Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Таємниці банкрутства «Укргазпромбанку»

Причини «падіння» цієї фінансової установи повинні найретельнішим чином розслідувати правоохоронні органи. Такий основний висновок напрошується за результатами журналістського розслідування про банкрутство ПАТ«Укргазпромбанк».

      Коли  із займаної посади «втік» голова правління банку Ігор Грицак

Зібрані факти свідчать про те, що фінустанову доводили до банкрутства умисно. Найбільш переконливо це підтверджують матеріали інспекційної перевірки «Укргазпромбанку» у вересні – жовтні 2014 року, що була проведена фахівцями Національного банку України. Її результати частково викладені в постанові Окружного адміністративного суду Києва від 14.03.2016р. (у справі за позовом ТОВ «Торговий дім «Санко» до НБУ), що міститься в базі   Єдиного державного реєстру судових рішень.

Ідеться про перевірку, під час якої в роботі «Укргазпромбанку» було виявлено численні недоліки і порушення.  У їх числі – незадовільна робота менеджменту, здійснення ризикових кредитних операцій на фоні високої питомої ваги та обсягу коштів, залучених від фізосіб, стрімке зростання проблемних боргів. Фактично фахівці НБУ встановили, що «Укргазпромбанк» доводять до «падіння» умисно, і  що він вже перебуває на межі банкрутства.

Вельми показовим фактом є те, що в кінці 2014 року (невдовзі після інспекційної перевірки) заяву про звільнення із займаної посади за власним бажанням пише голова правління «Укргазпромбанку» Ігор Грицак, який  це крісло (спочатку як «виконуючий обов’язки») посів ще в 2008 році.

Цікавим є і те, куди саме Ігор Грицак пішов працювати, звільнившись із фінустанови (після того, як  «Укргазпромбанк» за його керівництва опинився на межі банкрутства). Як виявилось, у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб – провідним професіоналом з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків…

                       Шахрайська оборудка ціною 1,425 млн. доларів  США

У публікації «Як дерибанили «Укргазпромбанк» «Гал-інфо» в деталях розповідало про «війну» фінустанови із ВАТ «Авіакомпанія» «Буковина», яка останні півтора року ухиляється від сплати доволі солідного кредиту.

За даним фактом (після звернення банку до Генеральної прокуратури України) Дніпровським РУ ГУ МВС України в Києві було відкрито кримінальне провадження №120151000418037 – за ч. 2 ст. 190 КК України (шахрайство за попередньою змовою групою осіб).

Стисло ця історія виглядає таким чином. Авіакомпанія заборгувала банку кошти за кредитним договором в сумі 2,780 млн. дол. США. В березні 2015 року (перед самим банкрутством) банк отримав від авіакомпанії письмове повідомлення від  про заміну кредитора (дізнався про «нового» кредитора – страхову  компанію «Укргазпромполіс», з якою авіакомпанія «Буковина» уклала договори  поступки прав вимоги на депозитних рахунках).

Згідно із цими договорами, авіакомпанія  отримала майнові права вимоги грошових коштів страхової компанії, що були на депозитних рахунках «Укргазпромбанку». Після чого скерувала на адресу банку «заяву про зарахування в односторонньому порядку зустрічних однорідних вимог на загальну суму 1,425 млн. доларів  США».

На «хлопський розум» це виглядало так: авіакомпанія віддавала банку кошти на депозитних рахунках страхової  компанії, а банк в свою чергу мав би погодитися не стягувати з авіакомпанії  частину боргу за кредитом (що еквівалентна сумі, яку буде забрано з депозитних рахунків).

«Укргазпромбанк» на такий варіант не погодився. Було зроблено заяву, що авіакомпанія «Буковина» разом із страховою компанією  «Укргазпромполіс» навмисне намагалися вивести кошти із проблемної фінустанови. Після чого банк подав до авіакомпанії позов в суд про стягнення «повної» заборгованості – в сумі 2,780 млн. дол. США.

Однак суди «Укргазпромбанк» програв. В авіакомпанії «Буковина» вдалося відсудити лише 1,354 млн. дол. США. Натомість зобов’язання авіакомпанії перед банком по кредиту в сумі 1,425 млн. дол. США, згідно з рішеннями судів, було визнано припиненими.

А тепер найцікавіше. Як вдалося з’ясувати під час журналістського розслідування, наприкінці березня 2015 року (за кілька тижнів до визнання «Укргазпромбанку» неплатоспроможним) кошти, які страхова компанія  «Укргазпромполіс» тримала у фінустанові на депозитних рахунках та права на які перешли до авіакомпанії «Буковина», з даних рахунків «щезли»…  Після закінчення строку дії депозитних договорів банк перерахував їх на рахунки страхової компанії  «Укргазпромполіс». Результат цієї оборудки, яка залишилася поза увагою правоохоронних органів, зухвале заволодіння коштами банку   в сумі 1,425 млн. дол. США.

Зазначу, що у цей же період із числа «власників істотної участі в банку» зник колишній гендиректор компанії «Укргазвидобування» Ілля Рибчич  та його рідня: дочка Яніна Сухина, яка є кінцевим бенефіціарним власником ПАТ «СК» «Укргазпромполіс»,  зять Ігор Сухина, який є керівником зазначеної страхової компанії,  та онук Ярослав Сухина.  Замість них почали фігурувати прізвища 10 інших акціонерів.

К.В.

Фото - newsoboz.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ