Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Війна між Ізраїлем та ”ХАМАС”: історія конфлікту та наслідки для України

Кровопролитна боротьба між Ізраїлем та Палестиною триває вже далеко не один десяток років. Однак ескалація конфлікту між Ізраїлем та Палестиною у 2023 році сколихнула світову спільноту.

В Ізраїлі заявляють, що 7 жовтня вранці по їхній території випустили 2200 ракет. Натомість відповідно до заяви старшого військового командувача “ХАМАС” Мохаммада ад-Дейфа, по Ізраїлю - 5000 ракет. 

Станом на 13 жовтня кількість загиблих ізраїльтян досягла вже 1300 осіб, а палестинців - 2215. Про це повідомляє “Аль Джазіра”.  

З історії боротьби 

Про історію конфлікту Палестини та Ізраїлю детальніше розповів доцент кафедри міжнародних комунікацій та цифрової дипломатії факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка Ігор Іжнін. Зокрема він звернув увагу на те, що держави у євреїв не було ще від руйнування її 2000 років тому. Проте поступово рух за здобуття державності набирав інтенсивності та популярності. 

У міжвоєнний період територія сучасного Ізраїлю та палестинських територій знаходилась під британським мандатом відповідно до рішення Ліги Націй. В цей період почала зростати кількість єврейського населення на цій території, що, в свою чергу, обурювало місцевих жителів - палестинців - та спричиняло конфлікти між сторонами. 

“Загострення конфлікту реально відбулося вже після Другої світової війни, коли британська адміністрація виявилась не готова далі управляти цією територією. І вже 15 травня 1948 році припинила мандат”, - зазначає Ігор Іжнін.

Припинення британського мандату також було наслідком рішення ООН, прийнятого 29 листопада 1947 р., про поділ території Палестини на дві держави: єврейської і арабської. На відміну від ізраїльтян, палестинці та інші арабські держави виступили категорично проти такого плану. Одразу після проголошення Ізраїлем незалежності у 1948-1949 рр. відбулась Перша арабо-ізраїльська війна, у якій проти Ізраїлю виступила коаліція арабських держав: Єгипет, Сирія, Ліван, Йорданія, Ірак, Саудівська Аравія, Ємен . 

Ще одна війна - “Шестиденна” - між Ізраїлем, з одного боку, і Єгиптом, Йорданією та Сирією з другого відбулась у 1967 році. В результаті цієї війни Ізраїль взяв під контроль Синайський півострів, сектор Гази, Західний берег річки Йордан та Голандські висоти. 

“ХАМАС” та палестинська опозиція до нього

У 1987 році на території сектора Гази утворилась бойова група, і водночас політичне угруповання, “ХАМАС”. Сьогодні представники цієї організації розгортають свою діяльність головним чином на території сектору Гази. Захоплення палестинських територій, які належать зараз Ізраїлю, та утворення єдиної ісламської держави є основною метою, яку проголошує “ХАМАС”.

Водночас на території Західного Берега Йордану сьогодні популярною є партія “ФАТХ” (ред. “Рух за національне визволення Палестини”). Відповідно, ця партія є фактичною опозицією до “ХАМАС”. 

“ФАТХ” і Палестинська національна адміністрація принаймні намагаються співпрацювати з Ізраїлем, проте водночас і зберегти свій контроль та мінімальну автономію, яку зараз мають. Натомість “ХАМАС”, фактично, дотримується відомих “трьох “НІ”: ні існуванню Ізраїлю, ні переговорам з Ізраїлем, ні миру з Ізраїлем”, - пояснює Ігор Іжнін. 

Відповідь Ізраїлю

Відповідь Ізраїлю на вторгнення “ХАМАС” є не менш жорстокою та рішучою. Про готовність до наступу на сектор Гази заявляє Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ). Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху зазначив, що їхня держава розпочинає наступ, який "триватиме без застережень і без перепочинку – до досягнення цілей".

“Я віддав наказ про повну облогу сектора Гази. Не буде електрики, їжі, палива, все закрито”, - заявив Йоав Галант, Міністр оборони Ізраїлю, про що повідомило видання “The Times of Israel”. Одразу після ударів “ХАМАС”, Ізраїль завдав відповідних ударів по сектору Гази.

Релігійний аспект війни

“Слід також розуміти, що на Близькому сході існує велика кількість різноманітних релігійних течій та рухів, хитросплетіння яких часто дуже важко зрозуміти. Проте кожна з них має значення, впливає на перебіг подій і, зокрема, відіграє роль й у війні між Ізраїлем та “ХАМАС”, - додає Ігор Іжнін. 

Сучасна ескалація конфлікту між Ізраїлем та “ХАМАС” містить також релігійну ворожість сторін, що додає проблемності в його регулюванні. Одним із прикладів є контроль міста Єрусалим. 

“Місто Єрусалим часто називають релігійним центром, святим місцем для трьох релігій, і для юдеїв, і для мусульман, і для християн. В Єрусалимі розташована, наприклад, мечеть Аль-Акса, по назві якої “ХАМАС” назвав свою операцію - Шторм “Аль-Акса”. Ця мечеть – це одне з найсвятіших місць для мусульман, проте на даний момент цю територію контролює Ізраїль”, - пояснює Ігор Іжнін. 

Ізраїльсько-палестинська війна у світовій геополітиці

“ХАМАС - це потужна бойова організація, а Близький Схід - це вузол світових інтересів, в якому сплітаються інтереси багатьох глобальних гравців: і Китаю, і США, і Європейського Союзу, і рф. Це енергетика, нафта, транспортні коридори, логістика, економіка. І, відповідно, кожен гравець, якщо він вважає себе гравцем такого світового рівня, безумовно повинен бути присутнім в цьому регіоні,” - пояснює Ігор Іжнін. 

Україна однозначно підтримує Ізраїль, як і багато інших держав. Перед початком зустрічей у Брюсселі 11 жовтня 2023 року Президент Володимир Зеленський порекомендував лідерам країн світу поїхати до Ізраїлю й підтримати місцеве населення. 

росія натомість виступає на підтримку “ХАМАС”, який також має у своєму союзному колі Іран. Відповідно, такі екстремістські організації виступають для росії певним важелем впливу в боротьбі з опонентами в регіоні, зокрема зі США, які підтримують Ізраїль.

Чи відвертається увага від війни в Україні?

“Так, інформаційно від нас це наразі відвертає увагу. Проте чи буде відвернута фінансова, економічна, військово-технічна підтримка? Найближчим часом точно ні. Зрештою, Рамштайн-16, який нещодавно відбувся, демонструє, що ніяких ознак чи тенденцій того, що припиняється потік допомоги, немає”, - зазначає Ігор Іжнін.

Експерт звертає увагу на те, що Ізраїль є достатньо розвиненою державою у військово-технічному плані, а тому гострої потреби у такій допомозі від світу у неї немає. Натомість зміни в медіапросторі можуть піти на користь Україні у війні. Наступною інформаційною хвилею може бути початок сухопутної операції Ізраїлю. 

“Україна і російсько-українська війна вже півтора року перебуває в інформаційному порядку денному. Треба розуміти, що від цієї теми втомлюються. Війна між Ізраїлем та “ХАМАС” трохи переключає увагу на інші події”, - пояснює експерт. Проте Ігор Іжнін додає, що інформаційний порядок денний ще неминуче повернеться до України, тому що наша війна в найближчому часі не закінчиться.

Підготувала Твардовська Марія
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ