Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Це спекуляція на смертях Героїв, – Чаплінський про громадський простір на Сихові

Учора, 3 жовтня, на Губернаторських валах поблизу вул. М. Кривоноса розпочалось будівництво Меморіалу пам'яті Героїв Небесної Сотні.
Начальник управління архітектури й урбаністики ЛМР Юліан Чаплінський.

То чи можна зробити висновок, що міська рада Львова проігнорувала звернення Львівської обласної ради щодо спорудження такого пам'ятника  перед кінопалацом Довженка?

Гал-інфо звернулось до начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський, аби дізнатись, що насправді буде на Сихові перед кінотеатром: громадський простір з місцем для розваг та відпочинку чи меморіал-пам’ятник Героям Небесної Сотні.

Як відомо, на початку березня управління архітектури й урбаністики Львівської міської ради оголосило Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію облаштування громадського простору на Сихові.

До 30 березня тривала реєстрація, до 16 квітня учасники подавали конкурсні проекти, після чого 27 квітня журі підвело підсумки та обрало переможця – творчий колектив зі Львова у складі Маркіяна Максимюка, Наталі Мисак, Ігоря Максимюка, Володимира Палія, Соломії Галайко та Юрія Максимюка.

Тоді, 2 травня, під час оголошення переможця декілька активістів обурились і заявили, що вони пропонували встановити перед кінопалацом пам’ятник Героям Небесної Сотні. Для цього, за словами активістів, вони провели обговорення проектів і зібрали підписи мешканців на підтримку будівництва пам’ятника, але міська влада блокує ідею.

Стало відомо, як облаштують громадський простір на Сихові. Фото

Згодом, 8 травня, на комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради порушили питання реконструкції громадського простору на Сихові. І у підсумку вирішили будувати пам'ятник Героям Небесної Сотні перед кінотеатром ім. О. Довженка.

Львівська обласна рада пропонує побудувати пам'ятник Героям Небесної Сотні перед кінотеатром Довженка

Відповідно до цього ЛОР було прийняте рішення звернутись до Львівської міської ради про узгодження місця встановлення монументу Героям Небесної Сотні у місті Львові, на проспекті Червоної Калини у сквері біля кінотеатру ім. О. Довженка, відведення земельної ділянки під будівництво та співфінансування спорудження даного об'єкту.

Гал-інфо звернулось до начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський, аби дізнатись, що насправді буде на Сихові перед кінотеатром: громадський простір з місцем для розваг та відпочинку чи пам’ятник Героям.

«Львівська ОДА немає компетенції робити такі речі. Так, вони проголосували, але це була політично-маніфестальна ухвала, яка не зобов’язує місто щось робити. До того ж, проти волі львів’ян.

80% опитаних сихівчан виступає проти пам'ятника на площі перед кінотеатром Довженка

Як відомо, ми робили опитування серед сихівчан, проводили обговорення та воркшопи. Тоді 80% опитаних виступили проти будівництва пам'ятника на честь Героїв Небесної Сотні на площі перед кінотеатром Довженка. Ми це врахували, тому з початку жовтня розпочали спорудження Меморіалу в середмісті поблизу вул. М. Кривоноса.

У Львові залили бетон під Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні

Тож, ані містобудівельна рада, ані консультативна рада, ані депутати серйозно не віднеслись до голосування обласної ради і просто проігнорували це рішення. На мою думку, варто розмежовувати дві функції громадського простору: світську – площа перед палацом Довженка та сакральну – це територія довкола церкви, де розташований парк Івана Павла ІІ.

Проблема у тому, що є група радикально налаштованих громадян, які не отримали згоди в Львівській міській раді, тому пішли шукати підтримки  до Олега Михайловича Синютки, де й знайшли її. Бачимо дуже багато спроб губернатора показати, який він господар у місті.

Шкода, що є такі українці, які без осуду сумління можуть спекулювати на смертях наших Героїв. Просто роблять політику, намагаючись заробити собі бали до виборів. Я цього не розумію, тому і не підтримую.

Зараз архітектори, які виграли  конкурс на облаштування громадського простору перед кінопалацом Довженка, готують кошторис на свої послуги. Після чого цей документ має перевірити фінансовий аудит. І тільки після того ми зможемо укласти з ними договір. Сподіваюсь, що вже з наступного року розпочнеться будівництво і незабаром львів’янин гулятимуть по новому сучасному громадському простору», – наголосив Юліан Чаплінський.

Гал-інфо і надалі слідкуватиме за розвитками подій довкола облаштування громадського простору на Сихові перед кінопалацом ім. О. Довженка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ