Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Праймеріз як двосічний меч: можна порізатись

Опозиційні партії підготували попередні списки кандидатів-мажоритарників у Львівській області. І начебто на один округ припадає 3-4 претенденти. Наступний крок - визначення єдиного кандидата. Запропоновано метод такого вибору - праймеріз. Гал-інфо поцікавилося думкою експертів та політиків з цього приводу.

Варто зазначити, що політологи досить скептично оцінюють можливості справедливого визначення списку єдиних кандидатів шляхом праймерізу, а от в КОДі вважають, що це досить реалістично.

До будь-яких об’єднань політолог Юрій Шведа ставиться досить скептично, адже вважає, що це заперечує саму суть виборчого процесу: «Вибори призначені для того, щоб людина могла вибрати, яку політичну силу вона підтримує, натомість їй хочуть запропонувати єдиного кандидата, який, можливо, не є представником тієї партії, якій ця людина симпатизує».

Окрім того, він додав, що КОД не має планів на майбутнє: «Тактичний характер цього об’єднання – це перемога на виборах. Однак опозиціонери так і не озвучили подальші стратегічні плани. Це може повторити історію помаранчевої команди, коли після тактичного кроку - перемоги на виборах - вони пересварилися за посади».

«Технічно складно всіх об’єднати, адже політика – це конкурентна боротьба, де виживає найсильніший», - зазначив експерт.

Юрій Шведа додав: найрейтинговіші партії усвідомлюють, що коли теперішні домовленості реалізуються, то вони протягнуть на собі до парламенту ті партії, які самостійно не мають жодних шансів потрапити туди. Як тоді бути  з тою ж таки політичною конкуренцією?

Попри все, за його словами, гіпотетично є шанс погодження єдиного кандидата від опозиції. Однак не зрозуміло, за яким принципом його обиратимуть. Ідею праймерізу політолого розкритикував.

«Праймеріз – це чергова пропагандистська фішка. Насправді він закінчиться черговими домовленостями між партійними лідерами, коли більш потужні політичні сили протягнуть своїх кандидатів. Від цього виграють чинні політики. Ця система відсікає нових політиків», - зазначив Юрій Шведа.

За його словами, алгоритм виборчої кампанії буде простим – стінка на стінку.

«Виборцю треба буде визначитись, або за тих, або ж за інших, і вибору як такого не буде. Хіба виборець просто відмовиться від голосування», - додав Юрій Шведа.

Політолог вважає, що це заважатиме суспільному розвитку. І взагалі опозиційні домовленості він оцінює скептично.

Виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України», політолог Оксана Дащаківська теж вважає, що метод визначення єдиного опозиційного кандидата, який пропонують у КОДі, важко назвати праймерізом.

На думку політолога, слабке місце праймерізу як способу визначення єдиного опозиційного кандидата на мажоритарному окрузі полягає у тому, хто буде висувати кандидатури.

«Коли політик приймає рішення йти на вибори, то він усвідомлює всю вагу цього рішення. Рішення є усвідомленим, адже він також розуміє свій обов’язок та відповідальність», - пояснює Оксана Дащаківська.

Вона також додала, що коли той чи інший політик приймає рішення про об’єднання, то це теж його особиста справа, однак в даному випадку все значно складніше.

«Праймеріз, яким пропонується визначити список єдиних опозиційних кандидатів, – це ефективний спосіб, бо дає добрий старт на вибори. Адже самі виборці визначають людину, яку готові підтримати під час голосування. До того ж це об’єктивний спосіб визначення рівня підтримки кандидата та додатковий піар», – пояснив політолог зміст праймерізу.

Однак праймеріз ефективний, якщо його проводять в межах партії, натомість коли б процедуру намагаються провести у середині об’єднання різних політичних сил – це нівелює саму суть процесу. В такому випадку, зазначила Оксана Дащаківська, це буде вже не праймеріз, а внутрішнє голосування КОДу.

Політолог додала, що їй складно уявити, як можна провести праймеріз в середині такого об’єднання, як Комітет опору диктатурі.

«У такому випадку завжди будуть невдоволені, і КОД може розсипатись», - вважає експерт.

Вона наполягає на тому, що питати треба не в учасників об’єднання, а у виборців, адже це єдиний об’єктивний спосіб визначитися з єдиним кандидатом.

Чимало загроз у цьому вбачає й політолог Володимир Цибулько. За його словами, ідея єдиного кандидату від КОД містить у собі дуже багато суперечностей, адже ще й досі опозиційні партії не визначились із тим, як будуть вести партійні кампанії у мажоритарних округах.

За його словами, виборцю не зрозуміло, чому, до прикладу, підтримуючи одну політичну силу, він повинен голосувати за кандидата-мажоритарника, який представляє іншу політичну силу.

«Технологія визначення єдиного кандидата шляхом проведення праймерізу в середині КОДу суперечить природі змагання та вводить в оману виборця. Учасники об’єднання мислять так, наче це ринок, де можна скластися і купити річ для себе», - пояснив політолог.

За його словами, основна конфліктність – це списки партій: «При здачі округу єдиному кандидату неминуче програє партія, яка до цього проводила там активну роботу, а її кандидат не пішов по округу. Інтереси однієї людини тут поставлять вище інтересів команди, яка постійно активно працювала в окрузі».

Ще однією небезпекою політолог вважає банальні політичні домовленості лідерів партій.

«Може закінчитися тим, що єдині кандидати-парашутисти будуть надіслані із Києва на місця вищим партійним керівництвом», – сказав Володимир Цибулько.

Президент Суспільно-гуманітарного консорціуму «Генеза», політолог Любомир Скочиляс вважає, що праймеріз – досить прогресивний спосіб визначення кандидатів для участі у виборах за умови, що ця процедура буде проведена об’єктивно.

«Але з іншого боку, як засвідчує українська практика, при технічному проведенні процедури праймерізу в об’єднанні опозиційних сил в підсумку буде дуже багато зауважень та запитань -  як від самих політичних сил, учасників об’єднання, так і з боку незалежних експертів. Це, скоріш за все, призведе до поглиблення суперечностей в опозиційному середовищі, аніж до консолідації опозиціонерів», - вважає політолог.

За його словами, з праймерізом чи без нього відрізання виборців від вибору все одно відбудеться. Однак розпаду КОДу політолог не прогнозує.

«Якщо КОД не розпадеться, то на загальний розгляд буде винесена публічна дискусія і звинувачення один одного, а це у будь-якому випадку не додасть опозиціонерам балів напередодні виборів», – вважає Любомир Скочиляс.

«Якою б не була технологія праймерізу, головне, щоб її затвердили політичні опозиційні сили та КОД», - зазначив координатор робочої групи з організації проведення паймеріз в середовищі опозиції на Львівщині Ярослав Рущишин.

За його словами, робоча група напрацювала технологію і по кроках її розписала. Тепер політичні сили взяли напрацьовану пропозицію на розгляд.

«Щойно її погодять політичні сили та затвердять на засіданні КОД, можна буде працювати над цим далі, щоб прописати всі необхідні процедури ще до того, як стануть достеменно відомі прізвища ймовірних кандидатів. Тобто спершу треба домовитися, а вже потім говорити про конкретних людей, щоб в подальшому до правдивості результатів не виникало питань», - зазначив Ростислав Рущишин.

За його словами, КОД розглядатиме пропозицію робочої групи у вівторок 7 лютого.

Якщо опозиціонери погодять усі пропозиції, то наступним кроком стане проведення роз’яснювальної роботи через ЗМІ, щоб виборці розуміли, як саме обиратиметься єдиний кандидат від опозиції.

Можливих тріщин у КОДі Ростислав Рущишин прогнозувати не береться, лише додав: «Як правило, перед розстрілом об’єднуються».

«Загалом я можу оцінити роботу КОДу досить позитивно, але не слід забувати, що ще не було втручання з боку влади та з боку штучно створеної опозиції, яка неодмінно з’явиться», - вважає він.

«Основою для формування списку повинні стати соціологічні дослідження, рівень довіри до кандидата в його окрузі та перелік тих справ, які він уже стиг зробити для громади», - переконаний голова Львівської крайової організації Української партії Олег Канівець.

Якщо опозицію і кандидатів від неї признатимуть на Банковій, то і виборів, як таких, не потрібно.

«Більшість опозиція у наступному парламенті сформує лише тоді, коли вона уникне внутрішньої конкуренції та дасть дорогу справді потужним та авторитетним кандидатам. А сьогодні є всі підстави вважати, що в 80% мажоритарних округів переможуть кандидати від опозиції, якщо це буде їх консолідована позиція», - підсумував Канівець.

Тому, за його словами,  Українська партія висловила підтримку позиції «Батьківщини» та «УДАРу» що проведення внутріпартійних та внутріопозиційних праймеріз.

Воднораз депутат Львівської обласної ради Олександр Старовой в коментарі Гал-інфо зазначив: «Вважаємо, що технологія визначення єдиного кандидата через праймеріз – це найбільш справедливо».

Довідка.

Праймеріз – попередні вибори,тип голосування, в котрому обирається один кандидат від партії. Зміст «праймеріз» полягає в тому, щоб кандидати від однієї партії не відбирали один в одного голоси на основних виборах, оскільки їх електорат як правило близький. Час від часу ті, хто програє на праймеріз, все ж таки вирішують взяти участь у виборах, але як незалежні кандидати, без підтримки партії. Праймеріз особливо часто використовується в США.

Фото - 20minut.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ