Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Університеті ім.Івана Франка розпочався «День кар’єри ЄС»

10 листопада 2021 року у Львівському університеті стартувала вже традиційна подія – «День кар’єри ЄС».

Вп’яте захід стає майданчиком для комунікації студентів та випускників, які перебувають у активному пошуку місця праці, та представників компаній-роботодавців, громадських організацій, волонтерських проєктів. Цьогоріч подія відбувається у дистанційному форматі.

«День кар'єри ЄС» відбувається за підтримки та в рамках проєкту Представництва Європейського Союзу «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні». Метою проведення такої події є поширення знань і розвиток навичок, необхідних студентам і молоді для того, щоб стати успішними в контексті європейської інтеграції України. Співорганізатором «Дня кар'єри ЄС» у м. Львові є – Інформаційний центр ЄС, за підтримки якого і вдалося реалізувати цей проєкт, та Відділ кар'єрного розвитку та співпраці з бізнесом Центру маркетингу та розвитку Львівського університету. Загалом до події доєдналося понад шістдесят установ, а це – компанії-роботодавці, громадські організації, студентські та молодіжні об’єднання, міжнародні проєкти та представники Мереж ЄС. 

Цільовою аудиторією події є студенти та випускники, які перебувають у активному пошуку місця праці та представники компаній-роботодавців, громадських організацій, волонтерських проектів, для яких це чудова нагода поділитися досвідом кар’єрного зростання фахівців, надати чимало корисних порад з власного досвіду та обрати серед активної студентської спільноти майбутніх працівників для своєї компанії.

Розпочався захід із панельної дискусії «Професійний розвиток та європейська інтеграція», модераторкою якої була начальниця відділу кар’єрного розвитку та співпраці з бізнесом Центру маркетингу та розвитку ЛНУ ім. Івана Франка Ірина Сновидович. «День кар'єри ЄС 2021 – проєкт Європейського Союзу, місією якого є інформування про шляхи професійного зростання і кар'єрні можливості для молоді в європейському вимірі. На учасників чекає цікава панельна дискусія, тренінги, презентації, ярмарок вакансій, співбесіди, волонтерство, розіграші, конкурси, нетворкінг, євровікторина та багато іншого», – наголосила Ірина Сновидович.

Учасників події привітав Ректор Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник. «Успіх справи можливий тоді, коли чітко сформована мета і засоби досягнення цілі. Сьогоднішня подія є справді тим інформаційним шляхом для молоді, який допомагає знайти своє місце на ринку праці. З приємністю спостерігаю значне зростання кількості учасників з кожним роком, а це означає, що захід дійсно є актуальним і цікавим. Також «День кар’єри ЄС» є добрим приводом переглянути наші освітні програми та їхню відповідність до потреб роботодавця, що є актуальним і для Університету, викладачів, студентів, і для представників ринку праці», – наголосив Володимир Петрович.

До слова запросили першого заступника міського голови Львова Андрія Москаленко. Він зазначив, що для когось сьогоднішній захід – один із багатьох цікавих форумів, а для когось – подія, яка може вплинути на все подальше життя. ««День кар’єри ЄС» дозволяє студентам знайомитися з потенційними роботодавцями, дізнаватися про актуальні місця роботи. Ми не знаємо, коли саме такі нові знайомства дадуть ефект: це може бути не сьогодні і не завтра. Але одне ми знаємо напевно – ефект точно буде. Львівський університет – унікальний. Але ця унікальність залежить персонально від кожного, хто є його частинкою, залежить від нашого вміння користуватися можливостями і ставити собі правильні цілі», – підкреслив Андрій Москаленко.

Радниця з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні Вікторія Давидова зазначила, що дуже важливим аспектом проведення онлайн-заходів є збереження зв’язку та активності. «Я дуже чекаю на спілкування, на запитання, на дискусію. Ми відкриті не лише до участі в подіях, але й до подальшого діалогу і прагнемо, аби наша співпраця з Львівським університетом була міцною і плідною», – зауважила Вікторія Давидова і поділилася інформацією про можливості, які пропонує Представництво ЄС в Україні для молоді.

З вітанням до учасників звернулася керівниця Інформаційного Центру ЄС у Львівському університеті Наталія Антонюк. Вона порушила питання про сучасні тенденції освітньої політики ЄС, інструментом якої є навчання протягом життя. «Проблематику безперервного навчання в ЄС розділяють на дві основні сфери: перша пов’язана із побудовою системи такої освіти, друга – із процесом засвоєння людиною нового життєвого досвіду», – виокремила Наталія Антонюк та висловила подяку усім організаторам заходу. 

Надалі подія продовжилася панельною дискусією про тенденції на сучасному ринку праці, попит та пропозицію знань і навичок. Так, член Національної команди експертів із реформування вищої освіти в Україні Юрій Рашкевич запропонував своє бачення основних шляхів збереження висококваліфікованих кадрів в Україні, а також пояснив, за допомогою яких інструментів можна оптимізувати освітні програми. «Важливим є залучення локальних роботодавців до створення і реалізації цих освітніх програм. Представники ринку праці мають брати участь у щорічному аналізі підготовки фахівців у ЗВО», – зауважив Юрій Рашкевич.

Старший віце-президент і Global HR Business Partner компанії SoftServe Рената Делпорте  пояснила, що мають пропонувати роботодавці, аби зацікавити нове покоління «зумерів». Зокрема, зауважила, що вагому перевагу отримають компанії, які ділитимуться своєю місією, сформують високі сенси своєї діяльності. «Можна сказати, що ви шукаєте людей, які складатимуть каміння, а можна наголосити, що вам потрібні ті, хто будуватиме храм», – пояснила Рената Делпорте.

Розмову підтримав проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації ЛНУ ім. Івана Франка Віталій Кухарський, розповівши про успіхи Університету у впровадженні інформатизації та нових освітніх програм. «Попит ринку праці, потреби і бажання студента мають тісно переплітатися із місією Університету. Але його завдання – не лише забезпечити випускників практичними компетенціями, але й дати базові знання, сформувати моральні цінності, які стануть в нагоді і суспільству загалом, і компаніям зокрема. А також дозволять молодим фахівцям ставитися до роботи не лише, як до місця, де можна заробити гроші, а вбачати в ній глибший сенс і важливу місію», – наголосив Віталій Кухарський.

Директорка ТОВ «Комарх» Дарія Чабан детально розповіла про ті риси, які цінує її компанія серед кандидатів на робочі місця. «Затребуваними навичками є аналітичне мислення, вміння аргументувати, знаходити спільну мову з колективом та клієнтами, а також досвід тайм-менеджменту і готовність йти на компроміс», – зазначила Дарія Чабан.

Під час панельної дискусії учасники обговорили також важливі софт-навички сучасного фахівця, компетенції, яких тепер вимагають роботодавці, виклики часу, які стоять перед низкою спеціальностей, та умови праці майбутнього. А наприкінці розмови стипендіатка програми Erasmus Mundus Joint Master’s Degree, експерт з акредитації освітніх програм в НАЗЯВО Олена Вол розповіла про свій досвід навчання у різних університетах Європи та виокремила ті цінні уроки, які дала їй участь у міжнародній програмі. До слова, у попередні роки проведення Днів кар’єри ЄС Олена активно долучалася як учасниця та волонтерка події. 

Друга панель заходу була присвячена пріоритетам політики Європейського Союзу та можливостям, які вони створюють. Участь у дискусії взяли менеджер проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні» Денис Черніков, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Університету Сергій Різник, директор компанії «Цитадель Капітал», інвестиційний радник M&A Дмитро Симовоник, президент Асоціації випускників ЛНУ ім. Івана Франка Наталія Долінська. Експерти розмовляли про важливість здобуття професійного досвіду за кордоном, про актуальні програми від ЄС, можливості участі та компетенції, які можна здобути. Зокрема, Денис Черніков навів статистичні дані працевлаштування серед молоді, зазначивши, що «рівень безробіття у цій віковій категорії ставить 16%», а також пояснив, які антикризові заходи здійснює Європа для потенційного підвищення ВВП та розтлумачив роль працевлаштування молоді у цій ситуації.

Сергій Різник розповів про міжнародні напрями співпраці Львівського університету та численні можливості, які зараз відкриті перед студентами. «Окрім орієнтації на академічну мобільність, ми спрямоваємо свою увагу на програми подвійних дипломів. Адже таким чином ми зберігаємо зв'язок студента з Україно, з українським університетом, даємо йому можливість здобути диплом одного із закордонних ЗВО, тим самим збільшуємо конкурентоздатність своїх випускників», – зазначив Сергій Різник і наголосив на важливості вивчати іноземні мови.

Дмитро Симовоник поділився своєю думкою стосовно того, як найкраще молодій людині будувати кар’єру у наш час – час невизначеності, суспільних викликів і змін. «Якщо хочете зрозуміти, куди рухається світ, проаналізуйте – куди вкладаються кошти» – дав пораду фахівець та мотивував слухачів розповідями про вагомі досягнення українців у сфері бізнесу. А Наталія Долінська проінформувала про  менторські програми від Асоціації випускників ЛНУ ім. Івана Франка та детально розповіла про проєкти та можливості, які Асоціація пропонує для студентів, а також запросила студентів до участі.

На завершення розмови студентка 4 курсу економічного факультету Львівського університету Соломія Павлишин поділилася своїм досвідом участі у програмі Erasmus+ KA107 International Mobility with Partner Countries та розповіла про власні спостереження відмінності освіти в Україні і за кордоном. Трансляцію панельної дискусії можна переглянути за посиланням.

Загалом подія «День кар’єри ЄС» триватиме до 12 листопада. Програмою передбачена низка тренінгів: «Конфлікти як ресурс розвитку організації» (тренерка: Леся Доскуч – психолог, коуч, представник фонду Горста Рогуша), «Вектор успіху» (тренерка: Світлана Незабитовська  – практичний психолог психологічної служби ЛНУ ім. Івана Франка), «Rock Your profile on linkedin» (тренерка: Валерія Горлушко– Learning and Engagement at Linkedin. Comarch).

Також у рамках події впродовж трьох днів буде відбуватися трансляція онлайн-презентацій компаній-роботодавців, таких, як ТОВ «Комарх», UKEESS, Sigma Software Group, DataArt, Teamvoy,  GlobalLogic, EPAM, Roland Berger, Укртелеком, AMC Bridge Ukraine, Avalon, Банк Львів, KPMG, Dialog Semiconductor, PwC, TB Fruit, Nestle Business Services, Lviv, Coca-Cola HBC, EY, Leobit, JatApp, Концерн Хлібпром, ZONE 3000, Інституту екології Карпат НАН України та інші. Представники компаній інформуватимуть учасників про вакансії, програми практики і стажування та кар’єрні можливості у цих компаніях. 

До Дня кар'єри ЄС у Львівському університеті цьогоріч долучилися понад 100 учасників програми дистанційного міжнародного професійного стажування для викладачів German Ukrainian Technology Transfer Internships University Program 2021, організованого Університетом спільно із партнерами з Київського академічного університету та Вюрцбурзького університету Юліуса Максиміліана. Таким чином географія заходу та склад учасників розширилася колегами з усієї України та Німеччини. Актуальні питання, що обговорювалися у панельній дискусії та презентаціях, за відгуками учасників, наповнили їх новими ідеями до вдосконалення освітніх програм, проєктів, покращення процесів адміністрування, комунікації, трансферу технологій та менеджменту якості, над якими вони працюють в рамках стажування.

Більше інформації про учасників та програму заходу можна знайти на сайті відділу кар’єрного розвитку та співпраці з бізнесом Центру маркетингу та розвитку ЛНУ ім. І. Франка. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ