Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Політика бюро

Гал-інфо стали відомі деталі засідання бюро Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина», яке відбулося 25 липня. Нагадаємо, що тоді прес-служба обласної організації повідомила, що участь у засіданні бюро взяв новопризначений куратор Львівської області від ВО «Батьківщина» Сергій Власенко.

На цій посаді він замінив Віктора Швеця, який, як відомо, перебуває у добрих стосунках з головою Львівської обласної організації «Батьківщина», народним депутатом Романом Іликом. Отож, для останнього неабияк важило те, яке враження складеться у Сергія Власенка. Так от, за словами джерела Гал-інфо, Сергій Власенко до закінчення бюро не досидів, а коли вже у Києві довідався, чим усе закінчилось, то виявив невдоволення. 

Кілька слів про контекст,  у рамках якого чиняться події, про котрі ми збираємось оповісти далі. 17 липня у столиці пройшло засідання політичної ради «Батьківщини». Зокрема, обговорювали перебіг вливання «Фронту змін» у «Батьківщину».  Львівську область назвали серед трьох (ще Чернівецька та Миколаївська), де об’єднання йде туго. Дісталось Роману Ілику. Відтак, постановили поміняти куратора Львівської області, а саме Віктора  Швеця на Сергія Власенка.

Також гостро постало питання, чи втримається Роман Ілик на посаді голови Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина». Одразу зазначимо, що напередодні президентських виборів (а потім і місцевих, а там трохи далі й парламентських) людина, яка стане керівником обласної об’єднаної «Батьківщини», вважай, забезпечила політичне майбутнє собі та близьким. Не кажучи про великі гроші виборчих фондів, які ця людина витрачатиме.   

Отож, засідання бюро обласної організації ВО «Батьківщина» від 25 липня – це була своєрідна відповідь Романа Ілика на критику. Він дав зрозуміти, що без бою не поступиться і що  ефемерними посадами на Турівській (у центральному апараті партії) його не спокусити.

Степан Кубів – народний депутат, екс-керівник обласного осередку «Фронту змін». Його називають одним із найголовніших конкурентів Романа Ілика у боротьбі за обласну партійну булаву. 25 липня у Львові  на бюро Роман Ілик, демонструючи своє щире ставлення до «фронтовиків»,  несподівано запропонував Степану Кубіву стати його заступником у «Батьківщині». «Данайців боюсь із дарами прибулих», – приблизно так подумав претендент, бо від пропозиції відмовився, вказавши на «екс-фронтовика» Миколу Кадикала. Його і було обрано першим заступником голови ЛОПО ВО «Батьківщина».  Водночас Степана Кубіва ввели до складу того ж таки бюро. Ввели рішенням бюро – це важливий момент, про який згодом.

Лідія Котеляк – народний депутат, член «Батьківщини» зі стажем, контролює кілька районних осередків, її називають тим третім, хто переможе, у сутичці Кубіва з Іликом. 25 липня Лідію Котеляк вивели зі складу бюро. Рішенням того ж таки бюро. «Відповідне рішення бюро ухвалило у зв’язку із тим, що на з’їзді ВО «Батьківщина» її було обрано до складу Центральної контрольно-ревізійної комісії партії. Відповідно до роз’яснень голови згаданої комісії, народного депутата України Романа Забзалюка, член згаданої комісії не може поєднувати таку посаду з членством у бюро територіальної партійної організації», – повідомила згодом прес-служба обласного партосередку.

Як повідомило джерело Гал-інфо, Лідія Котеляк має намір повернутися до складу бюро, подавши скаргу по партійній лінії. Ми звернулись до експертів. Їхній висновок однозначний. Відповідно до статуту партії ВО «Батьківщина»,  бюро не має права своїм рішення змінювати свій склад. Якщо це так, то членство у тому ж бюро Степана Кубіва – це міна сповільненої дії у його політичній кар’єрі.

Саме ці речі, як стверджує джерело, і розгнівали Сергія Власенка. Тут постає питання: чому Роман Ілик не хоче зав’язати добрі стосунки із Сергієм Власенком? Наша відповідь така: Віктор Швець має намір повернути собі Львівську область. Уявімо, що у жовтні Юлію Тимошенко відпускають на лікування до Німеччини. У її колишнього адвоката Віктора Швеця з’явиться змога обговорити з нею питання Львівської області.

Єдине застереження: Сергій Власенко також адвокат, і він міг уже встигнути із кимось налагодити приятельські взаємини.

І трохи історії. 27 лютого 2012 року головою Львівської обласної «Батьківщини» було переобрано Романа Ілика. Його кандидатуру делегати 16 обласної звітно-виборної конференції підтримали одноголосно.

Тоді після опісля голосування Роман Ілик заявив, що потреби у переобранні не було. «Напередодні конференції лунали різні думки щодо того, хто має очолити Львівську «Батьківщину». Тому вирішив, що буде чесно не прикриватись статутом партії, згідно з яким голова обирається терміном на 4 роки, а дати можливість усім партійцям відкрито, у демократичний спосіб, зробити свій вибір. За крісло не тримаюсь і маю намір працювати лише тоді, коли відчуватиму підтримку усієї команди. Для себе вважатиму це своєрідним внутрішньопартійним праймеріз. Попереду вибори, і найважливіше завдання, аби Львівська обласна «Батьківщина» залишалась такою ж монолітною командою однодумців як сьогодні. Тільки це стане запорукою нашої перемоги», – сказав Роман Ілик.

Формування об’єднаної опозиції напередодні президентських виборів – це також привід, щоб оголосити перевибори, не прикриваючись статутом партії. Однак, чи зважиться на такий сценарій цього разу Роман Ілик? Наразі він назвав інформацію про блокування вступу до “Батьківщини” партійців “Фронту змін” «абсурдною і провокативною» і звернувся до колег з “Фронту змін” та інших партій, які влились у “Батьківщину”, з проханням активізувати процес злиття на місцях. Ну й оновив склад бюро. Тобто, він веде тонку тактичну гру «і вашим і нашим», але один необережний крок, і Сергій Власенко буде наполягати на усуненні від посади Романа Ілика.

Для опозиції важливо не скотись до скандалу «а-ля Денькович», що значно її послабить напередодні президентських виборів. Розітнути партійні нариви час поки що є: 15 серпня у Києві засідатиме політична рада «Батьківщини». 

Водночас ми вирішили надати змогу головним фігурантам прокоментувати цю статтю. Подаємо коментарі в порядку надходження на електронну скриньку Гал-інфо.

Лідія Котеляк, народний депутат, член фракції ВО «Батьківщина»

Існує багато різних розмов стосовно виведення мене із складу обласного бюро та "фактичного" усунення від діяльності партійного осередку.

Хочу зазначити, що на сьогоднішній день діяльність партії регулюється імперативною роллю статуту, а не особистісними рішеннями окремих політиків.

Питання мого виведення досі відкрите та ще не вступило в дію. Існує чіткий алгоритм виведення членів бюро, а саме:  перше- це рішення конференції, друге-  подання на розляд президії партії рішення відповідного бюро, і в цьому варіанті останнє слово за президією. Тому, ще занадто рано говорити про усунення мене з бюро.

Що ж до мотивації львівського обласного бюро з посиланням на неіснуючу статтю в статуті, в якій, нібито, зазначено про несумісність поєднання членства в КРК та бюро, то вона є необгрунтованою та  неправомірною. Зазначу, що мені були надані усні роз'яснення центрального апарату, які підтверджують вищезазначене.

Також, саме голосування не було проведено за принципом відкритості. До сьогодні, я не отримала рішення бюро із поіменним переліком голосів.  А це грубе порушення статуту проводити, посуті, закрите голосування по таких важливих питаннях.

Я хочу, щоб чітко було зрозуміло, що у мене немає амбіцій скинути очільника львівської Батьківщини. В мене єдина мета, як і у всіх опозиційних діячів, щоб позиції ВО "Батьківщина" лише посилювались та відповідно зростала довіра людей до її діяльності, особливо на Львівщині.

Лише спільними зусиллями, а не внутрішньо - партійною боротьбою, ми зможемо подолати провладний правлячий режим.

Степан Кубів, народний депутат за списком ВО «Батьківщина»

Об'єднання трьох великих політичних партій відбувається вперше за роки незалежності України. Цей складний процес, який розпочали ВО "Батьківщина", ПРП і "Фронт Змін", проходить прозоро і публічно та є свідченням розвитку демократичних процесів у державі.

Лідери партій пішли непростим шляхом - шляхом жертовності власних амбіцій, забувши про давні суперечки на політичній ниві, обравши дорогу до формування нового політичного майбутнього держави. Ми розпочали усе з чистого аркуша, де найвищими цінностями є Бог, людина та Україна.

Наше об'єднання почалось із випробування парламентськими виборами минулого року. І ми на Львівщині, як і в цілому в Україні, успішно склали цей іспит.

На даному етапі тривають дискусії на місцях. Незаперечним є присутність людського фактору у процесі об'єднання. Але ті керівники місцевих організацій, які ставлять на першу сходинку власний зиск, а не майбутнє єдиної партії та України, не мають шансів на політичну кар'єру. Уже найближчим часом будуть розставлені усі крапки.

На сьогодні більше 520 колишніх членів "Фронту Змін" Львівщини написали заяви на вступ у партію, зареєстровано 432 заяви, прийнято у лави ВО "Батьківщина" 355 людину.

Прикладом вдалого початку об'єднання в області є депутатська фракція у Львівській обласній раді, яка уже через два дні після розпорядження бюро партії змінила назву, а незабаром обрала головою колишнього члена "Фронту Змін" Миколу Кадикала, а одним із заступників депутата-мажоритарника від "Батьківщини" Івана Стецьковича. За прикладом фракції ЛОР пішли депутати міської ради, Жовківської, Дублянської, Рава-Руської, Стрийської, Трускавецької, Старосамбірської, Бродівської, Яворівської рад. В інших районах депутати очікують найближчих сесій, на яких буде оголошено про злиття фракцій.

Я скептично відношусь до надуманих версій подальшого розвитку подій в процесі об'єднання. Як керівник штабу на парламентських виборах на Львівщині з впевненістю можу сказати, що з того часу ми разом політично виросли та зміцніли, консолідували ефективний кадровий резерв. Це зразок мудрості, єдності і майбутньої перемоги.

Роман Ілик, народний депутат, голова Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина»

Появу такої інформації розцінюю як чергову провокацію. «Джерела», які поширюють подібні чутки, однозначно чітко працюють на технологів з Банкової, які переслідують єдину мету – посіяти розбрат в опозиції, створити видимість якихось конфліктів, розколів та скандалів. Недаремно вже вкотре у подібних статтях згадується прізвище відомої тушки на Львівщині, яка отримала мільйони за те, аби свого часу паплюжити “Батьківщину”.

Якщо ж повернутись із площини чуток до реальності, то говорю про те, що у Львівській області, згідно з усіма рекомендаціями та директивами Політичної ради ВО “Батьківщина” відбувається об’єднавчий процес. Практично у режимі нон-стоп засідають бюро партійних організацій різних рівнів, на яких “Батьківщина” поповнюється новими членами з числа екс-партійців “Фронту змін”, ПРП та інших партій, що влились до політичної сили Юлії Тимошенко. На жаль, не так багато заяв на вступ у “Батьківщину” надходить, як би хотілось. Можливо, через період літніх відпусток. Можливо, когось лякає жорстка опозиційність партії, лідер якої у в’язниці. Тому ще раз, користуючись нагодою, звертаюсь до наших колег – страх не повинен переважати. Робіть впевнено свій вибір. Ми сьогодні – єдина команда, і наше головне завдання – працювати на перемогу опозиційного кандидата на президентських виборах. Переконаний, що цим кандидатом буде саме Юлія Тимошенко.

Що ж стосується керівництва обласною організацією, можу вкотре публічно заявити – посада для мене не самоціль. Головою Львівської “Батьківщини” мене було обрано у 2010 році, коли деякі “опозиціонери” просто тікали з партії. Були допити у прокуратурі, спроби порушити надумані кримінальні справи, солідарне голодування на підтримку Юлії Тимошенко. Свою опозиційність та відданість “Батьківщині” та її лідеру довів не раз конкретними справами, і діятиму так і надалі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ