Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Секретар Львівської міськради буде справжньою несподіванкою

У Львові чинний міський голова Андрій Садовий та свободівець Руслан Кошулинський готуються до другого туру виборів, а от новообрані депутати хоч ще й не збиралися на свій перший дзвоник, однак після оголошенням офіційних результатів виборів почали політичні переговори і торги.
фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

Предметом торгів, як це завжди буває після виборів, стало крісло секретаря Львівської міської ради та голів ключових комісій.

Зрозуміло, що ВО «Свобода» та «Самопоміч» дещо зайняті політичними дискусіями та перепалками в рамках проведення другого туру виборів, але решта політичних сил вже почали активне обговорення можливості створення ситуативних чи постійних союзів.

Наразі головна інтрига – посада секретаря Львівської міського ради. Звісно ж, питання обрання міського голови Львова гальмує процес домовленостей, але він таки триває

«Самопоміч», яка отримала за підсумками голосування 24 депутатські мандати, у цей час не надто йде на контакт з іншими, адже остаточний розклад - перемога чи поразка нині чинного міського голови Львова і лідера партії Андрія Садового - невідомий. У випадку поразки партія може влаштувати повну обструкцію меру від ВО «Свободи». У випадку перемоги Андрію Садовому не потрібно буде торгуватися з кимось взагалі, адже уся влада у місті зосередиться в його руках. 

Зокрема. Андрій Садовий може спокій призначити свого секретаря ради, адже, маючи 24 депутати і додавши до них голоси Української галицької партії (4 депутати), яку називають «ручною» партією Садового, можна дозбирати кілька голосів від інших фракцій та запропонувати на цю посаду, наприклад, Романа Федишина. Саме його Андрій Садовий вже пропонував на посаду секретаря ради, але депутати минулої каденції не підтримали кандидатуру Федишина.

Стосовно ВО «Свобода», яка після виборів 2010 року впевнено претендувала на посаду секретаря Львівської міської ради, то вона навряд чи зі своїми 8 депутатами тепер може претендувати на щось. Нагадаємо, що після виборів у 2010 році секретарем ради став Василь Павлюк, а «Свобода» завела у Львівську міську раду найбільшу фракцію – 55 депутатів із 90.

Незважаючи на те, що ситуація з політичною розкладкою в депутатському корпусі категорично різко змінилася свободівці теж не надто активно вступають в переговорний процес, адже сподіваються і вірять у перемогу свого кандидата в другому турі виборів міського голови Львова.

Категорично інша ситуація для «БПП «Солідарність». Як стало відомо Гал-інфо з надійних поінформованих джерел, хай які забаганки мають інші фракції, але саме кандидат від «Солідарності» найімовірніше і стане секретарем Львівської міської ради.

Інтрига полягає у тому, що таких кандидатів у «БПП «Солідарність» є два. Перший – це досвідчений депутат Львівської міської ради Петро Адамик, якого готові підтримати, зрештою, і депутати інших фракцій. Другий – бізнесмен з Винник Григорій Козловський, власник «Королівської пивоварні».

З джерел Гал-інфо стало відомо, що «Солідарність» більше схиляється до кандидатури другого, адже Козловський, який балотувався на окрузі у Винниках, став найрейтинговішим кандидатом від БПП за підсумками виборів до міської ради Львова. Деякі новообрані депутати вже тепер зазначають, що не впевнені чи підтримуватимуть його кандидатуру, навіть незважаючи на домовленості. Про те у Львові всім відомо, що Григорій Козловський вміє переконувати.

Стосовно «Громадянської позиції», яка завела до Львівської міськради 7 депутатів та ГР «Народний контроль», який матиме 6 депутатів, то вони ймовірно на цю посаду не претендуватимуть. Однак «Народний контроль» не виключено, що претендуватиме на одну із ключових комісій – бюджетну. У випадку співпраці цих двох фракцій їм, можливо, вдасться створити противагу владі у Львівській міській раді.

Наразі головною картою у Львівській міській раді є фракція УКРОП, яка навряд чи вступатиме в союз із «Свободою», але голоси якої можуть стати вирішальними для «Солідарності» чи «Самопомочі» в процесі голосування за секретаря ради.

Зрештою, за словами джерела, після другого туру виборів апетити у Львівській міській раді можуть кардинально змінитися.

Нагадаємо, що другий тур виборів міського голови Львова має відбутися 15 листопада.

Чит. також: «Персональний склад Львівської міської ради - дані Львівської міської виборчої комісії»

Нагадаємо також, що Львівська міська рада тепер складається із 64 депутатів. За підсумками виборів, до неї увійшло сім партій: «Самопоміч» (24 депутати), «БПП «Солідарність» (10 депутатів), ВО «Свобода» (8 депутатів), «Громадянська позиція» (7 депутатів), ГР «Народний контроль» (6 депутатів), УКРОП (5 депутатів), «Українська галицька партія» (4 депутати).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ