Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Веганство і вегетаріанство: користь для здоров'я чи питання етики

Нещодавно у Львові пройшла акція організації “Екологічна Платформа” на підтримку веганства. Гал-інфо з'ясувало, наскільки веганство чи вегетаріанство - це здоровий підхід до харчування.

У неділю учасники акції пікетували біля закладів Львова з плакатами: “Веган(ка), бо тварини - мої друзі, а не моя їжа”, “Веган(ка), бо тварини не наша власність” та іншими. Крім цього, активісти роздавали інформаційні листівки перехожим та обклеювали листівками заклади. 

Проте чи є веганство і вегетаріанство - здоровим типом харчування? 

Спершу з'ясуємо відмінності між двома поняттями.  

За даними Асоціації дієтологів України, вегетаріанці — це люди, які не їдять продукти чи субпродукти отримані в наслідок забою тварин.

Вегетаріанці не вживають: м’ясо, птицю, рибу і молюски, комах, розпушувачі, желатин та інші види тваринного білка, жири тваринного походження. 

Однак багато вегетаріанців споживають побічні продукти, які не передбачають забою тварин, зокрема яйця, молочні продукти, мед. 

Вегетаріанство з зазвичай менш суворе, ніж веганство. Крім того, існує кілька варіацій вегетаріанської дієти. До них належать:

  • Лакто-ово-вегетаріанство. Люди, які дотримуються цієї дієти, уникають усіх видів м’яса та риби, але вживають молочні продукти та яйця.
  • Лакто-вегетаріанство. Люди, які дотримуються цієї дієти, не вживають ні м’яса, ні риби, ні яєць, але вживають молочні продукти.
  • Ово-вегетаріанство. Люди, які дотримуються цієї дієти, не вживають м’яса, риби чи молочних продуктів, але вживають яйця.
  • Пескатаріанство. Ті, хто дотримується цієї дієти, уникають будь-якого м’яса за виключенням риби та інших видів морепродуктів. Однак це не відповідає традиційному визначенню вегетаріанства, і багато людей називають пескатаріанську дієту напіввегетаріанською.

Веганізм або веганство — суворіша форма вегетаріанства. Вегани уникають вживання або використання будь-яких продуктів тваринного походження або субпродуктів. Веганське суспільство визначає веганство як “спосіб життя, який прагне виключити, наскільки це можливо та реально, всі форми експлуатації та жорстокості до тварин з метою споживання їх у їжу, для виготовлення одягу чи будь-яких інших цілей”.

Вегани суворо уникають вживання будь-яких продуктів або напоїв, які містять: м’ясо, птицю, рибу і молюски, яйця, молочні продукти, мед, комах, розпушувач, желатин та інші види тваринного білка, жири тваринного походження. 

Суворі вегани поширюють ці принципи поза своїм раціоном, і намагаються скрізь, де це можливо, уникати будь-яких продуктів, які прямо або опосередковано пов’язані з використанням людиною тварин. Ці речі можуть включати: шкіряні вироби, шерсть, шовк, бджолиний віск, мила, свічки та інші продукти, що містять тваринні жири, латексні продукти, що містять казеїн, який надходить з молочних білків, косметика або інші продукти, які виробники тестують на тваринах.

“Якщо порівняти з тим типом харчування, який мають більшість українців, і взяти до уваги той факт, що у світі зараз епідемія ожиріння, то загалом вегетаріанство може бути хорошою альтернативою для людей, які вирішили поєднати здорове харчування з власними моральними цінностями. Тим більше, якщо воно правильно сплановане, людина не вганяє себе в дефіцити, то це цілком прийнятний тип харчування. Варто розуміти, що, крім виключення деяких продуктів з раціону, треба додавати щось схоже або хоча б наближене по складу, щоб організм добре функціонував. Щодо веганства, на жаль, в наших реаліях дуже складно дотримуватися такого харчування, щоб організм не обмежувати в необхідних речовинах”, - розповіла у коментарі Гал-інфо дієтологиня Юліана Ергешова. 

Щодо переваг та недоліків такого типу харчування пані Юліана зазначила, що вегетаріанство - це більш відповідальний підхід до харчування: “Це також чистіше харчування без продуктів глибокої переробки. Проте можуть бути й недоліки. Такий підхід до харчування може зашкодити в основному дефіцитами, особливо, якщо людина, до прикладу, відмовляється від м'яса і більше нічого не корегує у своєму раціоні, не думає, що разом з м'ясом вона викинула більшість білку, заліза, вітаміни групи B. Якщо ви від чогось відмовляєтесь, то це варто компенсувати іншими продуктами чи препаратами. Інакше обмеження загрожують дефіцитами, зниженням імунітету й захворюваннями, які на цьому фоні розвиваються”

Крім того, вегетаріанство та веганство не підходить для всіх категорій людей. 

“Однозначно такий тип харчування не підходить дітям. У дитинстві більшість продуктів,  які при веганстві чи вегетаріанстві виключаються з раціону, необхідні для нормального росту та розвитку. Крім того, це більше етична проблема, питання совісті, переконань, тому стати вегетаріанцем і веганом дитина має лише за власним бажанням, коли виросте. Також не рекомендовано обмежувати себе вагітним, бо вони й так у зоні ризику по дефіцитах. Проте це питання відносне, бо якщо це лакто-ово-вегетаріанство, то там проблем практично не буде, але якщо говоримо про веганство, то це загрожує серйозними дефіцитами”, - пояснила Юліана Егрешова. 

Для спортсменів такі обмеження у харчування також можуть бути теж не зовсім прийнятними.

“Конкретно у моїй галузі спорту це навряд чи можливо, бо білок відновлює м'язи. У моєму виді спорту я не знаю жодної людини, яка б дотримувалася веганства чи вегетаріанства”, - розповіла у коментарі Гал-інфо українська трекова велогонщиця, срібна призерка чемпіонатів світу та Європи Олена Старікова. 

До того ж відмовлятися від м'яса, крім суто етичних міркувань, немає потреби. 

“Можна обмежити споживання м'яса глибокої переробки (ковбаси, сосиски й тд.), є сенс скоротити споживання червоного м'яса. Для нормального самопочуття та зменшення ризиків раку кишківника рекомендується 3-4 порції червоного м'яса на тиждень, але зовсім відмовлятися від м'ясних продуктів потреби немає, бо м'ясо -  це незамінне джерело амінокислот, білку, заліза та ще деяких елементів та вітамінів, які з продуктів рослинного походження важко набрати. Крім того, усі обмеження в харчування мають проводитися грамотно.  Якщо просто виключити з раціону групу чи декілька груп продуктів і нічим не попонювати втрачене, це може призвести до дефіцитів, ослаблення імунітету та захворювань. Якщо хочете перейти на веганство чи вегетаріанство,  треба подбати про те, щоб не потрапити в дефіцити ”, - зазначила Юліана Егрешова. 

Додамо, що за інформацією Національного інституту раку, поїдання великої кількості обробленого (копченого, в’яленого) та смаженого на грилі червоного м’яса може підвищувати ризик розвитку колоректального раку. 

Фото: Depositphotos

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ