Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Україна в десятці країн із найменшим показником вакцинованих

Цього тижня в Україні та світі розпочався «Тиждень імунізації» під гаслом "Вакцини приносять результат", відтак медики Львівщини закликають батьків вакцинувати їхніх дітей.

Лариса Костюченко, професор кафедри імунології ЛНМУ ім. Д.Галицького, головний позаштатний імунолог ДОЗ ЛОДА, розповіла, що Україна входить у 10 країн світу, де найгірші показники вакцинованих людей.

«Україна стоїть поруч із такими країнами як Індія, Індонезія, Пакистан, Конго, Нігерія. 

В Україні є вакцини проти 10 інфекцій, які входить до календаря щеплень:  це проти туберкульозу, гепатиту В, дифтерії, правцю, кашлюка, кору, краснухи, поліомієліту та хіб-інфекції (гемофільної інфекції). А це дає нам можливість захистити своїх дітей від важких захворювань шляхом вакцинування", - зазначила Лариса Костюченко.

На Львівщині зафіксовано 11 випадків підозри на кір

За її словами, в Україні є такі регіони, де відсоток вакцинових людей становить 19-40 %, а це дуже низький показник.

"Якщо вакцинованих буде близько 95% , тоді хворобу буде майже неможливо поширити.  У розвинених країнах цей відсоток становить вище 90%, а коли є 80% - це вже небезпечно», - розповіла Любомира Кутневич, начальник відділу материнства і дитинства ДОЗ ЛОДА.

Також вона повідомила, що зараз в Україні немає жодних проблем із закупівлею вакцин, є тільки проблема непоінформованості батьків, до яких наслідків може призвести уникнення вакцинації.

«На жаль, ці захворювання не тільки можуть призвести до інвалідності дитини, а й до смерті. Отже, ми вкотре закликаємо батьків вакцинувати дітей», - наголосила Любомира Кутневич.

Впродовж останніх років на Львівщині через відмови батьків проти вакцинації, кількість захворювань на кашлюк зросла у 5 разів.

Довідково:

Гепатит В

Захворювання викликає вірус, який вражає печінку. Тривале перебування вірусу в клітинах печінки може спровокувати розвиток цирозу і раку печінки. Цироз і рак печінки призводять до смерті. Зараження відбувається при контакті з кров’ю чи іншими рідинами інфікованої людини.

Вірусом можна заразитися при контакті з інфікованими медичними інструментами, у побуті (зубна щітка, залізний гребінець, ножиці, якими користувалася інфікована людина). Відомі випадки зараження дітей вірусом гепатиту В після уколу використаним наркоманами шприцом, яким дитина поранилась у пісочниці. Вакцинація є найефективнішим засобом попередження цього захворювання. В результаті повного курсу вакцинації виробляється довічний імунітет.

Туберкульоз

Для немовлят захист від туберкульозу дуже важливий, оскільки у ви- падку зараження туберкульозом у перший рік життя існує високий ризик захворіти на туберкульозний менінгіт, який вражає мозкові оболонки. В цьому ви- падку туберкульоз особливо тяжко піддається лікуванню і часто має летальні наслідки. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом (від хворої людини до здорової при чханні, кашлі).

Вакцинація від туберкульозу не захищає на все життя. Результати досліджень показали, що діти, яким не робили щеплень, захворюють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, хто своєчасно отримав щеплення. Імунітет зберігається впродовж 7–10 років. Повторна вакцинація (ревакцинація) дорослих не проводиться, оскільки ефективність її не доведено.

Дифтерія

В основному, дифтерія проявляється у вигляді ангіни, під час якої у горлі утворюються плівки, що іноді утруднюють дихання. Токсин, який виробляє дифтерійна бактерія, потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце (викликаючи міокардит), нервову систему, нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20% хворих помирають. Передається повітряно-крапельним шляхом. Вакцинація проти дифтерії є дуже ефективною, попереджає розвиток захворювання та ускладнення. Для підтримки імунітету проти дифтерії необхідне повторне введення вакцини за схемою згідно з календарем щеплень (дорослі ревакцинуються раз на 10 років).

Кашлюк

Захворювання характеризується запаленням дихальних шляхів і супроводжується нападами спазматичного кашлю, який порушує дихання — аж до його зупинки. Передається повітряно-крапельним шляхом. Кашлюком хворіють у будь-якому віці, але у дітей першого року життя це захворювання протікає вкрай тяжко, викликає такі ускладнення, як пневмо- нія, ушкодження головного мозку, може призвести до смерті.

Вакцинація попереджає тяжкі прояви захворювання і ускладнення. Сформований в результаті повного курсу вакцинації імунітет проти кашлюка зберігається впродовж 5–7 років.

Правець 

Захворювання викликає бактерія, яка виробляє токсин, що вражає нервову систему. Проявляється сильними судомами, що іноді можуть призвести до переломів кісток. Хвора людина відчуває сильні болі.

При тяжких формах правця смертність сягає понад 50%. Передається при потраплянні забрудненого ґрунту до рани, через заражені предмети (цвях у землі). Вакцинація проти правця є дуже ефективною і попереджає розвиток захворювання. Для підтримки імунітету проти правця необхідне повторне введення вакцини за схемою згідно з календарем щеплень (дорослі ревакцинуються раз на 10 років).

Також можлива екстрена вакцинація проти правця. Якщо дитина, якій не робили щеплення, поранилася, негайно зверніться до лікаря, щоб зробити термінову профілактику правця.

Поліомієліт

Захворювання викликає вірус, який передається через брудні руки, забруднені харчові продукти і воду, іноді — повітряно-крапельним шляхом. Вірус поліомієліту вражає нервові клітини, що відповідають за рухи, і викликає параліч. Паралітична форма поліомієліту невиліковна. Вакцинація є єдиним ефективним засобом попередження цього захворювання.

Хіб-інфекція (гемофільна інфекція)

Інфекцію викликає бактерія Hib (Haemophilus infl uenzae типу b), яка передається повітряно-крапельним шляхом. У назві бактерії присутнє слово „infl uenzae, у перекладі — „грип”, тому що бактерію вперше було виявлено у людей, котрі померли під час епідемії грипу. У дітей від 5 років Хіб провокує розвиток пневмонії, гнійного менінгіту, запалення надгортанника, що призводить до задухи (епіглотит), запалення середнього вуха (отит), гнійного запалення суглобів (артрит), запалення кістки (остеомієліт), „зараження” крові (сепсис). Вакцинація попереджає розвиток цих захворювань.

Вакцинація проти Хіб-інфекції була включена до календаря щеплень України 2006 року, отже батьки знають про цю вакцину найменше. Чимало єврпейських країн, США, Канада, Японія проводять вакцинацію проти Хіб-інфекції вже понад 15 років. Результат — значне зниження захворювань і смертей, пов’язаних із Хіб. 

Кір

Кір надзвичайно заразний, передається повітряно-крапельним шляхом. Симптомами кору є висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання і пронос. Ускладненнями кору можуть бути пневмонія і енцефаліт (ураження головного мозку). Кір може призвести до смерті. Дві дози вакцини забезпечують довічний захист від захворювання.

Краснуха

Захворювання викликає вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом. У більшості дітей воно протікає дуже легко. Симптомами краснухи є висип, незначне підвищення температури. У деяких випадках — запалення суглобів (артрит).

Якщо жінка заражається краснухою на ранніх термінах вагітності, у неї може статися викидень. При зараженні жінки краснухою у другому і третьому триместрі вагітності існує дуже високий ризик народження дитини із синдромом вродженої краснухи (вроджені пороки серця, катаракта, сліпота, глухота, розумова відсталість, ураження інших органів). Дві дози вакцини забезпечують довічний захист від захворювання.

Епідемічний паротит (свинка)

Це захворювання характеризується ураженням слинних залоз, підшлункової залози, статевих залоз. Вірус може вражати нервову систему, викликати менінгіт, енцефаліт, глухоту. У чоловіків здатен викликати безпліддя. У рідких випадках хвора на епідемічний паротит людина може померти.

При інфікуванні вагітної жінки у першому триместрі вагітності у 25% випадків вагітність може перерватися викиднем або ж передчасними пологами. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Дві дози вакцини забезпечують довічний захист від неї. 

Довідка підготовлена за матеріалами unicef.org.

Матеріал підготувала Тетяна Яценко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ