Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Чи є ліки від епідемії гендерного насильства?

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/6
«Ми запитали наших колег з Канади: «Як вам вдалось об’єднати всі зусилля у боротьбі з домашнім насильством?». На що вони відповіли: «Ми зрозуміли, що насильство стало епідемією. Ми побачили, що ця недуга може наздогнати кожного».

Про це сьогодні, 27 листопада у коментарі для Гал-інфо розповіла голова ГО “Центр “Жіночі перспективи” Любов Максимович в рамках міжнародної кампанія “16 днів протидії ґендерному насильству”.

Цьогоріч міжнародна акція проводиться з 24 листопада  по 10 грудня під гаслом «Разом ми можемо подолати гендерно-зумовлене насильство в освіті!», однак у різних країнах також привертається увага до інших видів насильства та пов’язаних з ним проблем із захистом жінок.

Також Любов Максимович розповіла про основні заходи, які вони  ще проведуть у Львівській області. «Цьогорічна акція має помаранчевий колір, яким у Львові підсвічується Оперний театр і будівля ЛОДА. Так ми намагаємось привернути увагу мешканців до проблем насильства щодо жінок. Планує впродовж цих 16 днів провести круглі столи, тренінги для учнів шкіл, професійно-технічних закладів та безліч інших акцій як у Львові так й в області. Наприклад,  8 грудня о 16.00 в кінотеатрі ім. О. Довженка відбудеться показ вистави «Метелики вільні». Після чого плануємо провести обговорення проблеми насильства та гендерної нерівності. Детальний план заходів можна знайти на нашому сайті».

Заступник голови ГО “Центр “Жіночі перспективи”, психолог Марта Чумало зазначає, що, на жаль, жінки-жертви часто залишаються один на один з кривдником. «Потерпілі нам розповідають, що вони спершу намагаються якимось чином опиратись, кричати, звертатись за допомогою до сусідів. Але в результаті, коли після стуку у двері їм ніхто не відчиняє, руки просто опускаються.  Тому на підтримку цих жінок, ми закликаємо кожного одягнути помаранчеву стрічку, рукавички, шапку чи будь-яку іншу річ оранжевого кольор на знак підтримки нашої кампанії. Таким чином людина зможе показати, що вона знає про проблема насильства і співчуває жертвам цього злочину».

За даними ГУ НПУ у Львівській області з початку 2017 року станом листопад було зафіксовано 3747 звернень з приводу домашнього насильства. Про це 27 листопада повідомила старша інспекторка з особливих доручень управління зі забезпечення прав людини ГУ НПУ у Львівській області Оксана Санагурська  у коментарі для Гал-інфо.

Зокрема, Оксана Санагурська зауважила, що близько 97% з цих звернень подали жінки. У майже 80% випадків свідками домашнього насильства були діти, які зазнають значної психологічної травми. Окрім того, у понад 60% випадків діти безпосередньо потерпають від побоїв та знущань зі сторони батька чи інших членів сім’ї.

Цьогоріч на Львівщині зафіксували майже 4 тис. випадків домашнього насильства

На думку адвоката ГО “Центр “Жіночі перспективи” Галина Федькович жінок, а особливо дітей може захистити держава у разі ратифікації Стамбульської конвенції. Але жінка каже, що в Україні цей процес гальмують. «До 2016 року було розроблено законопроекти, які необхідні для приведення законодавства у відповідність та ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок, домашньому насильству та боротьбі з цими явищами. Цей документ називається Стамбульська конвенція, яку Україна підписала ще у 2011 році..

Проте, 17 листопада 2016 року Верховна Рада України провалила ратифікацію,  а голосування відбулось у першому читанні за умови, що з документа буде вилучено слово «гендер». Впродовж 2017 року до другого читання було підготовлено тільки проект закону про внесення змін до деяких законів, а сам Проект закону був недоопрацьованим».

Куди звертаись, якщо ви стали жертвою насильства?

Державні органита останови, які надають допомогу потерпілим від насильства у сім'ї:

1. Органи Національної поліції (тел. 102).

2. Служба у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації (м. Львів, вул. Валова, 31. Звертатись за тел. (032)-235-44-56).

3. Відділ у справах дітей Львівської міської ради (пл. Ринок, 1. Звертатись за тел. (032)-272-10-40).

4.Львівський міський центр соціальних служб для сімей, дітей та молоді (м. Львів, вул. Мєндєлєєва, 8. Звертатись за телефоном (032)-244-55-52).

5. Національна гаряча лінія з питань запобігання насильству та захисту прав дітей (безкоштовно) - 0-800-500-335.

Довідка.

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Ось і в Шаргородському районі дана акція стартувала 25 листопада в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок.

Основні завдання акції:

  • привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;
  • - активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення домашнього насильства;
  •  - проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім'ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства;
  • - формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюютьсимволічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

1 грудня - Всесвітній  день боротьби зі СНІДом

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством

3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями

5 грудня - Міжнародний день волонтера

6 грудня - Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією

10 грудня - Міжнародний день прав людини

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ