продавців та знайомитися з думкою інших покупців про той чи інший магазин. Він допоможе уникнути зустрічей з фіктивними продавцями, оскільки шахраї зазвичай діють короткочасно і не зацікавлені в якісному просуванні свого псевдо-магазину. Наприклад, згадана група зловмисників підтримувала роботу кожного з магазинів декілька тижнів, доки не отримувала достатньо грошей від введених в оману людей. Після цього сайт припиняв роботу, гроші з картки виводилися в готівку, а злочинці створювали новий сайт аналогічного напрямку і змісту.

За допомогою сервісу порівняння цін можна перевірити рейтинг того чи іншого магазину, дізнатися відгуки про нього, щоб знайти надійного продавця в переліку представлених на сайті. На порталі є сторінки магазинів, де вказані їх контактні реквізити, адреса, способи оплати та доставки. Тому перед тим, як зробити замовлення, покупець має змогу дізнатися, чи можна оплатити покупку при отриманні товару. Післяплата або самовивіз товару – найнадійніший захист від шахраїв, тому віддавайте перевагу продавцям, які пропонують такі варіанти покупки.

Здійснюючи покупки в інтернеті, аналізуйте також і відгуки. Читайте їх не лише на сторінках самого магазину, а й інших ресурсах, таких як price.ua або тематичні форуми. Адже продавці, що займаються створенням несправжніх відгуків для самореклами, зазвичай обмежуються лише їх публікацією в тематичному розділі на своєму сайті. Одночасний аналіз декількох джерел з враженнями клієнтів, співставлення кількості позитивної та негативної інформації в кожному з них, дозволить сформувати об’єктивну думку про магазин або товар.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ