Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українці про радість повернення ПЦУ і ліквідацію “шайки Паші Мерседеса"

Вчора, 19 січня, в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, було друге богослужіння ПЦУ з нагоди свята Хрещення Господнього. Журналісти Гал-інфо розпитали вірян їхні враження від події.

“- Валь, а це дійсно, що вже не буде тут московського патріархату?

 - Так! Тільки не наврочте” - (взято з розмови пана Василя та його знайомої, що працює в Києво-Печерській лаврі)

Зокрема, як зазначив пан Василь, якого ми зустріли після богослужіння, він дуже щасливий, що Українська православна церква тепер панує в лаврі, за його словами:

“Заходжу через ці ворота з якимсь очищенням душі, що цей момент настав, я думаю, що це для всього українського народу радість.

Ви знаєте, я живу тут вже 40 років і заходив на цю територію, але дуже шкодував, що тут правлять не наші священники, а з московського патріархату. Мені було навіть якось “через себе” ставити свічку. Ця подія така довгоочікувана, історична, що, знаєте, аж тепло на душі від цього. Я коли перший раз прийшов на богослужіння 7-го числа, тут було значно більше народу. Ступив сюди на територію - вже інше відчуття, відчув що це своє, вернулося наше духовне, наше українське. 

Вони в нас забрали нашу релігію, забрали нашу, українську. Читаю за Почаївську лавру, кажуть там більша буде боротьба. Хочеться, щоб і туди прийшла українська віра“.

Тим часом Наталя, яка приїхала сюди спеціально з Галичини і керуючись культурологічним інтересом теж вирішила відвідати захід. Вона висловилася, що, на її думку, це історичний момент і поділилася наступним спостереженням:

"Мені здається, що зараз перехід до ПЦУ дуже важливий в контексті війни, для того, щоб наша країна нарешті позбулася цього московського правління і російського осередку тут. Водночас коли я сьогодні прийшла зранку, мені дотепер трохи дивно, відчувається ще душок того російського патріархату, всі ті відео де вони молилися за російських солдат, російською мовою… Його неодмінно треба позбутися. Але загалом цікаво спостерігати за цим всім, рада чути тут українську мову”.

Ще один з вірян ПЦУ - пан Ярослав висловив своє бачення стосовно очищення української церкви від московського патріархату:

“Велика радість, що ми ще й томос отримали, я чекав на це. Якщо віддадуть ще інші території Києво-Печерської лаври, виженуть МП, то буде чудово... Її треба ліквідувати як інститут, вона не повинна бути на території України, або вони повинні об’єднатися з нашою православною церквою. От якщо об’єднаються, тоді нормально буде. Хто не хоче об’єднуватися - ті нехай будуть в забороні.

Взяти б ще Нижню лавру, а то поки тут ще цей Паша Мерседес знаходиться, то негативне ставлення до всієї братії тут. Він взагалі Чорний Паша, чаклунством займається, прокльонами. Чорнокнижником його називають між своїми - такі є чутки.

Я впевнений, що коли війна закінчиться, підуть дуже серйозні процеси “деокупації” нашої церкви. Давно насправді сюди не ходив, а зараз коли все змінюється в кращий бік, є така нагода, то й користуюсь”.

Деякі громадяни мають більш радикальну позицію щодо функціонування МП в Україні, зокрема киянин Андрій зазначив:

"Я вважаю, що потрібно виганяти. Це моя суб’єктивна думка. Я тут зараз ходжу, мені навіть краще дихається. Раніше, коли я приходив сюди з батьками, не міг навіть спокійно поспілкуватись українською зі священнослужителями. Коли ставив їм якісь питання українською, то у свій бік бачив "не такі" погляди.

У дитинстві були такі в нас жарти: стоять батюшки, ми ззаду кричимо: “Струнко! - оп, здригнулися, -  що ви, КГБшники?!" (сміється, - ред). Ви можете стати на оглядовий майданчик і подивитись, там є батюшки які залишилися з московського патріархату, і коли вони там ходять знизу, якщо вони дуже сильно задумаються, починають так йти на рівних ногах і стройовим кроком, ніби десь тренувалися”.

Були й такі, хто вперше відвідував Лавру в межах цієї визначної події, проте також поділилися своїми враженнями.

Серед першовідкривачів лаври для себе виявилася й пані Наталя:

“Це велике дійство, це велике свято для нас, ми теж це підтримуємо. Самі ми зі Сходу, і віримо, що Україна переможе. Ця подія, Українська православна церква все це дуже гарно”.

Молодше покоління теж позитивно реагує на зрушення в церковному житті країни, дівчата Софія і Наталя зазначили:

"Я вважаю, що це дуже правильно, оскільки в такий час треба винищувати все російське, а особливо, починати з віри, церкви".

"Безмежно рада, що церкви переходять на українську, бо російському немає місця в Україні"

Наостанок, важливість події прокоментував для Гал-інфо голова Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті, Віктор Єленський:

“Я думаю, що це відновлення справедливості. Бачите, який ентузіазм це викликає в суспільстві і серед людей, які сюди прийшли й наскільки це важливо для них. По суті справи, це вперше в історії визнана Українська автокефальна православна церква, це 2-гі її богослужіння в Києво-Печерській Лаврі, тому важко переоцінити унікальність того, що відбувається”.

Спілкувалась Діана Павленко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ